Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• optikus

senior tag

válasz Chris Kiki #77 üzenetére

melyik nem kattingatos? melyik eri meg? egy leica m kattingatos? megeri? vagy egy hexar, vagy mondhatnek par hasonlo kategorias gepet. piszok draga mind, filmesben is. ezek relativ dolgok. ha 50e-ert adnak akkor is megneznem a kepminoseget es ugyanugy nem vennem meg mint most ezt 360e-ert. persze van sok mas szempont is, de a vegen a kep a lenyeg ezert nem ertem ezt a gepet. nem vagyok sem fotoriporter sem studios, stb, nekem nem terul meg sosem ezert ezt nem is szamolgatom. ez hobbi, az meg ugye a legkoltsegesebb dolog;)
    igazabol azert tetszett meg mert ez szinte a hexar af filmes gep digit megfeleloje. fix 35-os obi, kompakt meret, valos optikai kereso (ma mar ez is csodaszamba megy), ergonomikus stb. telleg nagyon tetszik, de mar tobbszor rakattantam es mindig ott bukott el hogy elkezdtem nezni a kepeket a neten...

Buy books not gear.

• Stauffenberg

nagyúr

válasz Chris Kiki #77 üzenetére

"Hobbira túl drága, profiknak kevés"

Egyik sem igaz, mert külföldön (ne mindig magunkból és a magyar valóságból induljunk ki) nagyon népszerű a hobbi fotósok körében és másrészről nagyon sok profi szereti és imádja. Fotóriporterek és elismert utcai fotósok kezében látsz ilyet. Gondolom ők is rájöttek, hogy a Fujifilm X-Trans szenzora szépen aláfűt a hatszor drágább lajkáknak. Az X100 és X100s pedig nagyon patent módon össze van rakva, vedd egyszer kézbe. Nem csak a magnézium lehet időtálló és minőségi. A fényerős fix objektív meg megvan, ráadásul nem is akármilyen. Az FF szenzor meg nem férne bele ebbe a keretbe. Ilyet eddig csak a Sony csinált az RX1-ben, de az is kerül egy misibe, pedig a Sony-ra nem jellemző a sznobos árképzés.

Optikus: Szerintem nézz máshol is tesztfotókat, sok profi fotós vezet blogot ahol szintén találni tesztfotókat. Nem akarom Lacát bántani, de azért a fotói nem mindig tükrözik azt ami kihozható a gépekből. Meg úgy őszintén szólva szerintem a steril tesztfotók (mindegy, hogy épületet vagy virágot ábrázolnak és mindegy, hogy melyik világhírű portál készíti) legalább 80%-ban nem tükrözik azt amire egy gép tényleg képes hozzáértő kezekben, amik már hónapok óta összeszoktak az eszközzel.

[ Szerkesztve ]

• optikus

senior tag

válasz Chris Kiki #81 üzenetére

elmentunk ebbe a megeri nem eri iranyba. nem ez izgat igazan, hanem a kepminoseg, az artol tekintsunk el.
    megnezetm az x-trans sensor leirasat. a bayernel is nagy gond hogy pepitaban vannak a szinszurok, de ez az x-trans meg rosszabb, meg kevesebb kek es voros van meg tavolabb egymastol. nem is ertem miert lenne ez jobb mint a bayer, persze jon az hogy nem kell moare szures, nana hisz olyan tavol vannak egymastol a szinek. ezzel az erovel csinalhattak volna egy monochrom verziot szinszures nelkul (ahogy anno a nikon most a leica) es lenne egy eles erzekeny szenzoruk (hisz akkor mar semmilyen szinszuro se kell ami levegyen a fenyerobol). persze ezek almok, a valosag az hogy nem latok csak eleg eletlen mosott feluletu kepeket. persze ha a 16megat lemeretezem mondjuk felire egy jo algoritmussal akkor kapok egy tiszta eles kepet, de hat ugye nem ezert veszek 16megas gepet.

Buy books not gear.

• Stauffenberg

nagyúr

válasz Chris Kiki #81 üzenetére

"A hárdkór gémer meg Xboxot."

Ki a harcore gamer? Aki megveszi az éppen aktuális Call of Duty epizódot minden évben? Vagy aki mondjuk időt és pénzt nem sajnálva szimulátorozik (igazi szimulátoron), ami konzolon még SOHA nem jelent meg és kötöttségei miatt soha nem is fog? Nem vitaindítónak szánom, csak árnyaljuk a képet, hogy egy-egy feladatra nem csak egy eszköz megfelelő. Az imbuszcsavarhoz imbusz kulcs kell, a kenyeret viszont nem csak kenyérpirítóban piríthatod. Épp így a fotós is nagyon sokrétűen válogathatja össze a felszerelését. Nem létezik univerzális megoldás, legfeljebb olyan ami több feladatra is alkalmas.

Optikus: Az előzőhöz még hozzászólva. A Dpreview tesztfotóiból már sokkal több kiderül.

Ez itt ISO 200, amiben én semmi gyengeséget, mosottságot nem látok, csak egy kellemes dinamikájú, éles fotót.

Ez meg itt ISO 2000, ami még mindig teljesen elhanyagolható mennyiségű zajt tartalmaz, mondhatni ez még mindig tökéletesen használható bármire.

Menjünk tovább ISO 6400-ra, ami még mindig teljesen használható fotót jelent. ISO 6400-on! Itt már a hasonló árkategóriájú DSLR-ek kezdik feladni.

Szerintem érdemes átgondolni, hogy tényleg túlárazott-e a gép. Ha neked az ISO200-as maximumok megfelelnek, akkor nem ez a gép kell neked, erre bármi más is megteszi. De a legtöbb ember szívesen fotózna kevés fénynél is, ezzel a géppel pedig nagyon jól lehet boldogulni ott is. Én bizony megvenném, ha nem ilyen balkáni bérből élnék.

• Stauffenberg

nagyúr

válasz Chris Kiki #86 üzenetére

"Mert univerzálisnak nem mondható (fix), speciálisnak sem, viszont drága."

Figyelsz te? Ez egy igazi fotóriporter és utcai fotós masina, ráadásul a legjobbak közül. Azok akik utaznak, utcákat járnak, azoknak ez egy kiváló gép. És nem azért jó utcára a kis gép, mert könnyű cipelni. Azért jó, mert az emberek sokkal közelebb engednek általa, míg sok fotóriporter állítja, hogy a nagylátószög nem csak a kompozíció miatt jó, hanem őket is arra kényszeríti, hogy menjenek közelebb a témához.

Próbálj meg egy batár nagy DSLR géppel az utcán idegeneket fotózni.

Persze lehet erre bármilyen MILC-et venni, de sokak igényét elég jól lefedi az X100/X100s a fix optikával, ráadásul itt alapból egy jó objektívet és jó szenzort kapsz. Vegyél másik MILC-et hasonlóan jó szenzorral és egy jó fix objektívvel és azzal is 300k körül vagy valamivel felette állsz meg.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés