Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • k1csi

  senior tag

  válasz fi:zi'k #13 üzenetére

  Nem kéne annyira bonyolítani, leírni, hogy mi az, oszt kész, pl. gyorskiolvasású szenzorzár (vagy szenzor alapú zár). Itt még a laikusok is megértik a lényeget.
  Ja hogy hosszú. El kell fogadni, hogy van, amit nem lehet röviden leírni. Ha valaki látott már német nyelvterületen 1-2 szakszót ezen egy pillanatra sem lepődik meg.

  Bár értem mit akartatok a teljes felületre kiterjedő elektronikus zárral, fotó esetén még jó, hogy a teljes területet olvassák ki, szóval ebbe a terület témába nem érdemes belemenni.

  Amit a fotózásról szeretnél tudni Chuck Gardnertől: http://super.nova.org/DPR/

 • ROBOTER

  addikt

  válasz fi:zi'k #23 üzenetére

  Kiolvasni 8Millió pixelt nem lehet "egyszerre". Mindenképpen egymás után kell őket, maximum több (sok) csatornán.

  Nem tudom, nem láttam még pontos rajzot a global shutteres CMOS-ról, de szinte biztos, hogy a pixel alatt vagy egy részét elfoglalva (innen a korábbi minőségi probléma) kell lennie egy ideiglenes töltéstároló pixelnek. Ide töltheti át egyetlen ütemre az összes pixel a tartalmát, amiből a hagyományos módon kiolvasható az infó.

  A lényeg, hogy nincs tényleges "zár", nem lehet a pixelt kikapcsolni, a fotoelektromos jelenséget nem lehet megszakítani. Nincs elektromosan vezérelhető, a fény útját álló maszk sem, aminek jó a hatásfoka. Az egyetlen, amivel a folyamatot szabályozni lehet, az a pixelben felhalmozott töltések megcsapolása (kiürítés - az expozíció vége), és a megcsapolás befejezése (tehát az új expó kezdete).

  k1csi: Ne haragudj, de félreérted a működését. A kiolvasás sebességéhez semmi köze. Nem a rolling shuttert okozó pásztázást és kolvasást gyorsítják fel elfogadható mértékre. Nem ettől global shutter.

  [ Szerkesztve ]

 • ROBOTER

  addikt

  válasz fi:zi'k #26 üzenetére

  Na, hogy teljesen tiszta legyen, megtaláltam a Sony Pregius leírását. Úgy működik, ahogyan mondtam, mint egyfajta Interline CCD és CMOS ötvözet. Az ideiglenes pixelbe töltéscsatolás, utána CMOS működés.

  "Sony has overcome this challenge by introducing a new global shutter CMOS pixel technology called Pregius, first featured in the Sony IMX174 CMOS sensor. The technology integrates an analog memory storage element as part of the pixel design. After integration, charges are shifted from the photodiode to the analog memory "

  Még azt is leírja, ahogyan a korábbi hozzászólásban írtam, az ideiglenes memóriából a kiolvasás hagyományos módon, sorról sorra történik.

  [ Szerkesztve ]

Hozzászólok Aktív témák