Hirdetés

2019. július 16., kedd

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2014-02-22 11:33:19

PROHARDVER!

Xperia U - A Kisherceg

1. Általános:
- Az akkumulátort nem szükséges első alkalommal sem "túltölteni", inkább a teljes merülést érdemes kerülni az élettartamának minél további megőrzése érdekében.
- Ha nem tudsz egy hibát orvosolni sehogy sem, próbálkozz először egy ki/be kapcsolással, ha így sem jó, akkor "Beállítások visszaállítása"-val (Beállítások->Bizt. mentés és visszaállítás), ha ez sem hoz eredményt, akkor jöhet a Gyári adatok visszaállítása (minden általad telepített alkalmazás, dokumentumok, stb elveszik! SIM kártyán tárolt adatok megmaradnak).
- Szervíz tesztek elérése: *#*#7378423#*#*
- IMEI szám megnézése: *#06#
Ha nem vagy járatos az androidban és nincs megfelelő gyakorlatod és tapasztalatod, a ROOT, CWM, Nyitott és Zárt bootloader-ről szóló részek nem neked szólnak, a végrehajtásuk nem ajánlott. Ezeket mindenki kizárólag saját felelősségére hajtsa végre. Ezen részek azoknak a felhasználóknak szólnak, akik a legtöbbet szeretnék kihozni a telefonjukból és biztosak a dolgukban. Általános felhasználáshoz nincs rájuk szükség.

2. Rövidítések listája:
GB - Gingerbread
ICS - Ice Cream Sandwich
JB - Jelly Bean
SUS - Sony Update Service
PCC - PC Companion
CWM - ClockworkMod
ROM - a telefonon futó android operációs rendszer összefoglaló neve
Bootloop - a telefon bekapcsolásakor folyamatosan újraindul, esetlegesen a kezdő képernő is megjelenik

3. Mi okoz garanciavesztést és mi nem?
Fontos, hogy rögtön a kezdet kezdetén tisztázzuk ezt a kényes kérdést. A garancia a készülék gyári állapotára vonatkozik. Amennyiben vissza szeretnék vinni a készüléket a szolgáltatóhoz, fontos visszaállítani mindent az eredeti állapotba (Root jogosultság, Recovery, ROM, partíció kiosztás stb.).
A rootolás, akár a gyári rom rootolása is garanciavesztéssel jár abban az esetben, ha valaki így viszi vissza a készüléket! A custom romok, custom recovery-k, és custom firmware-ek használata szintén! Fokozottan ügyeljünk arra, hogy az ilyen készülék ne kerüljön vissza a szervizekbe, mert a szogáltató bevizsgálás után esetleg befoltozhatja a meglévő biztonsági réseket, ami esetünkben azt jelenti, hogy lőttek a módosítási lehetőségeknek.
Ezen tulajdonságok tehát visszaállíthatóak gyári állapotukra, és amennyiben ez megtörténik a szervizbe küldés előtt, a garancia is megmarad.
A bootloader nyitása a másik fontos kérdés a garancia szempontjából. Erről bővebben a következő pontban olvashattok.

4. Gyári független VS szolgáltatói vagy függetlenített:
Egy alapvető különbség van gyári független és függetlenített vagy szolgáltató záras telefonok között. A gyári független készülékek bootloader-e nyitható a Sony által biztosított rendszeren keresztül, míg a többi hivatalos úton nem nyitható ki. Amennyiben valaki mégis megpróbálkozik ezzel és sikerrel is jár az a teljes garanciát elvesztette a készülékre.
Gyári független telefonoknál pedig a telefonhoz adott garancia papíron leírtak az érvényesek. A bootloader kinyitása nem egyenlő a garancia elveszítésével.
VIGYÁZAT! Nem minden függetlenként árult telefon gyári független! Sony modellek esetében ezt könnyen kideríthetjük a service menüből.
Beírod ezt a tárcsázóba: *#*#7378423#*#*
Service info > Configuration > Rooting Status
Ha itt az szerepel, hogy "Bootloader unlock allowed: yes", akkor a telefon valóban gyári független. Ha "No", de bármilyen SIM kártyát elfogad, akkor valószínűsíthetően egy szolgáltatói telefonról van szó, amin kiütötték a sim lock-ot.

5. Gyári szoftverfrissítés:
Ennek több módja is létezik. Jelenleg 3 ismert módszer van amit itt részletezünk. Mindenkinek a fantáziájára bízva, hogy melyik megoldást választja. Elméletben mindegyik ugyanazt csinálja, kivétel a negyedik módszer.
Alapvetően az első két megoldáshoz szükség van arra, hogy a hivatalos frissítés már létezzen a telefonodra. Ezt a következő oldalon tudod leellenőrizni, a telefonod akkumulátora alatt található SI számmal egyeztetve: [link]
Alternatívaként ellenőrizhetjük úgy is, ha a telefont rákötjük a számítógépre, és a következő linkre kattintunk: [link] (java böngésző támogatás szükséges)
MINDEN ESETBEN állítsátok vissza a telefont gyári állapotba a beállítások menü-ből.
A művelet közben TILOS a telefont piszkálni, illetve azt a számítógépről lehúzni.

1.) SUS program letöltése után elindítod és követed a képernyőn magyarul található instrukciókat.
Kapcsold ki a telefont, majd hangerő gomb le és úgy dugd rá, hogy a hangerő gombot lenyomva tartod folyamatosan.

2.) PCC program automatikusan települ a windows-ra, amikor a telefont csatlakoztatod. A frissítés ezen keresztül is elvégezhető.

3.) Flashtool használatával feltehető olyan készülékre is az ICS, amire még nincs hivatalosan SI szám alapján frissítés.
1. Letöltöd a flashtool-t.
2. Letöltöd a kívánt ROM-ot: [Link]
3. Bemásolod a ROM-ot a flashtool telepítési mappájában lévő firmwares könyvtárba. c:\Flashtool\firmwares
4. Telepíted a telefon drivereit a következő program segítségével: c:\Flashtool\drivers\Flashtool-drivers.exe
5. Elindítod a flashtool-t.
6. Rákattintasz az első ikonra (villám), majd itt kiválasztod a ROM-ot és rákattintasz az OK gombra.
7. A telefon csatlakoztatásának módját írja a flashtool, majd ha végzett be kell kapcsolni a telefont.

6. Előforduló hibák:
- ICS alatt akku % kijelzés beragadás: [Link]
- Wifi-re nem tud felcsatlakozni; megoldás: a routert át kell állítani "mixed b/g/n 20mhz"-es módba, ha ehhez segítség kell ITT kérdezz.
- Telefonáláskor az egyik és/vagy másik fél nem hallja a másikat: régi SIM kártya okozhatja, a SIM kártyák cseréje 2 évente javasolt
- Subpixel hiba fekete alapon 1 db
- Átlátszó sáv buborék/ragasztás
- Lötyögő kupak; megoldás: befőttes gumi
- GPS nehézkesen talál jelet (ICS-ben javult a helyzet, frissítsd a telefont)
- Gyenge minőségű videó vagy "foltos" fotó; a szoftverfrissítés javít a minőségen, valamint le kell venni a fóliát a kameráról, amihez a hátlap levételével férünk hozzá
- Halk zene, video; megoldás: különböző appokkal, pl. Poweramp
- Factory reset után nem megy a flash; megoldás: új böngésző app, pl. Opera Mobile
- Drop 3g; 6.0.B.3.184 frissítéssel javítva
- Fényerőszabályozó nem működik; működik, csak alig látszik. Láthatóan akkor működik, ha a fényerősség nincs maximumra húzva, és a beállításoknál az automata fényerőszabályozás be van kapcsolva; ICS-n látványosan javult a helyzet
- Túlzott fehér szín a fényképeken; megoldás: fénymérés középről átlagra állítani
- Kamera fagyás; megoldás: új kamera app
- Gyors merülés; megoldás: ki/be kapcsolás; ha nem javult a helyzet: bűnös app felkutatása; ha nem javult a helyzet: Beállítások visszaállítása; ha nem javult a helyzet: Gyári beállítások visszaállítása
- Felvillanó képernyő; megoldás: AirPush Detector megmondja, melyik program okozza, általában a mozgó háttérkép
- Nem látja a Total Commander a telefon memóriáját. Megoldás: Telepítsd az MTP Plugint. Letöltés ITT. Vagy használj Windows fájlkezelőt.

7. Érdekesség:
- Memória: 4GB bármire (játék, program, kép, zene, videó, dokumentum stb), 1,5GB programoknak, 2,5GB foglalt a rendszer számára (Android)
- Akkumulátoron Sony Ericsson matrica :)
- Plusz fólia a hátsó kamerán (ha nem távolítod el, a kép minősége gyengébb lehet, és esetenként a hangszóróra is rálóghat!)
- Doboz tartalma: (Telefon, Töltő, Adatkábel/Töltőkábel, Headset/Fülhallgató, Micro SIM adapter, Védőfólia + szarvasbőr a tisztításhoz, cserekupak); cserekupakok szolgáltatónként:
---- Telenor: nem kapható a telefon
---- T-Mobile: Fekete + Magenta kupak
---- Vodafone: Fekete + Fehér kupak
---- Kártyafüggetlen: Változó (Fekete, Fehér, Sárga, Magenta, akár mind!)
- Bővíthető (OTG kábelen keresztül pendrive/memória kártya olvasó/külső tápos HDD/egér/billentyűzet)
- Média Centerre csatlakoztatható
- McAfee-t minden frissítésnél újratelepíti, de nagyon meríti az akkumulátort, és sokat nem ér (próbaverzió lévén)

8. Hiányosságok:
- Kevés memória
- Nem GG (Gorilla Glass=edzett üveg) a kijelző
- Átlátszó világító sáv nem kapcsolható ki; megoldás: Screen Filter (unpick "Enable soft key backlight", "Enable screen filter"
A zenelejátszó és képnézegető közben a szín bekapcsol.
aktív állapotban az app nem enged semmilyen apk-t telepíteni
A telepítést viszont cáfolom, mert aktív szűrő közben is tudok telepíteni. Persze a Google Play-ről.
- Az értesítést jelző LED gyenge, nem észrevehető; megoldás: Illumination Bar Notification segítségével az alsó LED bar-t alkalmazhatjuk erre a célra

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
======================== HALADÓKNAK =======================
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

1. Mi az a rootolás, minek kell nekem?
A rootolás a telefon rendszere felett szerzett rendszergazdai jogosultság. Ha már a kérdés egyáltalán felvetésre került, egészen biztos nincs rá szükséged. Fontos tudni, hogy nem a telefont rootoljuk, hanem a rajta futó szoftvert, tehát a hardverben nem okoz semmiféle módosítást.

1.1 Mi az a bootloader, mit jelent hogy zárt vagy nyitott?
- A bootloader egy alacsony szintű FW (firmware) rész, ami a bekapcsolás folyamatát hivatott lebonyolítani. A bootolási folyamatban ellenőrzi a felsőbb szintű kódrészeket, illetve kiosztja az erőforrásokat, majd végső soron átadja a vezérlést a kernelnek, ha az átjutott a hitelesítésen. Amennyiben a bootloader zárt, úgy a készülék megtagadhatja a custom kernel betöltését, ezzel a boot folyamat megszakad és jó esetben is csak a zöld robot fog velünk kérdően szembenézni... A nyitott bootloader nem végez kernel ellenőrzést, csak megpróbálja a kapott utasításokat lefuttatni.

- Zárt bootloader esetén a fastboot mode tiltott. Ez annyit tesz, hogy nem tudsz fastboot.exe segítségével kernelt flash-elni a telefonra. Sok Custom ROM egyedi kernelt igényel, de vannak gyári kernelre épülő ROM-ok is amiről egy picit később olvashatsz. Amennyiben valaki tökéletesen meg van elégedve a gyártó által módosított Android verzióval ne is nyissa ki a bootloadert még akkor sem, ha erre van lehetősége, mert gyári független készülékkel rendelkezik.

- Nyitott bootloader esetén minden további nélkül nézelődhetünk a különböző fórumokon, ami egyedi ROM-ok és kernelek készítésével foglalkozik. Ha kezdő vagy, de érdekel a téma akkor mindenképpen először az XDA-Developers angol nyelvű fórumot olvasgasd és kövesd az utasításokat pontosan!
Egyedi kernel használatával a teljesség igénye nélkül például memória tömörítést, processzor órajelet, rendszer indulásnál betöltődő modulokat lehet állítani. Vannak durva teljesítmény növekedést ígérő kernelek is, de ezek valószínűleg elég érzékenyen fogják érinteni a fogyasztást.
Egyedi romokat jelenleg 4 nagy ROM készítő közösség csinál. Névszerint CyanogenMod, MIUI, AOKP, Parandroid. Jelen állás szerint egyiknek sincs végleges verziójú ROM-ja Xperia U-ra. Ha most ilyenbe vágsz, akkor bugokkal, esetleges fagyásokkal, nem funkcionáló modulokkal (wifi, bt, 2/3g, szenzorok, kamera stb...) találkozhatsz. Jó hír talán, hogy már JB ROM-okból is van teszt verzió párhuzamosan a GB és ICS mellett.
Van azonban egy nagy előnye a nyitott bootloadernek. Gyakorlatilag nem tudod brick-elni a készüléket, mert fastboot mode-ban bármikor feléleszthető. Hozzáteszem zárt loader-es készüléket is csak akkor lehet brick-elni, ha valahogy megpróbálunk egyedi kernelt ráerőltetni, ami nem fog működni zárt a loader miatt, avagy megpróbljuk kinyitni a bootloader-t, de ez félre sikerül és a telefon lezárja önmagát teljesen.

1.2 Őőő... mi is az a kernel?
Az Android dobogó szíve a Linux kernel, melyből ebbe a készülékbe a 3.0.8-as főverzió került. Ez az a programrész, ami közvetlen kapcsolatot jelent a Dalvik virtuális gép és az alacsony szintű FW között. Többnyire minden utasítást ő dolgoz fel, kivéve akkor, ha natív kódban a processzort vesszük célba valamivel. Elenyészően kevés azon programok száma, amik ki tudnák kerülni.

1.3 Dalvik? Azmiaz?
Egyrészt egy virtuális gép, másrészt az Android programkódját gyakran keresztelik át Dalvik Java-ra, megkülönböztetve ezzel a Sun-féle korábbi Java class-októl. A Dalvik verem alapú virtuális gép, eltérően az "őseitől". Ebből adódóan elég egyedi kódfeldolgozása van, ami azt a sajnálatos vonzatot hozza magával, hogy az android stabilitása feláldozza a sebességet és a rendszer gyakran nem olyan "szmúsz" mint a vetélytársak. Különböző trükkökkel igyekeznek a Google mérnökei persze a futási gráfokat optimalizálni, több-kevesebb sikerrel.

2. Root-olás:
6.1.1.B.1.10
közvetlen link a romhoz: [link]
1. Letöltöd a root csomagot: [link]
2. rádugod a telefont a számítógépre usb hibakeresést (debugging mode) bekapcsolva és kicsomagolás után elindítod a RunMe.bat filet.
3. A megjelenő parancssorban beírod az 1-es számot, majd enter után usb hibakeresés módban csatlakoztatod a telefont a számítógéphez.
4. A telefon képernyőjén meg kell nyomni a visszaállítás gombot az ott megjelenő ablakban. Meg kell várni amíg a telefon újraindul és bejelentkezik.

Az itt felsorolt romokat ugyanazzal a módszerrel kell rootolni:
6.1.1.C.1.0
közvetlen link a romhoz: [link]

6.1.1.B.1.54
közvetlen link a romhoz: [link]

6.1.1.B.1.89
közvetlen link a romhoz: [link]

6.1.1.B.1.100
közvetlen link a romhoz: [link]

1. Letöltesz egy rootolható kernelt: [link]
2. Flashtool segítségével telepíted a kernelt a telefonra, mintha egy romot tennél fel, ha nem lenne ismerős lásd fentebb a rom telepítés résznél. Ha kész húzd le a kábelről, az egész csak pár másodpercig tart.
3. Letöltöd a root csomagot: [link]
4. Kapcsolod be a telefont a telefont, majd usb hibekeresést bekapcsolod rajta (beállítások menu > fejlesztői lehetőségek > usb hibakeresés), majd elindítod a RunMe.bat filet a letöltött root csomagból.
(ha esetleg hibás működést tapasztalsz az teljesen normális ebben a pontban! ha nem tudsz túljutni a pin kód kérésen ki kell venni a sim kártyát a rootolás idejére)
5. A megjelenő parancssorban beírod az 1-es számot, majd enter után usb hibakeresés módban csatlakoztatod a telefont a számítógéphez.
6. A telefon képernyőjén meg kell nyomni a visszaállítás gombot az ott megjelenő ablakban. Fontos, hogy a RootMe visszaállítási pont legyen kiválasztva, előfordulhat, hogy nem ez az alapértelmezett. Ezután meg kell várni amíg a telefon újraindul és bejelentkezik.
7. Vissza kell állítani az eredeti kernelt flashtool segítségével. Ehez szükség van az aktuális romra. Majd a következőket kell tenni:
- Flashtool indítása
- Flash mode kiválasztása
- Aktuális rom kiválasztása
- Minden pipa kivétele a wipe opcióknál, tehát semmi se legyen bepipálva
- Minden pipát be kell tenni az exclude opcióknál, kivétel a kernel, tehát minden legyen bepipálva, csak a kernel ne
- vizuális segítség az utolsó két lépéshez: [link]
8. Ha kész már csak el kell indítani a telefont.

GB:
0. töltsd le a fileokat az alábbi forrásból: [link]
1. Tedd fel a 6.1.1.B.10-es ICS-t.
2. Root-old a telefont az "Xperia P U Go ICS root" csomagban lévő runme-bat file segítségével.
3. Miután kész a rootolás, készíteni kell egy backup-ot a root file-okról. Tömörítsd ki az "Xperia-ROOT backup and Repush" csoagot és futtasd a "01-local-prop.cmd" filet. USB Hibakeresés mód bekapcsolva kell, hogy legyen!
4. Flashtool segítségével tedd vissza a GB 2.3.7-et, de FONTOS, hogy a DATA NE legyen bepipálva! Máskülönben elveszted a root-ról készült backup-ot.
5. Újraindítás után lesz egy rakás force close és egyéb hibák. Ne törödj vele, ez azért van, mert nem történt wipe, a DATA partición flashelés közben.
6. Ezután újra rootolni kell a telefont, azaz visszaállítani a backup-ot ami ICS-en készült. Ehez futtasd a "02-push-root-files.cmd" filet. USB Hibakeresés mód bekapcsolva kell, hogy legyen!
7. Ha ezzel megvagy csinálj egy gyári beállítások visszaállítását, majd indítsd újra a telefont és kész is vagy!
8. Ha pedig szeretnél CWM-et is használni, az ICS-hez készültet verziók fognak működni, amit a következő pontban részletezünk.

3. CWM telepítése és használata:
Előfeltétel: ROOT és ICS
1. USB-hibakeresés bekapcsolása (Beállítások->Fejlesztői lehetőségek->USB-hibakeresés)
2. CWM letöltése [link]
3. A letöltött fájl kicsomagolása
4. Telefon csatlakoztatása a számítógéphez
5. install.bat futtatása, majd megvárni míg végez.

- Recovery mód indítása: kikapcsolt állapotban power gomb hosszan - mint normál indításkor - majd a bootoláskor a hangerő le gombot folyamatosan nyomkodni (nem tartani!), de nem kell szadulni sem, csak kényelmes, nyugis tempóban! Ha a LED bar kék-zöld-kék fényben felvilágított és rezgett, abbahagyhatod a nyomkodást.
Irányítás Revovery módban:
Fel: Hangerő fel
Le: Hangerő le / Menü
Enter: Kamera / Home
Vissza: Vissza

4. CWM-el történő Custom ROM-ok telepítése:

FONTOS:
- Mielőtt teljesen letörlöd a már belakott ROM-odat készíts róla egy backup-ot CWM recovery-ből. Ez az "sdcard"-on kívül mindent lement.
ROM és annak teljes beállításai, alkalmazások és azok beállításai, címjegyzék, üzenetek stb.
"sdcard" = a telefon belső memória particiója
- A következő szekció első pontjában felsorolt rom-ok ZÁRT Bootloader-hez használhatóak, tehát a gyári kernel-re épülnek. Nyitott bootloader-re ezek a romok is felrakhatóak, csak arra kell ügyelni, hogy gyári kernel-lel használjuk.
- Mint korábban is említettem, ezek nem végleges ROM-ok. Vannak hibáik, ezek folyamatosan javításra kerülnek az újabb kiadásokban. Általában hetente van új kiadás, de ez változó.

4/A. Néhány szó a Mircinko Romról:

A Mircinko Rom egy custom rom, amely szolgáltatói rendszerre épül.
Optimalizált, gyors és stabil müködést bíztosít a készülék számára, egy szép dizájnos köntösbe bújtatva. Ez a Rendszer kizárólag csak innen a fórumról tölthető, sehol máshol nem található meg.
A rendszer ide kattintva érhető el.

Egy kis segítség a letöltéshez és telepítéshez:
- Linkre kattintás után láthatóvá válik egy mappastruktúra. Minél nagyobb verziószámú annál újabb az adott rendszer.
- A rendszer módosítások a “Változások.txt”-ben érhetőek el.
- A “Telepítő információ” pedig értelemszerűen a rendszer helyes feltelepítését mutatja be.
- Minden mapában megtalálható az adott rendszer,illetve a képek róla. Újabb romoknál pedig különböző, saját készítésű módosítások is letőlthetőek.

Ha bármi probléma adódna, itt lehet elérni a Rom készítőt.

4/B.Általános ROM telepítés:

1. *.zip kiterjesztésű ROM letöltése, majd sdcard gyökérkönyvtárába másolása
például: [link] [link] [link]
2. Telefon kikapcsolása
3. Telefon indítása recovery módban (lásd fentebb)
4. Wipe data/factory reset
Wipe Cache
Wipe Dalvik-Cache (az advanced menüben találod)
Wipe Battery Stats
Format /system
(A Format/system nem ajánlott,minden romnál. Pl: amelyik csak ROM módosítás, mert Bootlopot kaphat a telefon).
5. Install zip from sdcard -> choose zip from sdcard -> 1. pontban letöltött ROM kiválasztása
6. Türelmes várakozás a telepítés végéig, telepítés után a gapps telepítése vagy a telefon újraindítása, ahogy azt a forrásban meghatározták.
7. Ellenőrizni, hogy a CWM fent maradt-e a telefonon. Amennyiben nem, csináljuk meg újra a telepítését a későbbi biztonság érdekében, a fentebb leírt módon.

Opcionális lépés, kizárólag nyitott bootloader-hez:
8. Ha a forrásban írják, hogy szükséges, ne felejtsünk el kernelt flash-elni fastboot mode-ban!
Kapcsold ki a telefont. A hangerő fel gombot nyomva tartva csatlakoztasd a telefont a számítógéphez. Ekkor felvillan a bal oldali kék led.

5. Fastboot Mode:
Ez egy olyan állapot, amiben a telefont számítógépről parancsokkal vezérelhetjük. Kifejezetten a rendszer alapvető működését biztosító részekhez lehet hozzáférni vele.
Részletes leírást itt találhatsz: [Link]
Rövid ismertető avagy a két legtöbbet használt parancs:
fastboot devices
kiírja a csatlakoztatott eszköz ID-jét, nagyon jó teszteléshez, hogy megnézzük a driverek működnek-e rendesen, mielőtt élesben dolgoznánk. Egy példa parancs kimenetéről:
List of devices attached
HTXXXXXXXXXX device

fastboot flash boot kernel_neve.img
Ezzel a paranccsal lehet új kernelt flash-elni a készülékre.
Amennyiben CWM-mel készítettünk backup-ot a teljes rendszerünkről, az tartalmazza a kernelt is, tehát nem kell félnünk, hogy ezek után nem térhetünk vissza a gyári rendszerre. Valamint flashtool segítségével bármikor feltehető a gyári rendszer!

6. Extrák:
USB Mass Storage Mode: (ROOT KELL!) [link]

készítette: freemanone és confuser. Köszönet Keeperv85-nek a tőle átemelt részekért és Mircinko-nak az általa készített, többek által dícsért rom-jaiért!

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.