- Azonnali informatikai kérdések órája
- OLED TV topic
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen monitort vegyek?
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Milyen egeret válasszak?
- Gaming notebook topik
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Azonnali fotós kérdések órája
-
PROHARDVER!
Spórolós topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mikolino
lelkes újonc
Tud valaki segíteni a rezsi kérdéskörben?
194 kWh lett elszámolva legutóbb, több mint 9000 forintért.
Viszont: https://index.hu/gazdasag/2022/07/14/energia-veszhelyzet-rezsicsokkentes-szamok/
Ebben a táblázatban 210-es fogyasztás is 7500. És a 9200 fogyasztás már fájdalmasan drágul.Tehát nem értem, hogy miért fizetek többet mint amit elvileg a táblázat szerint kéne illetve nem értem, hogy mennyit kell majd fizetnem?
(Gázzal fűtök, nem elektromossággal, szóval a téli-nyári különbség sincs.)
-
sambenez
addikt
válasz Mikolino #14301 üzenetére
Egyelőre ne foglalkozz ezekkel a számokkal mert csak találgatás mind.
Eleve a 252ft már egy rossz szám. Remélhetőleg a rendelkezésre állási díjat nem szorozzák meg 6-al, és akkor "csak" 140-180ft között lesz valahol a kWh díja.Eleve a táblázatban lévő 7500 nettó a te 9000-ed meg bruttó.
Te meg abban segíts, hogy lehet ilyen kevés áramot fogyasztani?
[ Szerkesztve ]
-
bbmt
senior tag
válasz sambenez #14302 üzenetére
Még az is irreálisan magas lenne piaci árnak...
Amúgy ketté kellene választani a céges és a lakossági piaci árat. A cég értéket termel amihez kell áram, a lakosság meg "élni" használja jóval kisebb mértékben.
"Vicces" lesz ha annyit vagy többet fizetünk mint egy cég...[ Szerkesztve ]
A kanál a gyengék villája
-
sambenez
addikt
válasz s7evcsenko #14304 üzenetére
A jelenlegi 36ft körüli az biztosan nettó, nézd meg a számlád.
210*36=7560 Kizárt hogy bruttó legyen. -
erdey_a
addikt
na ha itt is a rezsi megy, ami azért erősen spórolós téma, átjövök ide (is) a nyomorommal.
szóval a mostani rezsikáosztól függetlenül elkezdte piszkálni a csőröm, hogy mi a bánatért kellett a júniusi elszámoló áramszámlában 23.000 forintot pluszban fizetnem.
Utánanézve az látszik, hogy 2018 óta az éves fogyasztás alapján beállított havi átalány mindig 160-180 kWh között mozgott. 2021.06 - 2022.06 időszakban 177 kWh volt.
A valós fogyasztás azonban 228 kWh lett végül, tehát több mint 600 kWh túlfogyasztásom volt. Fogyasztási szokásaink nem változtak, többen sem lettünk és az érintett időszakban újabb / nagyobb műszaki cikk üzembe helyezése sem történt meg. A tévét cseréltük, nagyobb lett, de az adatok alapján kábé ugyanannyit eszik, mint a kisebb régi. Illetve van egy felfújós jakuzzink, ami fogyasztani tud, de az elmúlt időszakot csak 1 hónapban érinti, ilyen mértékű változásra nem ad magyarázatot. Klímánk van, az nyilván "időjárásfüggő". Alapból csak hűtünk vele, az őszi átmeneti időszakban néha kazán helyett azzal fűtünk, de ez így van 5 éve. Tehát készséggel elfogadom, hogy melegebb volt a nyár és hidegebb az ősz, de 5 sima év után egy ekkora kiugrást a klímára sem tudok fogni. Ha a jakuzzi elvitt 100 kWh-t abban a hónapban, azt elfogadom. Ha a klímákat többet használtuk mint valaha és azok is megettek plusz 200 kWh-t, elfogadom. Ez 300. Keresek még 300-at. Hova lett???[ Szerkesztve ]
Vérboci
-
sambenez
addikt
válasz erdey_a #14309 üzenetére
Ezt utólag nem fogod megtalálni, ha csak nem kezded el mérni minden eszközöd fogyasztását egyesével. Egyébként havi 50kWh plusz simán összejöhet.
A klímát sem mindegy hogyan használod. Ha pl. hagyod felmelegedni a lakást és csak akkor kapcsolod be olyankor nagyon durván tudnak fogyasztani. Nekünk az egyik 2,5kW-os klímánk egy felmelegedett kis szobát amikor elkezdett hűteni 4 órán keresztül 700-920W között fogyasztott. Ez alatt a 4 óra alatt kb 2kWh-t fogyasztott. Minden nap egy ilyen máris meg van több mint 50kWh. Ez persze csak egy példa.[ Szerkesztve ]
-
Beni2360
félisten
válasz erdey_a #14315 üzenetére
Azért illene havonta minden órát is gáz, víz, villany ellenőrizni és felirni az okos naptárba minimum. És akkor már ott 30 napon belül könnyebb keresni a miertet.
Én le is fényképeztem az rögzít minden adatot a képen belül. A víznél is jó dolog mert ki lehet szűrni egy esetleges talaj menti szivárgás.[ Szerkesztve ]
Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro
-
p.t.r
aktív tag
válasz zoltan6 #14319 üzenetére
Jó pár évvel ezelőtt, mikor még nem volt ez a rezsicsökkentés dolog, én is évente korrigáltam ugye mikor leolvasták az óraállást. Akkor még havi szinten emelgették a gáz árát, ahogy éppen kedvük szottyant. A leovasás után elég nagy volt a fizetnivalóm, ami igencsak bemart, mert igazságtalannak éreztem, hogy az utolsó havi árfolyammal kellett fizetnem a pluszt, holott nyilván nem az utolsó hónapban keletkezett. Azóta én havi diktálok és hallani sem akarok éves pofáraesésről köszi.
-
erdey_a
addikt
válasz Beni2360 #14318 üzenetére
ezt az írogatósdit 15 éve abbahagytam. addigra elég tapasztalatom lett, miből mennyi fogy. az áramfogyasztás is évek óta stabil volt, max annyit nőtt, amennyit egy-egy eszköz indokolt (szárító, mosogatógép, klíma...) és nem volt semmi meglepetés. most lett először ilyen kiugró az elszámolás.
hát most újrakezdjük...
villany, gáz nem ügy, de a vízórához én le nem mászok, az fix.Vérboci
-
Beni2360
félisten
válasz erdey_a #14322 üzenetére
Ez a megoldás arra is jó, hogy technikai hibát kiszurjal. Nálunk sorba cserélik le a villanyorakat és sokan panaszkodnak, hogy jóval több a fogyasztást mernek az új órák.
Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro
-
erdey_a
addikt
válasz HunChris #14324 üzenetére
az előző elszámolási időszakban a jacuzzi 25 napban "létezett". ezalatt megevett volna 600 kWh-t? nem fűt 24 órában... max 5 órát, azt se naponta, csak ha tudom, hogy fürdés lesz, akkor fűtök rá. a keringetés napi 8-10 órát megy, de az csak 50wattos. ebben a hónapban is megy, most miért nem fogyasztott annyit?
nyilván fogyasztásnövelő, ez nem kérdés, de nem hiszem, hogy a múlt évi 30% növekedésre ez lenne a magyarázat.Vérboci
-
sambenez
addikt
válasz erdey_a #14325 üzenetére
"keringetés napi 8-10 órát megy, de az csak 50wattos"
Ehhez annyit tennék hozzá, hogy az energiatakarékos hűtőnk ami papíron 435kWh/év (1,19kWh/nap) fogyasztású, a valóságban kb 2kWh-t fogyaszt napi átlagban.
Ha minden csak ennyire tér el a papíron lévő adataitól az elég szép különbség tud lenn.
Szóval amíg nem méred sosem tudhatod mi a helyzet. -
bul07
nagyúr
válasz mokus1 #14327 üzenetére
Nálunk a 100l bojler havi 196kWh kér
Most azt próbálom hogy lejeb tekertem a hőfokot 15napig, aztán 15napig nappalra le fogom kapcsolniÉs utána számolok hogy mi hogy adja
Mi vezéreltre(éjszakai) 196 , és rendesre(nappali) 215 fizetünk, tehát majd kétszer túltépjük a támogatott menyiséget
Már előre rettegek hogy mennyi lesz a villanyszámla
....Hó eleje óta most voltam először Penny-be, hát ilyen drágulást soha nem láttam még
Ez még a múlt hónapba 799Ft volt, de most tényleg 50% drágulás
[ Szerkesztve ]
( ͡° ͜ʖ ͡°) Samsung Galaxy A52S / Samsung UE48H6400 / Touran 1.9PDTDI 90LE (2005)(BRU) ( ͡° ͜ʖ ͡°) ---->"A nők pedig olyanok, mint a parkolóhelyek. A jobbak mind foglaltak, a maradék meg vagy rokkant, vagy fizetős..." - By:elfelejtette
-
erdey_a
addikt
válasz sambenez #14329 üzenetére
nyilván a katalógusadat fenntartásokkal kezelendő, de egy 50 wattosnak mondott medence keringető akkor sem tud megenni egy hónap alatt 600 kWh-t, ha valójában 100 wattos és 24 órát megy.
szóval nem a jakuzzi a ludas, az fix. csak arra tudok gondolni, hogy az előző 4-5 évhez képest többet klímáztunk, vagy többet használtuk a klímát fűtésre, mert az jelentősen többet fogyasztana. csak hát nem nagyon van ezt igazoló emlékünk...
mindegy, jön a "kockás füzet", aztán figyeljük.btw. a 435kWh éves fogyasztású hűtő 16 éve sem volt energiatakarékos. A mi gorenjénk (alulfagyasztós kombi) anno "A"-s volt 314 kWh\évvel. Amiket most nézegetek, azok 170\évet tudnak (ez az új rendszerben C-re elég). Vagy fagyasztóról van szó? Mert az más...
[ Szerkesztve ]
Vérboci
-
abdulka1
őstag
Valami gond van azzal a bojlerrel!
Nálam 120L-es Hajdu megy, van a házban 3 tv, 2 asztali+1 lapos számítógép, mikró, páraelszívó, fűnyíró, kombinált hűtő, automata mosógép, cenrti, cirkó, plusz a konyhai kisgépek, led izzók.
Ahogy fentebb írtam, 175kWh átalányt fizetek.
Néhány éve 18 000 volt de megszabadultunk a fagyasztó szekrénytől, meg látványosan kevesebbet hegesztek, köszörülök, fúrok.(lemondtam a vatikáni valutával fizetett melókról)
Most várom az éves elszámoló számlát. Nem szoktam jegyzetelni havonta, ezért nagyon kíváncsi leszek, mert az utóbbi években folyamatosan csökkent a fogyasztásunk.Nem az számít, hogy veszítesz vagy győzöl, az számít hogy ÉN veszítek-e vagy győzök.
-
nagyúr
válasz abdulka1 #14333 üzenetére
ne fürgyé le
"Egy 80 literes villanybojler 1200W fűtőszállal, melegen tartásra kb 1kWh energiát használ naponta. A bojler napi egyszeri teljes kiürülés esetén ( a felfűtési ideje kb 3,5 óra) még kb 4kWh fogyaszt. Ez 5 kWh/nap. 150kWh/hó""Mindig is első szerettem volna lenni!" - II. János Pál pápa
-
bbmt
senior tag
Nekünk Ariston smart bojler van 100L, 4 fő mindennel együtt napi 3.5-4kWh a fogyasztása frissen mérve. 50C-ra beállítva.
[ Szerkesztve ]
A kanál a gyengék villája
-
MODERÁTOR
Az okés, hogy spórolós a topik neve, de nem az apmervádaszat a téma. Sem a rezsi csökkentése. Vásárlással kapcsolatos akciókat várunk.
[ Szerkesztve ]
Egyetlen atombomba képes elrontani az egész napodat!
-
agroman
senior tag
válasz Soulfly842 #14340 üzenetére
par eve atalltam atalanyrol havi leolvasasra, azota nyugodt az eletem, mert latom mennyit fogyasztok. havonta 10 perc a leolvasas, jegyzeteles, szolgaltatonak jelentes.
egyebkent egyedulelokent havi 100kwh a normal aram es 90-100 az ejszakai (bojler). jah, minden villannyal megy (a futes az faval).------
-
bul07
nagyúr
válasz Top cat #14344 üzenetére
Aki piál az nem sokat eszik
Lehet ez a megoldás( ͡° ͜ʖ ͡°) Samsung Galaxy A52S / Samsung UE48H6400 / Touran 1.9PDTDI 90LE (2005)(BRU) ( ͡° ͜ʖ ͡°) ---->"A nők pedig olyanok, mint a parkolóhelyek. A jobbak mind foglaltak, a maradék meg vagy rokkant, vagy fizetős..." - By:elfelejtette
-
laca71
aktív tag
Sziasztok
Szemes kávét 1 kg kiszerelésben hol lehet a legolcsóbban venni..
Semmi extra ,csak a napi otthoni kávé ... -
krizmo_
addikt
válasz laca71 #14347 üzenetére
Üdv,
Auchanban van most Costa Coffee 4 699 Ft / 1 kg.
Egyébként, a kapszulás is jó áron van.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Lenovo ThinkPad X1 Carbon 5th gen., I7-7600U, 16GB RAM, 128GB M.2, FHD, 2 év garancia, Áfás számla!
- LG 32UN880-B 4K Ergo Monitor! 32"/UHD/IPS/HDR10/DCI-P3 95%/Freesync-G-sync/Type-C/Mac kompatibilis!
- AppleCare + biztosítás, aktiválástól számított 60 napos vagy új készülékre!
- AppleCare + biztosítás, aktiválástól számított 60 napos vagy új készülékre!
- Thinkpad T14 Gen4 14" FHD+ IPS i7-1360P 16GB 512GB NVMe ujjlolv gar
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest