Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • opr

  veterán

  válasz brd #5 üzenetére

  Akkor viszont kicsit aggaszto, hogy a normal sebessegrol egy szo se esik. :(

  Koszonom a felhomalyositast! Valami ilyesmire szamitottam, de csak jobb konkretan tudni, mint sejteni. :R

  [ Szerkesztve ]

  "Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin

 • sb

  veterán

  válasz brd #16 üzenetére

  Az SLC cache csak a történet fele, az az írásra vonatkozik, olvasásban hozzák mindenféle cache nélkül a 7GB/s tempót. Tehát ilyen hátrány nincs a legtöbb esetben, mivel több az olvasás mint az írás.

  Viszont a többiek kérdésére reagálva: Én már az első PCIe 4.0 hír óta kb. ezt írom: hiába növekszik a teljesítmény, ennek semmi de tényleg semmi, zéró nyoma van a felhasználásban.
  Ott az említett SATA - NVMe drasztikus különbség is ami nem jön ki. Csak szintetikus, nyers teljesítményben ha valaki nagyon sok adattal dolgozik. De ez meg gyakorlatilag olyan eset ami alig fordul elő otthon.
  Másik topicban kértem hétköznapi példákat de mindig a nyers videóvágáshoz jutottunk vissza... ami már önmagában sem átlag.

  Egyértelműen sw oldali támogatás hiányzik. Említve voltak a játékok, de ott is kijöhetne a nyers erő, 10-20-40GB read 500MB/s vs 3GB/s pl. Tök mindegy mekkora az adat vagy mik az átviteli arányok. Ha nagyságrendi különbség van akkor annak látszódnia kéne. Akár 50MB/s és 500MB/s között is. De semmi nyoma a feldolgozás lassúsága miatt.
  A töredezett olvasás is lehetne indok de nem az SSD-k világában. Aztán van pl. cpu oldali overhead is ha 4k felé tereljük a dolgot de ez már más kérdés. Ott már egyértelműen belassít egy sima cpu energiamenedzsment is.

  A PCIe 4.0 teszteket látva meg ennél is tovább léptünk. Itt már sok tesztben nyers vagy szintetikus méréssel sem sikerült kihozni a különbséget. A legszebb, hogy a szekvenciálisnak nevezett read tesztben is - QD8-16-ig ha jól emlékszem - pl. a 980 Pro is majdnem ugyanazt tudja mint a 970-es. Csak afelett hagyja el a 3.5GB/s körüli tempót és gyorsít 7GB/s-re.
  Ez azt jelenti, hogy már klasszikus szekvenciális olvasásban sem jön ki a sebessége, csak párhuzamos feldolgozásban, és ott is masszívan párhuzamosban.
  Ennek megfelelően 2GB/s körül mértek rajta másolási tesztet IS.

  szerk: Még mielőtt az jönne ki belőle, hogy nincs értelme a sebességnek. Jelenleg gyakorlatban nincs sok, de elméletben lenne. Nem az a megoldás, hogy kukázzuk őket, fel kéne nőni sw oldalról is.

  [ Szerkesztve ]

Hozzászólok Aktív témák