- Milyen nyomtatót vegyek?
- RAM topik
- Negyedszerre is Zen: itt a Ryzen 9 7900X és Ryzen 5 7600X
- Milyen SSD-t vegyek?
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Azonnali fotós kérdések órája
- Elavultnak minősítette a kiszivárgott Xbox konzolterveket a Microsoft
- Hobby elektronika
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Milyen monitort vegyek?
Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Reggie0
félisten
Azt mibol gondoltak, hogy a kozepen levo trafon keresztiranyban fog aramlani a levego, mig a kornyezeteben nem?
-
Healbacsi
őstag
Ezt kifejtened bovebben? Csak az a problema, hogy a trafon maskepp all a hutoborda mint a tobbi alkatreszen? Milyen aramlo levegore gondolsz egy passziv hutes kapcsan? Levego aramlas max a kulonbozo homersekleto legretegek miatt lehetseges. Itt a hoelvezetes (egy olyan haz eseten, ahol a tap alul van) a gep belseje fele tortenik (a melegebb levego felfele torekszik), igy a trafo tetejen elhelyezett borda szereny velemenyem szerint rendben van.
-
Reggie0
félisten
De ahhoz, hogy felfele menjen, valahol oldalrol is kell, mert a bordak alja tomor.
(#3) Healbacsi Igen, arra gondoltam. A kulso levegot igy is-ugy is a 230-as csatlakozoval rendelkezo oldal felol kapja, a szomszedos oldalak fele a haz oldala van tobbnyire, tehat a hideg levego kb. egyfelol johet. Pont a tisztan termikus aramlas miatt szamit, hogy mennyire konnyne jut el oda a kulso levego.
-
GAI
senior tag
Vajon ezeket felső tápos házba (ahol lefelé néz a lyuggatott része a burkolatnak) is be szabad szerelni, vagy felejtős?
-
A szerelési utasítás szerint felülre is be lehet szerelni és ahogy írtad is, ez esetben lefele kell néznie a lyukacsos részének.
Nekem 2 éve van egy passzív 600 wattos tápom ebből a Seasonic sorozatból. Legnagyobb melegben nyáron, több órányi játék után is csak éppen langyos, semmi extra. Nem véletlenül mernek rá adni 12 év garanciát..
Sajnos egyszer már volt egy RMA-s ügyem a Seasoniccal (csapágyas volt a ventilátor a Prime Gold 650-es tápjukban). Kihagytam a kiskert a történetből, így 2 héttel az online bejelentés után már a kezemben volt egy vadi új, újabb revíziós táp, németországi oda-vissza postázással, mindennel együtt. Ha tápegység, akkor Seasonic!
"Less but better" - Dieter Rams
-
Viktor81
senior tag
Szia !
És annak mi értele van ? Miért vennék 50e Ft-ért fanless tápot, ha utána ott fütyül a ház ventilátora ? Vannak csendes és részleges terhelésen zajtalan tápok is, akkor az is bőven túlzás. Azért kötözködöm mert nekem van egy ilyen platinum fanless Seasonic 460 a gépemben és én mindenben arra törekedtem, hogy hangtalan legyen. Nincsen HDD, a CPU-t pedig egy Nofan Cr-95C hűti. Nem értem, miért végezne bárki félmunkát ?
-
AxBattler
félisten
SFX / TFX méretben is kitolhatnának valamit... elég lenne 200-250W-os teljesítménnyel.
"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Lian Li PC-C50 HTPC ház, Silverstone Sugo SG05B ...................................................................
-
Graphics
Jómunkásember
Hát erre eléggé rá tudnék mozdulni
Elég jól sikerült, anno volt egy Silverstone Nighjar-om, az még FSP belsős volt ,de talán Seasonic is járt nálam ilyen Fanless kialakítással.
Manapság viszont kisebb méretre is kéne gondolniuk a gyártóknak.
@Viktor81: TEszel bele két Coolink Swif2-est, vagy Noctua-t és 500-as fordulaton lesz légmozgás, hangja pedig semmi
[ Szerkesztve ]
Keresek SATAFIRM S11 hibás SSD-ket.
-
Viktor81
senior tag
@(#13) Reggie0
Akkor még egyszer. Ha van a házban venti (bármilyen márka, bármilyen "lassú"), akkor miért legyen fanless a táp ? (ezek alapján azt gondolom a CPU-n is van fan) Remek tápegységek vannak, amik márkás és csendes ventilátorokat tartalmaznak, miért veszi valaki a legdrágábbat, csak azért, hogy ne legyen benne venti, ha a házában amúgy is van ? Mi értelme van a fele-fele megoldásnak ? Drága, de van venti, alacsony a fordulatszám, így levegőt szinte nem szállít, de mégis keveri azt, tehát valami hangja van, szállítja a port, fogyaszt, stb. Kettő fanless gépem van, ami teljesen passzív, sok pénzbe került, hogy így legyen, akkor miért tennék bele egy vagy kettő vagy három 2 e Ft-os ventilátort ? Persze, nem vagyunk egyformák, csupán logikai bukta bármiből fanless-t venni felárért, ha a többi komponens nem zajtalan. -
8th
addikt
Egyetértek. A félmegoldásokban én sem hiszek. Anno a lehetőségeimhez képest nem kevés pénzért összelapátoltam egy néma gépet. Antec Lanboy Air ház, FSP Zen táp, 4670 Ultimate vga, Ninja 2 a procin, Himuro a vinyón. Első bekapcsoláskor vigyorogtam ott magamnak mint egy hülyegyerek. Éjszaka két méteres távolságból már rendesen fülelni kellett, hogy meghallja az ember a vinyó lefojtott kerregését. Imádtam.
"Az egyetemes hazugság korában igazat mondani forradalmi tett." - George Orwell
-
törölt tag
Én azért vettem fanlesst, mert tudtam róla, hogy abban biztos az egyik ha nem legjobb belső van. A tekercszajt leszámítva a fanless biztos nem is lesz zajos. Ventilátorosnak meg utána kéne járni hogy milyen belső, ventilátor, vezérlés... hát nekem van jobb dolgom is.
Mondjuk nem is kétezer forintos ventilátorokat teszek a passzív táp mellé lol.
[ Szerkesztve ]
-
nyunyu
félisten
Lassan ideje lecserélnem a 12 éves Seasonic HX520-at.
Hello IT! Have you tried turning it off and on again?
-
turorudi
aktív tag
Nekem 400-as Seasonic fanless van. Zenélés miatt igyekeztem minél halkabb konfigot összerakni, de a táp fizikai adottságaiból végülis csak az az előny, hogy eggyel kevesebb venti, esetleg nem interferál. Viszont elképesztően jó ugye a hatásfoka, abszolút minőségi cucc (bár a megjelenésekor visszavittem, mert cicegett, ezt a vonatkozó topikban annak idején kitárgyaltuk) és simán elvisz egy 3700x-t (korábban 4790k-t) 5 vinyó+ssd-vel és hozzá 1080 VGA. Szóval a megbízhatóságot és a stabilitást látom benne, nekem ezért van. Nem mindenki tud meglenni nulla HDD-vel, és hangszigetelt házban (nálam Fractal R4) számít, hogy a tápnak nincs hangja. Van ventis és "csak" gold minősítésű Seasonic tápom is, nem volt sokkal olcsóbb, de mondjuk tényleg halk az is.
-
Reggie0
félisten
Mert eleg neki egy ventillator, ami mar a hazban van. Nem tudom miert feltetelezed azt, hogy ha vki megvesz 50k-ert egy tapot es mar van ventije a hazban, akkor az biztos valami szar, ami melle elfer egy halk ventis tap is. Amugy az sem feltetlen tesz jot, ha sorban van ket eltero parameteru ventillator, interferalhat, hulye hullamzo hangja lehet, ha osszegerjed a ket szabalyozas.
-
Viktor81
senior tag
Kérlek, olvasd el még egyszer. Nem vitattam a fanless táp létjogosultságát, nekem is az van.
A félmegoldásokról volt szó, de köszönöm, hogy "játszol" !(#23) Reggie0
Nem feltételeztem semmit. Amiről Te beszélsz, az olyan, mit a benzin hajtotta villanyautó. (Pl. Opel Ampera - ha jól emlékszem) A kocsi villannyal megy, amit egy benzinmotor állít elő, ami a hajtásba nem tud beleszólni. Így megkapjuk mindkettő megoldás hátrányait, de látszólag zöldek vagyunk. Én erre utaltam. Ha a cél a hangtalan gép, akkor abban nem lehet semmi mozgó alkatrész, még 5 rpm/min-el forgó ventilátor sem. Szóval én azt gondolom, ha valaki vesz egy tápegységet 80e Ft-ért (a szóban forgó modell ára), akkor marad pénze SSD-re és minőségi házra is. Ha pedig összejön egy 500e Ft-os gép (vagy több), akkor nem b@ssz@ el az egészet 2 darab 2e Ft-os ventilátorral. (amik egyébként mire is kellenek ???)[ Szerkesztve ]
-
Viktor81
senior tag
Így már értem, az előbb mire írtad a "gyártják, tehát van rá igény-t". "Köszönjük, hogy velünk játszik" - ez ilyen szólás-mondás, hogy valaki tippelt, beleszólt valamibe. Ugyan semmire nem jó, de legalább megpróbálta. Picit ilyen "bunkó" visszaszólás, Dr House szokta elsütni....
[ Szerkesztve ]
-
Graphics
Jómunkásember
Leírom kereken az én elgondolásom, aminek persze nem kell egyeznie.
Lehet ezt többféleképpen is megközelíteni. Mert mindenki máshogy épít gépet, én anno rámentem ,hogy minél halkabb technikát hozzak össze, de munkahelyen felesleges, mert alapból van két szekrénnyel arrébb egy zúgó gép, tehát az én gépem nem fog elvenni, sem hozzáadni a zajterheléshez.
Otthon próbálok minél csendesebbet összerakni.
Aki fanless tápot vesz lehet minőségre való törekvés miatt teszi, szerencsére vannak már hybrid/eco megoldások is, amelyben ott a venti, viszont kapcsolóval lehet állítani ,hogy kapcsoljon avagy folyamatosan menjen a venti.Én inkább úgy látom, hogy a fanless vonalat kis fogyasztásnál lehet teljesen megoldani, nagoybb teljesítményű gépnél inkább a zajforrások számát lehet minimalizálni.
Tehát: lehet venti nélküli a procihűtő, a VGA ( ha kell, de itt is van félmegoldás a hűtésre) és a táp is, emellett a házban lehet hangtalan venti, mert egy Swif2-nek tényleg nincs hangja.
Ezeket jól összehangolva lehet elérni silent üzemmódot, teljesítmény esetén pedig hűtést lehet elhozni. Én ezt látom racionális megoldásnak pl.Keresek SATAFIRM S11 hibás SSD-ket.
-
Viktor81
senior tag
válasz
#72042496 #28 üzenetére
Kérlek, ne !
Ne ragadj már le és rugózz ezen ! Ha 5e egy k...ott ventilátor, a lényegen mit változtat ? Miért ilyen értetlen mindenki ? Azt kérdeztem, ha horror árú passzív hűtésű, tehát zajtalan alkatrészekből elkezdek építkezni, minek csapom agyon mozgó alkatrésszel. Te régi motoros vagy és olvasva a korábbi hsz-aidat tudom, hogy értesz a témához, tehát nem értem, miért forgatod ki a szavaimat és miért nem próbálsz egyenes választ adni... -
törölt tag
mennyibe kerül ez a lényeg ha horror áron adják kibírom ink a ventilátort a tápegységemben.
-
ecaddsell
aktív tag
Nos nekem 1 picit más tapasztalatom van, amiben van jó is meg rossz is. A táp: Seasonic PRIME 600W Titanium (SSR-600TL). Elsők közt vettem az országban, de lehet elsőként. A gép amibe ment egy viszonylag egyszerű nem gamer konfig. Középkategóriás lap, nem húzott 7700K, 32GB RAM, NVMe SSD, Palit1050 Ti KalmX 4GB mindösszesen.
A hétköznapi használaton felül ez egy fejlesztői gép volt azért volt sok RAM benne meg olyan proci ami akkor consumer vonalon gyorsnak számított (FPGA-ra VHDL fordításhoz nem árt a jobb gép). Azért vettem komolyabb tápot, mert korábbi tapasztalataim szerint bármi amiben elektrolit kondenzátor van képes a hőtől viszonylag gyorsan tönkremenni (főképpen táp, alaplap ill. VGA) és fejlesztői gépet újrahúzni nem kis macera meg van kiesett idő is ill. később a normalizálódott VGA áraknál esetleg teszek bele nagyobb VGA-t.A gépben két venti volt 1 a gigantikus proci hűtőn, ill. egy a torony házban. Fejlesztéshez viszonylag csöndes gépet szerettem volna, ezért a visszafogott ventizés.
A helyiségben nyáron is max 26 fok volt.
A táp 1.5 éven belül megpusztult, napi néhány óra használattól, úgy hogy a max. teljesítmény felvétel 150-200W lehetett a fenti konfigból számolva.
Tényleg kb. 2 héten belül szó nélkül cserélték (addig a kistesóját raktam bele egy másik gépből mert a gép addig is kellett). A cseréhez legjobb tudásom szerint összeszedtem a kábeleket (amit az utolsó darabig átszámoltak; ezt nem árt észben tartani, ha valaki ilyesmi tápra szánja el magát), ami zűrös volt mert a kisebb táp is moduláris volt és a nem használt kábeleket egybe tettem.
Ami utólag nézve hiba volt az a tápkábel. Azt is adtam ami a tápba dugva volt. A meglepetés
akkor ért amikor megjött a csere táp. A tápkábel kb. 120 centis ultra rövid hulladék. Nem tudom, hogy egy ilyen árkategóriás táphoz, hogy adhatnak ilyen rövid hulladék tápkábelt. Globálisan meg ugye töredék terhelésen töredék gari időn belül elhullik minden különösebb ok nélkül. Persze jó dolog, hogy cserélik, de az igazi az lenne, ha nem lenne rá szükség. -
törölt tag
Épp a lényegen változtat - hogy nem csapja agyon a gépet, annak ellenére, hogy mozgó alkatrész. Melléjük hajolva hallani őket (úgy azt is hallani, ahogy a tekercsek sercegnek), egyébként nem. És közben még az alaplapot, CPU-t, akár tápot is szépen átszellőztetik.
Olcsóbb típusoknál gyakoribb a motorhang, búgás, vagy épp tudnak halk üzemet, de a légszállításuk lesz nagyon alacsony.
Így nem lesz passzív a gép, egy nagyon halk géphez viszont kézenfekvő irány a passzív táp és komolyabb házhűtő, leszabályozva.
[ Szerkesztve ]
-
Healbacsi
őstag
válasz
#72042496 #33 üzenetére
Sajnalom szegeny Viktort, mert senki se akarja megerteni mit ir.
Viktor arra celoz, hogy van olcsobb megoldas halk pc epitesere, de ha vki ennyire draga megoldast valaszt, akkor fontos szamara a 0dB (nem az amit te mar halknak mondassz), akkor nincs ventilator. A nincs azt jelenti, hogy nincs, nuku, zero, nyista, stb.
A zajmentes jelent esetben nem azt jelenti, hogy nagyon halk, meg alig kelt rezgeseket, meg hibrid megoldas, meg elfer az, hanem, hogy "nincs zaj", nuku, zero, nyista, stb.
-
ecaddsell
aktív tag
válasz
Healbacsi #34 üzenetére
Azért megnézem, hogy a táp által kitolt 700 vagy akárcsak a fele 350W-ot mi disszipálja el teljesen hangtalanul...
Hidd el ha elég nagy és elég kis fordulatú ventiket használsz az már a vásárlók 99.999 százalékának elég jó a maradék meg vesz erre a célra épített célgépeket mint pl. az Airtop2 Inferno vagyonokért (kb. 3-4x annyiért mint egy ventis konfig ami még mindig elég halk tud lenni). -
Healbacsi
őstag
válasz
ecaddsell #35 üzenetére
Akkor meg1x es utoljara. Ha mar teszel akarmilyen ventillatort a hazba, akkor van olcsobb fanless (esetleg hibrid) tapegyseg ennel a valtozatnal, amit hasznalhatsz.
Miert fizetnel ki dupla/tripla arat azert amit nem is hasznalsz (a hasznalat itt a zajmentesseg)? Erre probalt Viktor is ramutatni, de sajnos meg mindig nem jott at. Borzaszotan sajnalom, hogy mindenki folyamatosan ugyanazt a dalt fujja.
Mindenki erti, hogy van jo meg halk ventillator. A lenyeg azon van, hogy ez a tap marha jo, de draga egy olyan gepbe, ami tele van pakolva ventillatorral. Ha van eleg ventillator, akkor minek a passziv tap?
Ertem en, hogy Non-Stop, de mikor nyit?
-
Azoknál a félpasszív tápoknál, amikkel én eddig találkoztam, mindig hallható volt a ventilátor be- és kikapcsolása. Engem ez a jelenség jobban zavar, mint egy ház hűtő vagy processzor hűtő ventilátor, ami állandóan megy.
"Less but better" - Dieter Rams
-
koanla
aktív tag
válasz
ecaddsell #35 üzenetére
"Azért megnézem, hogy a táp által kitolt 700 vagy akárcsak a fele 350W-ot mi disszipálja el teljesen hangtalanul..."
Egyrészt ritka az a a gép, ami tényleg felvenne 350W-ot. Másrészt pedig a tápnak azt a hőteljesítményt kell eldisszipálnia, ami a hatásfoka miatta "benne marad". Vagyis ha mondjuk 80%-os hatásfokkal dolgozik a táp és a gép 240W-ot vesz fel a hálózatból, akkor 0,2*240=48W-ot kell eldisszipálni a tápban. A maradék 192W-ot meg ugyan disszipálja már el az, amit ellát vele. -
ecaddsell
aktív tag
+1. Pont szakaszosan használom a gépet, irtó zavaró lenne egy folyamatosan felpörgő, leálló venti amivel nem is lehet mit kezdeni (max. teljes csere). Nem mellékesen ha csapágyas lesz a tápventi akkor az nem olyan mint a proci vagy ház hűtő, hogy magam kicserélem, hanem esetleg egyezkedés a kereskedővel, hogy mi a már zavaróan hangos, ami már garis téma lehet stb.
Viszont a begyűjtött tapasztalatok tükrében lehet ma már megelégednék a kisebbel.koanla
Ha hiszed, ha nem párszor végigjártam már a témát...[ Szerkesztve ]
-
vincevega
csendes tag
5 éve megy egy Seasonic Fanless P-460 hibamentesen a gépemben. Minőségi cucc és halk
csak ajánlani tudom.
[ Szerkesztve ]
Welcome to the mindfuck
-
Viktor81
senior tag
válasz
Healbacsi #34 üzenetére
Igazán köszönöm !
Már kezdtem azt hinni, nem magyarul írtam...
Vártam, hogy mikor kezdik el azt mondani, SSD sem kell, mert egy 5400-at vagy 4900-at forgó HDD is tök halk tud lenni.Második passzív gépem építésekor egy Samsung 850 EVO mSATA SSD-t is használtam. A gép egy Akasa Euler S házban, Core i7 35W TDP-s CPU-val, Low Voltage RAM-okkal, minden az alacsony fogyasztásra és 0 zajra optimalizálva, de az SSD 75-80 fokos volt. Írtam a Samsungnak, hogy mi a helyzet, megoldható-e, egy passzív borda használata ? Mondták, ugrik a garancia, mire én, elviszem egy szervizükbe, tegyék fel ők, mire Ők tegyek a házba ventilátort, elmeséltem, hogy nem lehet, mert nem klasszikus PC ház és a hangtalanság a lényeg, mire Ők válaszoltak, tegyek a házba egy kicsi ! ventilátort. Erre én letéptem a matricákat az SSD-ről, ráraktam egy nagyobb bordát és nyertem 15 fokot. Szóval biztosan nehéz elszakadni attól, hogy a PC-t lehet 0 zajjal építeni.
[ Szerkesztve ]
-
Graphics
Jómunkásember
Amit Te írsz tehát egy alacsony fogyasztásra optimalizált gép.
Kérdés felmerül azért bennem ,hogy mondjuk egy ilyen 450-600W-os Fanless táppal biztos ilyen konfigot fog hajtani a user?
Említetted a félmunka kérdését. A VRM hűtését hogyan lehet hatékonyan megoldani egy erősebb konfignál?
Amúgy írtam én is egy okfejtést fentebb, mert írtad, hogy csak "játszok".[ Szerkesztve ]
Keresek SATAFIRM S11 hibás SSD-ket.
-
Aprósólyom
addikt
Azért addig csak nem jutnak el, hogy egy halk venti után majd "hangrobbanásnyi" 5400rpm winyókat irogatnak. Pláne az az 5400 as sűvítő hang....
Engem az érdekelne, hogy milyen környezet, milyen felhasználás, milyen igények vezéreltek, hogy teljesen hangtalan gépet építettél? Pl. Hang studio?
Jevons paradox
-
Viktor81
senior tag
válasz
Aprósólyom #44 üzenetére
Szia !
A válasz nagyon egyszerű: megtehettem. Mindig a számítástechnikát tanultam, abban dolgoztam, mindenféle számítógépet teszteltem, használtam és valami "különlegeset" akartam. Valami új irányt. Ez a takarékosság és a csend. A "kicsi" gépem 2015 tavasza óta megállás nélkül megy. (persze áramszünet esetén leállt) Sokan "szebb" házakat vesznek, komolyabb VGA-t, több RAM-ot és hasonlók. Én egy komoly, de csendes és takarékos gépet akartam. (eldughattam volna a gépet a fal mögé, vagy szekrénybe, de én azt akartam, hogy legyen egy PC-m, ami szokatlan, ami mindenki számára "idegen".)
Számomra ez az irány tartogat izgalmat, ebbe látok fejlesztési lehetőséget, ha a gyártók nem hanyagolják el a thin mini-ITX lapok fejlesztését. Új célom, hogy valamikor a remélhetőleg közeli jövőben megtölthessem valami finomsággal ezt a házat:
Bizonyára lenne ennek "hasznos" felhasználási területe is, de itt most nem erről van szó. Az én perverzióm a csend és alacsony fogyasztás. Sajnos erre legalább annyit lehet költeni, mint amikor a teljesítmény, a nyers erő a lényeg. Én csupán az ellenkező irányba indultam el.
-
capulet75
addikt
650W-os tápom van, a venti 9,4dBA. Sosem hallom, de megnyugtató hogy van.
Intelligencia kell ahhoz hogy egy ember belássa a tévedését. És gerinc, hogy be is ismerje.
-
ecaddsell
aktív tag
Ezekkel a passzív hűtéses integrált VGAs mini gépekkel dunát lehetne rekeszteni pl. itt, viszont vannak páran akik GTX 1050 Ti alá nem mennének (én a mini ITX cuccba is azt tettem, 7700T mellé, mondjuk az már még kevésbé készült csöndes gépnek, de még az is elviselhető ha nem terheli az ember a dVGA-t). Sőt mint írtam terveztem, hogy felé megyek, azért vettem combosabb tápot, nem a passzív hűtéses Palit kártya miatt...
-
MeszesKPT
őstag
Az a PX-500 nagyon bejön, annál nagyobb teljesítményre meg hatásfokra úgy sincs szükségem.
Új hozzászólás Aktív témák
ph Minden, mi szem-szájnak ingere, egészen 700 wattig.
- EVGA Supernova 850W G3 Gold, full modular, garanciával eladó
- Elkelt - Dark Rock Pro 4, bontatlan, 1 év gyári garanciával
- Silverstone ST1300W Titanium doboz, garancia, újszerű
- ÚJ Cooler Master NR 200 P - Mini-ITX pc ház, ablakos, fekete ELADÓ!
- Eladó Lian Li UNI FAN SL120 RGB PWM 120mm 3in1 white ventilátor szett
Állásajánlatok
Cég: Devops Team Kft.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest