Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #64791808

    törölt tag

    válasz Smiley #35180 üzenetére

    Ez mind jó ötlet, eltekintve attól, hogy 2017-et írunk, és az online szolgáltatásokkal az emberek többsége azonnaliságot vár el. Eredményt akar, minél kevesebb befektetett idővel/energiával.

    Tehát újoncként, ha én el akarom mondjuk adni a laptopomat, akkor keresek egy hirdetési oldalt. Rábukkanok a hardverapróra, megtetszik, és fel akarok adni egy hirdetést. Ha nekem ez az oldal azt mondja, hogy most regelhetek, a reg megerősítését csak holnap tudom elintézni, és csak 2 hét múlva tudok hirdetést feladni, akkor az a válaszom rá, hogy "háttibevagytokbaszva!!!". És már keresem is a következő oldalt, ahol hirdethetem. Mert elvárom - szerintem joggal -, hogy regisztrációstól és hirdetésfeladásostól 5 percen belül készen legyek.

    A csalással kapcsolatban két biztonsági lépcső jutott eszembe:

    1., Regisztrációs kód szigorúan SMS-ben, ahogy írtad is. Ez kiváló ötlet, így minden reg mögött áll egy telefonszám, amögött pedig áll egy személyazonosság. A telefonszám az utolsó kettő/három számjegy kivételével nyilvános, így mindenki láthatja, hogy a hirdetőnek melyik országban van telefonja. Aztán ha a békéscsabai hirdetőnek szlovák száma van, akkor el lehet gondolkodni...

    2., Két felhasználói szint: normál, és hitelesített. A "hitelesített felhasználó" minősítéshez vagy személyes adatokat/okmányokat kérünk be scannelve. Ez a tuti, de ez sokáig tart, és komoly apparátust igényel a PH részéről. A másik lehetőség, hogy bankszámlahozzáférést követelünk meg. A felhasználó megad egy számlaszámot, és onnan elutalja a hitelesítés díját, mondjuk 500 forintot. Ugyanerre a számlaszámra a PH elküld két utalást, egyet 22 forintról, egyet meg 34,42 forintról. Ennek a lebonyolítása belefér a regisztrációs díjba. Utána pedig a felhasználótól bekéri, hogy milyen összegeket utalt el. Ha ez végbemegy, akkor a felhasználó rendelkezik a számla felett, tehát van egy hitelesített számlaszámunk. A bank meg megadja hozzá a személyazonosságot.

    És ennyi, ennél többet nem kell csalással foglalkozni, mert azt ne felejtsük el, hogy mindenkinek jogában áll hülyének lenni, illetve a probléma részét csak az oktatásban lehetne kezelni.

    a., Előre utalás. Először is előre utalni csak felnőttek tudnak. Ha valaki felnőtt létére egy, a szokásos ár 2/3-áért kínált termékért egy újoncnak mindenféle biztosítás nélkül előre utal, akkor az viselje a döntése következményeit. Először is lehetőleg e-mailben beszélünk meg dolgokat, nem privát üzenetben, és főleg nem telefonon. A bankszámlaszámhoz tartozik egy név (személyazonosság). Ha ez nem egyezik annak a nevével, akivel üzletelünk, akkor...??? Hányszor hallottam olyat, hogy fú, a sógorom számlájára kellene utalni. Hát persze, miért is nem a tiédre...? Ezeket a dolgokat simán védeni lehet, csak annyi kell hozzá, hogy az illetőnek legyen józan paraszti esze, és azt ne szorítsa háttérbe a kapzsiság. Ha ez nincs meg, akkor lehet a rendőrséghez fordulni, de ezt miért a PH-nak kellene kivédenie?

    b., Az átverés. Veszel egy videokártyát, személyesen, kezet fogva, de kipróbálás és garancia nélkül, az utcán. Gratulálok. De a kockázatot te vállaltad. Ugyanakkor próbára nem mindig van lehetőség, főleg alapos tesztre. Akkor hogyan lehet ezt kivédeni?

    Részletes adás-vételi szerződéssel. Ami tartalmazza mindkét fél személyes adatait - és igen, kérjük el a másik személyiét! -, a termék pontos megnevezését és szériaszámát (!), az árat, a fizetés módját - ha ez azonnali kp, akkor azt is, hogy az összeget az eladó átvette -, és a termék állapotát, amiért az eladó jótáll/szavatol/nem szavatol. Megfelelő szerződéssel, ha a termék nem megfelelő, akkor szavatossági/jótállási igényt lehet érvényesíteni, illetve hibás teljesítéssel el lehet állni a szerződéstől. Ezek közül egyik sem rövid jogi út, de a végén mindig meghozza a gyümölcsét. Sokszor pedig maga szándék, hogy te ilyen szerződést akarsz, a csalót máris eltántorítja.

    Ezek csak dióhéjban összeírt vázlatok, lehet őket tovább fejtegetni, de a lényeg, amit az egésszel mondani akarok: a csalások nagyon nagy része nehézség nélkül kiszűrhető, ha az embernek van némi jogi ismerete - ami nélkül szerintem ma nem lehet létezni -, és józan paraszti esze - enélkül sosem lehetett létezni. Ha viszont nincs, akkor az probléma. De nem a PH problémája, ezért nem érzem úgy, hogy a PH-nak kellene ezt megoldani.

    A csalós topicban a "csalások" jó része a "és neked tényleg ennyi eszed volt...?" kategória. Persze a csalás az csalás, de ez oktatásügyi probléma. Nem pedig informatikai vagy üzleti.

Új hozzászólás Aktív témák