- Milyen RAM-ot vegyek?
- Lelövi a Roccat márkanevet a Turtle Beach
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen egeret válasszak?
- Asztrofotózás
- Azonnali processzoros kérdések órája
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- LG 34GS95QE-B: OLED paneles, ívelt gamer monitor
- AMD APU (AM4 és AM5) topik
Hirdetés
-
Baladins - Megjelenési dátumot kapott a PC-s kiadás
gp A jövő hónapban esedékes premiert az év folyamán a konzolos verziók követik majd.
-
AMD Radeon undervolt/overclock
lo Minden egy hideg, téli estén kezdődött, mikor rájöttem, hogy már kicsit kevés az RTX2060...
-
Grafikus jellegű munkára szánt AOC monitorok a megfizethetőbb szegmensben
ph A cég három kijelzővel jelentkezett, amelyek portfelhozatalukból kifolyólag dokkolóként is működnek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
psyche
csendes tag
És a napraforgóolaj mennyire jó?
Veszem ezeket a szardíniakonzerveket mostanában, hol olívaolajasat, hol napraforgóolajasat. Naponta átlagosan 5-6 ilyen konzervet is eszek, készülvén a következő vérkép jó eredményére.
(meg mellette margarin + csirkemellsonka, teljesen átállva növényi olajokra)
-
havenday
tag
Margarin??? Ha fizetnének se enném meg...
-
-
havenday
tag
egy pár éve történt.....kaptam egy csésze margarint, valamelyik magyar " minőségi " márka volt. Kenyeret már akkor sem ettem, gondoltam elsütöm, főzöm....
tettem egy jó darabot a serpenyőbe, tűzhely közepes fokozaton. Pár perc múlva még ugyanúgy egy darabban volt, szinte alig olvadt meg folyósra. Nem baj, volt még egy fokozat a tűzhelyen, fölfelé.
Újabb percek, valamivel több olvadék, de a margarin magja még mindig szilárdan tartotta magát.
Úgy kell elképzelni, hogy ez nem egy több kilós lefagyasztott darab volt, hanem a hűtőből kivett, evőkanálnyi adag.
Na, sokat már nem próbálkoztam vele, kidobtam a f....ba, így negyed óra után.Utána sokat gondolkoztam, ez vajon mi lehetett? Hőálló csapágyzsír? Ha a tűzhely maxon nem bírt vele, akkor a szervezetem mihez kezdett volna ezzel?
Ha egy márkás termék ilyen, egy gagyi margarinban mi van?Szóval margarin?
-
psyche
csendes tag
válasz havenday #2006 üzenetére
Hát nem tudom... Nem tudom, van ahol azt írják, hogy mivel növényi olajokból áll, ezért csökkenti a rossz koleszterinszintet.
Ha belegondolsz, valóban szinte csak jó, telítetlen zsírokból áll. De nem látunk bele a gyártásba, lehet, hogy valami miatt mégis ártalmas.
Mindenesetre csökkentem az adagokat és fel fogok hagyni vele, ezt is kiváltom szardíniával Most nem konkrétan azért mert felhoztad mennyire rossz a margarin, hanem azért, mert alapból bizonytalan, hogy jó-e vagy sem.
Szóval gondoltam már rá, hogy jobb lenne inkább olajos hallal kiváltani.
Lehet, hogy még mindig sok a transzzsírsav bennük.
[ Szerkesztve ]
-
havenday
tag
vajjal esetleg? Drágának drága, főleg majd azután az áremelkedés után, ami most lesz, de finom és jótékony
-
Arpee78
senior tag
válasz havenday #2006 üzenetére
Csapágyzsír margarin
Margarin házilag
Megint margarin
Még mindig csapágyzsír margarinEgészségi szempontból a margarin minimális vagy semmi hátrányban van a folyékony növényi olajokkal szemben, a kókuszolaj külön történet. Van akinek a növényi olaj(szilárd v. folyékony) egészségesebb, pl akinek magas a koleszterinje. A vajjal még magasabb lesz a koleszterin a telített zsír miatt.
(#1998) Cathfaern Nem kell pár évtized. A vérvételek mellett menj néha érelmeszesedés szűrésre is: Arteriográf vizsgálat Hátha a "magas koleszterinszint nem káros" elméleted mégsem helytálló.
-
Az olajoknak legalább két változata létezik.
A hidegen sajtolt olaj tekinthető teljes értékűnek. Főzéshez és salátákhoz érdemes használni.
Ilyen olajban viszont nem érdemes sütni. Amit eléri a sütéshez alkalmas hőmérsékletet, tönkre mennek benne az értékesebb anyagok.
A sütéshez elegendő az olcsóbb finomított olajokat használni. A legjobb lenne avokádó olajjal sütni mert magas a füstölés pontja, de drága és az íze sem optimális.
Az olívaolaj nem optimális a sütéshez, az alacsony füstölés pontja okán.A napraforgóolaj, közepesen értékes olaj a beltartalma alapján. Nem a használatával van baj. Inkább azzal, hogy csak ezt használnak étel készítéshez, az olívaolajon kívül.
Hasonlóan olcsó olaj, a repceolaj. Érdemes lenne részben használni napfaforgó helyett.
Salátákhoz illik a lenolaj íze. Nagyon finom a tökmagolaj. A mákolaj, már az illatával is csábít.
Ezeket az olajokat és általában az értékes beltartalmú olajokat, hűtőben kell tartani. Szobahőmérsékleten gyorsan avasodnak.Avokádómag:
A mag könnyebben vágható, mint amire számítottam, az olvasottak alapján. Az íze érdekes kesernyés. Nem mindenkinek fog bejönni. Bár poralakban, ételbe keverve csekély mennyiségben, nem feltűnő az ízhatása.
A gyógyító hatásáról nem tudok mit mondani.
Ezután nem dobom ki a magokat.Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
psyche
csendes tag
válasz havenday #2008 üzenetére
Nem tudom. A vajban sok a telített zsír. Márpedig a telített zsírok (ha jól tudom) nem csökkentik azt a bizonyos rossz-koleszterinszintet.
Egészségi szempontból a margarin minimális vagy semmi hátrányban van a folyékony növényi olajokkal szemben, a kókuszolaj külön történet. Van akinek a növényi olaj(szilárd v. folyékony) egészségesebb, pl akinek magas a koleszterinje. A vajjal még magasabb lesz a koleszterin a telített zsír miatt.
Na igen, én is így tudom.
[ Szerkesztve ]
-
válasz Arpee78 #2009 üzenetére
A margarin készítése házilag linkedhez.
"és lényegében a vajköpüléssel analóg tevékenység” – fogalmazott Dr. Somogyi László, élelmiszeripari mérnök, egyetemi docens az Unilever sajtótájékoztatóján. "
Ez ugye a gyártó promóciója volt, amiből az írott reklám készült el. Nyilván a margarin pozitív oldalát nyomták.
A megint margarin linkedről.
Pontosan azt csinálták, amit mi itt. A linkek alapján tippelgettek. Önálló és ellenőrizhető kutatás nélkül.
De tegyük fel, hogy igazuk van. Ez esetben feketelistára felkerült, a pálmaolaj. A margarin legfontosabb alapanyaga. A pálmazsírt keményíteni kell, hogy az olajokkal és vízzel történő keverés után is megmaradjon a kívánt keménység.
Némi információ a pálmazsírról.
A pálmazsír feldolgozott élelmiszer, amit alapanyagként használnak fel a margarin gyártásához. Az viszont tudjuk, hogy a többszörösen feldolgozott élelmiszerek nem egészségesek.A vaj sem teljesen problémamentes. A hagyományos eljárással, magyarul köpüléssel, készült vaj a legjobb.
Sajnos készítenek tejfölből és más tejtermékből is vajat. Ezek értéktelenebb beltartalommal rendelkeznek.Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
Cathfaern
nagyúr
válasz havenday #2006 üzenetére
"Ha a tűzhely maxon nem bírt vele, akkor a szervezetem mihez kezdett volna ezzel?"
Bár nem pártolom a margarint, de ettől függetlenül ez a párhuzam nem nagyon állja meg a helyet, a szervezet nem magas hőfokon hevíti az anyagokat a felhasználáshoz, hanem enzimekkel bontja le. Szóval attól, hogy valami nehezen lesz folyékon, a szervezet még könnyen megbírkózhat veleMelorin
Szerintem ilyen téren Arpee78-t kérdezd, ő ilyen étrenden van, jobban ért hozzá, mint én.[ Szerkesztve ]
-
Arpee78
senior tag
válasz Hieronymus #2012 üzenetére
A telített zsírsavak fogyasztása fokozza a különböző szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Nem 100% a bizonyosság ahogy semmi sem, de nem csupán tipp.
Megnéztem miben mennyi telített zsír van: disznózsír 39, vaj 50, kókuszolaj 83, napraforgóolaj 10, pálmaolaj 49, olívaolaj 14, repceolaj 7, lenolaj 9 g/100g
A margarinokban a zsírtartalom 25-30%-a telített zsír, olyan sok pálmaolaj nem lehet benn. Például
Nem kötelező csak margarinból megoldani a zsírbevitelt. Mint az előbbi adatokból látszik a folyékony olajokkal jobban jár egészségileg. Ha mindenképp kell (egy magas koleszterinesnek) valami kenyérre kenhető, akkor a margarin jobb a vajnál, még a pálmazsírral, adalékanyagokkal és feldolgozással együtt is.
A pálmaolaj...több potenciálisan rákkeltő szennyező anyagot tartalmaz, mint más növényi olajok, 200 celsius fok feletti finomítás esetén. kb minden növényi olaj - illetve minden élelmiszer - rákkeltő lesz ha túlhevítjük. A pálmaolajat a margarin gyártás során és előtte mennyire sütik meg?
(#2005) Melorin
CH 50-55 e% között
Zsír 20-35 e% között
Fehérje 15-20 e% közöttEttől el lehet térni, gyúrósok pl 1,5-2 g/tskg fehérjét esznek, úgy tudom efölött már felesleges és árt vesének.
[ Szerkesztve ]
-
Arpee78
senior tag
válasz Arpee78 #2014 üzenetére
valószínűleg 200 fok fölé Az olcsóbb margarinoknál ez esélyesebb, a drágábbaknál remélhetőleg kevésbé.
(#2016) havenday Igen hallottam, de neten írják így is úgy is, nem volt tiszta most melyik a valós. Tehát a zsírmentes tömeg a tuti? Akkor jó, mert én eddig azzal számoltam.
[ Szerkesztve ]
-
havenday
tag
az a tuti, persze csak az anabolikától mentes testépítésben
amúgy a testmozgást nem végző embernek is a sovány izomtömeget kell alapul venni számoláskor
-
válasz Arpee78 #2014 üzenetére
"A pálmaolajat a margarin gyártás során és előtte mennyire sütik meg?"
Ez nem olaj, hanem zsír.
A margarin gyártása során, vélhetően már nem kap a zsír nagyobb hőtermelést. Az EU előírásai nem is engednék meg.
A pálmazsír gyártása során finomítják az olajat. Ha jók az információim, 235 fokra hevített gőzzel kezelik.
A keményítés során nikkelt használnak katalizátornak, amit a folyamat végén majdnem teljesen kiszűrnek.
Igen a folyamat, részleges hidrogénezés. Transzsírok keletkeznek. A margarin gyártása során már nem, ezért a gyártók kijelenthetik, hogy nem hidrogéneznek.
2012-ben jelentősen korlátozták Magyarországon, a forgalomba hozható termékekben a transzzsír tartalmat. De a csökkentett mennyiség sem tesz jót az egészségnek.Ettől függetlenül, ha valaki szereti, fogyassza egészséggel. De nem kell ráfogni, hogy egészséges étel.
Szívbarát tanúsítás.
Ehhez képest a lenolaj gyógyszer, annyira előnyös az összetétele.Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
-
Woodslave
nagyúr
válasz havenday #2021 üzenetére
az alap 3 tojás és 333 gramm csirkemell meg egy fehérje turmix. Ez nincs ugyan 180 erre jön ami a ch forrásokból jön. Nem egy eltúlzott dolog.
A disznózsír olcsóbb az igaz
amúgy teljesen off de diétában naturál testépítők is megeszik a 2,5--3 grammot, De teljesen alap ajánlás a testúlyfont 1 azaz 2,2 mivel a sovány tömeg kiszámítása elég bizonytalan meg túl sok különbséget nem eredményez nem nagyon elhízott embernél így senki nem baxakodik ezzel.
Természetesen veseproblémát okoz, ezt számtalan olyan tanulmánnyal tudom én is alátámasztani, mint amik a telitett zsírok és a koleszterin valamint a szívbetegségek közti egyértelmű kapcsolatot is mutatják
[ Szerkesztve ]
"akkor ne rezisztencia edzést csinálj hanem rendes odabaxósat :) "Bá
-
havenday
tag
annyit egyenek a kismacskák
-
psyche
csendes tag
Nab@zmeg:
https://444.hu/2018/09/01/az-alacsony-szenhidrattartalmu-dieta-hosszu-tavon-veszelyes-is-lehet
Ezt érdemes elolvasni.
-
havenday
tag
azon gondolkodtam ma, hogy már teljesen keto adoptált vagyok, így a 7. héten már.....megettem reggelire egy gyenge 1200 kalóriát, aminek a gerincét egy 95 grammos kolozsvári szalonna darab adta, 5 tojás, kicsi vaj, kevés sajt a tetejére.....és nem éreztem utána semmi betompulást, nincs kaja kóma, egyszerűen csak a jó érzet
és a súlyom megy lefelé, nagyon lassan, de töretlenül, viszont az izmaim megmaradnak, nem úgy, mint egy hagyományos gyúrós kicsi rizs-csirkemell diétánál.....
hasam is laposodik, ha kihúzom magam, már egész jó -
havenday
tag
nem érzem hátrányát ezeknek, inkább előnyét. Egyszer próbáltam vega lenni, 20 kiló mínusz egy év alatt, de állandóan éhes voltam. Érdekes módon akkor is erős voltam, azzal nem volt probléma. És tiszta volt a fejem, mint most.
ha lesz kedvem, elmegyek már egy teljes vérképet csináltatni, úgyis akartam egy teljes hormonprofilt nézetni, bár nagyon kevés orvos az, aki tudja, hogy a megnövekedett kreatinin szint nem feltétlenül utal a vesék elégtelen működésére, hanem lehet egy jó edzéstől is -
havenday
tag
de miért?
a kaloriabazis.hu - n vezetem az étkezési naplóm, e szerint a mai bevitelem így néz ki
energia bevitel:
- 78% zsír
- 21% fehérje
- ch nem mérhető
ez igazi ketós, szerintem
persze ma még lesz 3 étkezés, valamennyi ch összejön, már csak a fehérje porból is -
havenday
tag
edzésnap 2000 körül, nem edzésnap 1800 körül, a mostani 97.8kg tömegemhez
a fehérjét fixen tartom 140gr közelében, ugye a zsír változik -
havenday
tag
azt vettem észre, hogy megtudok egy jó kemény edzést csinálni ilyen kevés kalória mellett is, azonban még edzés előtt be kell vinnem olyan 1600/1700 környékén, mert különben nem lesz erőm. Este 7 re járok súlyzózni, addig viszem ezt be, jellemzően 3 étkezéssel, bár a 3. egy fehérje ital, nem szilárd. Edzés utánra marad egy újabb fehérje és valami pici nasi, tökmag, camambert, pörc snack, ilyesmi
azért ilyen kevés a bevitel, mert fogyni szeretnék, illetve testzsírszázalékot csökkenteni, ha elérem a kívánt formát, gondolom lazább lehet az étrendem, a keto nekem eddig nagyon bejön, élvezem is, úgyhogy nem látom okát, hogy ne folytassam, amíg ez nekem jólesik
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz havenday #2031 üzenetére
Ha nekem szólt, akkor zerocarb = carnivory = csak állati eredetű dolgot eszel (minimális elhanyagolható mennyiségű dolgot leszámítva, pl. fűszerek, illetve kivéve magas ch tartalmú tejtermékek, lásd tej). Nyilván zerocarb is keto abban az értelemben, hogy ketozisban leszel, illetve ott is hasonló arányban eszel zsír / proteint, mint ketoban (bár ott ez kevésbé szempont).
[ Szerkesztve ]
-
consono
nagyúr
Egy kis kritika a múltkori kutatáshoz:
"In God we trust. All others must bring data"
-
Woodslave
nagyúr
[link] azért még mindig itt tartunk...
"akkor ne rezisztencia edzést csinálj hanem rendes odabaxósat :) "Bá
-
nagyúr
válasz Woodslave #2039 üzenetére
Elfelejtették odaírni, hogy melyik gyógyszergyár fizetett hírdetése...
Osztálytalálkozón mesélte a volt oszifő, aki most 80 felett jár, hogy nem volt magas a koleszterinje, de a körzeti orvosa a kora miatt azért felírta neki, mert jó lesz az neki. Hát a koleszterinje tényleg tovább csökkent, csak épp a veséje meg a mája borult meg tőle. Gyorsan le is állt a koleszterincsökkentővel, helyre is jött a vérképe szépen. Azóta se szedi...
Aki él és nem boldog, az téved!
-
Teasüti
nagyúr
Egy kicsit lemaradtam, de látom szó volt a koleszterinről megint a margarin és a telített zsírsavak kapcsán. Változott e téren a tudomány, vagy csak a fórumtársak nincsenek képben a koleszterin molekulák minőségi szintjeivel?
Én még azon az állásponton vagyok, hogy rossz minőségű koleszterin a ch-ból kerül előállításra, nem a zsírból. Ez még helytálló, vagy volt azóta vmi újabb kutatási eredmény? -
havenday
tag
Nekem mindig eszembe jut egy ismerősöm, magas koleszterinje volt, szinte már semmi olyat nem evett amiben volt. A doki azt mondta neki, hogy higyje el ez genetikus, csinálhat és ehet bármit, neki mindig magas lesz. Szerintem egy az egyben attól függ, hogy a májad milyen, annak van köze hozzá.
-
havenday
tag
Részben hagyatkozom a tudományra, részben a megtapasztalásban, részben az ösztönösségben.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Teasüti #2043 üzenetére
Nagyjabal en is ezen az allasponton vagyok.
Ettol fuggetlenul epidemiológia tanulmanyok kimutatnak osszefuggest telitett zsirok fogyasztasa es LDL szint kozott, de azt gondolom itt a hatterben mas osszefugges huzodik. Ami biztos, hogy az LDL-t a maj termeli, a “sajat” zsirraktaraibol. Illetve hogy a maj ch-bol epiti a zsirraktarait. Szoval lassuk be a kettot nem nehez osszekotni. Ellenben telitett zsir es a maj LDL termelese kozott nem igazan van kozvetlen kapcsolat, illetve tudtommal egyaltalan nincs egyertelmu magyarazat arra hogy mi koztuk a kapcsolat.havenday:
Genetika nem igy mukodik. Igen, bizonyos genek hajlamositanak dolgokra, de ez nem azt jelenti, hogy valaki mindegy mit csinal, akkor is ugy lesz. Szoval lehet valaki genetikaja miatt jobban alkalmazkodott a szenhidrat fogyasztashoz, masik meg kevesbe, de ettol meg az elobbi is lehet cukorbeteg, meg az utobbi is elkerulheti azt.
Felteszem az illetonel a koleszerin dieta azt jelentette, hogy nem evett koleszterin tartalmi eteleket, esetleg keves telitett zsirsavat fogyasztott... ha igy volt, akkor valoszinuleg sok ch-t evett hogy azert kaloriaja meglegyen (akar tobbet is, mint a hivatalos ajanlasban szerepel), igy szvsz nem csoda hogy magas volt a koleszterinje. -
havenday
tag
Most ezt csináltam gyorsan
- 250gr sovány túró
- 1 egész tojás
- 1 adag fehérjepor (csokis-kókuszos)
- 3 dkg olvasztott vajEzeket összekevertem, a vajjal eldolgoztam mindent, finom lett. Ajánlott egy picit hűtőbe tenni.
Passzolna hozzá.....mondjuk a lidl ben kapható mirelit erdei-gyümölcs keverékből a tetejére egy kevés, de az most nincs itt. Ja, és természetesen 30% os tejszínnel még finomabb lenne. Én nem bírtam egyszerre elnyalogatni, ment vissza a fele a hűtőbeHa tudományos szerettem volna lenni akkor kiszámoltam volna a benne lévő fehérjét és annyi vajjal pótoltam volna ki, hogy már egyből beállítva legyen a ketogén fehérje/zsír arány. Persze kötelezően eltolva, testépítő szempontot szem előtt tartva
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Építő/felújító topik
- Ingyenes vagy akciós szoftverek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Mikrotik routerek
- Motorola Moto G24 Power - hol van az erő?
- Gyúrósok ide!
- Megjelentek az első HMD okostelefonok, ezek a magyar áraik
- OpenWRT topic
- Milyen RAM-ot vegyek?
- További aktív témák...