Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Rick4

    félisten

    Sziasztok! Kicsit hosszú lesz, de 3 hét történéseit írom le röviden.
    Ugyan nem nagyon szoktam idejönni tanácsért, mert anno nekem volt elszőször itt xpenology a HP microserveren még 2013-ban, és akkor kezdtem el halkan írogatni ide- oda, hogy nálam már működik, szóval nagyjából van egy kis rálátásom a dolgokra, azóta is megy számtalan hardveren, bármikor, csukott szemmel összerakom, felkonfigolom. Ettől még nem lettem azonban sem hálózati, sem IT szakember, sok dolgot meg tudok csinálni, de még többet nem!

    Viszont most belefutottam abba a lehetőségbe, hogy vettem a geekbuyingról egy kis kétlemezes mini pc-t, tbao r5 5500u néven fut, van 2 csúsztatós sata hely, 2 gb i226v 2.5G LAN, 2 db nvme ssd, egy 6 mag- 12 szálas ryzen 5 5500u, 16GB DDR4 ram, azaz elvileg minden adott, hogy kis méretben, kis fogyasztással beújítsam a jelenleg is jól működő i3-10100-as szerverkémet, de itt jön a de, mert a lehetőségből egyelőre csak probléma van!

    Ugyanis a cucc nem engedi bootolni az xpenologyt, miután össze lett állítva a neki tetsző loader. IP-t kap, ki is jelzi a monitoron, de azon az ip-n nem elérhető, és máshol sincs...

    Próbáltam több kisebb- nagyobb méretű pendrive-ról, ssd-ról (másik kettőnél régi intel 20GB-os ssd-ről bootol a gép, nálam stabilabban látja mint a pendrive-ot, kis usb2sata kábellel 1 perc ráírni bármilyen loadert) ebből volt 3 sata ssd is, próbáltam több usb-s kártyaolvasóval és ott 10 féle kártyával, nem megy aminek mennie kellene.
    Végigmentem kb a listán, egyik féle készüléknek se akar látszani, holott volt régi, új, direkt amd-s, inteles, minden...

    Bármilyen dsm-et kreálok bármilyen megoldással (ARC, ARPL, ARPL n18i, redpill) bármelyik eszközzel, hozzáadok addonokat, modulokat, végigfut szépen, a pat letöltés, patchelés, szóval látszólag oké, pontosabban nem csak látszólag, mert a kártyára valóban elmenti a beálításokat, azok reboot után is megmaradnak, de próbátam eredeti sn/ mac párossal is, nincs változás. Annyi történik mindössze, hogy beállítok mindent, restart, és nem találja semmi.
    Előtte az advanced ip scanner látja a gépet a monitoron kiírt ip-n , tudom is böngészni a fájlokat, boot loader, és utána már nem találja, de a kiírt ip- címen nem értem el, se a syno assistant nem látja, pedig boot után látszik, hogy megkapja az ip-t, ki is írja minden más adattal együtt.
    3 hete ezzel küzdök, itthonról dolgozok, szóval napi 14 órából 10 percenként 2-3 percet, összesen kb napi 6-8 órán keresztül burn image, boot, compile, restart, semmi..., Egyrészt mindegy, mert nem ez a fő eszköz, másrészt feltehetném az apróba, mert sokminden másra tökéletes cucc ez, de mostmár csak kihívásból is érdekel, mi a nyűgje, de nem akar sikerülni.
    Hogy ellenőrizzem, minden más jó-e, a fiókból előkaptam egy itx lapot 16GB rammal és egy AMD ryzen 5-4500 cpu-val, azonnal bootol, 15 percen belül működik rajta a rendszer, kipróbáltam, utána visszatettem a fiókba.
    Cseréltem lan kábelt, egy külön routerrel és kábelekkel csináltam itthon teljesen különálló hálózatot, amire a saját gépen, majd utána notit dugva is próbálkoztam, ugyanaz történik, boot the loader után semmi, nulla, egyetlen másodpercre sem látszik.
    Rádugram egy usb2 lan adaptert (r8152), amivel pl a redpill látja a hálót, az alaplapi i226V-vel nincs neki net), compile, végül ugyanaz... De a többivel alaplapival is van net, leszedi a pat fájlt, patch, restart utána semmi, de ezzel az r8152-es adapterrel se történik semmi, szóval nem hálókártya gondnak tűnik, modulokban az igc modul mindig hozzáadva, ezen nem múlna.

    AMI bios van rajta, igazából mindent lehet állítani, alapból secure boot és quiet boot kikapccsal indítok, mert kiabál, hogy nem engedélyezett módon indulna az xpenologyval, de utána bármihez nyúlok, nincs eltérés, miután elkezdem a pci express dolgokat letiltani, hogy végül már csak egy lan kártyám látható, akkor se megy.
    Ugyan nem életbevágó, mert ez nekem hobbi, de jó lenne ha menne, persze időközben volt lehetőség kipróbálgatni más rendszereket, omv, truenas, freenas, rockstor, x64-es openwrt istoreos kiegészítővel, win11, win server, elementary os, ubuntu server + casa os is megy hiba nélkül.
    Úgy gondolom mindent végigpróbáltam, de lehet egy apróságra nem figyelmtem, és valami banális dolgon csúszik el az egész, hátha lesz jó tipp.
    youtube-on ezeknek a cuccoknak nagy szekértője a wukong nevű fószer, egy ugyanilyen eszközre, csak amd 300-as procis, gyengébb változatra pillanatok alatt felpatintotta a rendszert, még ugyanaz a fájl sem hajlandó indulni, tőle kérdeztem, it tmi a helyzet, azt mondja egyelőre ez az eszköz nem támogatja a dsm bootot, nem tudom, ez mit jeélenthet, és mi miatt van blokkolva, de kértem a gyártótól legfrissebb bios fájlt, ami amúgy ugyanaz, mint ami fent van, de még a bios frissítésre sincs mód, simán restartba futok win és dos alóli frissítési próbálkozásnál...
    Na ilyenkor mi van?

    [ Szerkesztve ]

    Samsung 49" monitorok eladók: https://hardverapro.hu/apro/samsung_49_32_9-es_monitor_elado_meg_2_honap_papir/friss.html

Új hozzászólás Aktív témák