Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • KROK640

    veterán

    válasz gban #111082 üzenetére

    Általában csak azért engedték át, hogy szabaduljanak tőle
    Szomorú, de nagy igazság : 2-3 éve rendszeresen együtt játszottam egy sráccal, ő Nógrád megyében egy iskolában volt (történelem) tanár. Elég sokat dumáltunk, és mesélt arról mi folyik náluk : szegregált oktatást ugyan nem lehet csinálni hivatalosan, de a magyar szülők inkább 15-20km-vel arrébb a városba járatták iskolába a gyerekeiket, ingázással, meg mindennel együtt, mert a helyi iskola képe túl sötét képet mutatott. (remélem mindenki érti, hogy értendő) 
    Az odajáró (90+ %ban C tipusú) gyerekek között felfedezett több értelmeset is, de elmondta, hogy ezek a gyerekek egyértelműen az otthoni körülmények és élet áldozatai, semmiféle kultúrális nevelést nem kapnak, és ami az iskolájukban rájuk menne az otthoni környezete leszedi. Mondta, hogy volt olyan ötödikes lány, aki még tök értelmes volt, de nyolcadikosan terhes lett, és a szülők szerint ez teljesen rendben volt, mert ez az élet rendje. 
    Amikor otthon azt látja, hogy menő cigizni és italozni, akkor már 10 évesen ezt fogja csinálni, az iskolában is, amikor azt látja, hogy az a Jani aki minden pofát bever, akkor ő is azon lesz, hogy a 10 perces szünetben a legtöbb pofát beverje... 
    És a legrosszabb : A gyereket NEM lehetett hatékonyan fegyelmezni vagy büntetni. Ugyanis, ellenőrzőbe írások, vagy az egyesek megbosszulták magukat, mert a szülők netalán be találtak jönni, ami rendszerint cirkuszokat, patáliákat és életveszélyes fenyegetéseket hozott magával. 
    Ezért az ilyen gyerekek a nullára is megkapták a kettest, és akkor sem voltak beírva hiányzónak, ha nem jártak be, csak lehessen tovább engedni, és szabadulni tőlük. A tovább tanulásra jelentkezők aránya szinte nulla volt, így az sem számított, hogy úgy végezte el a gyerek a nyolcadikat, hogy a tudása épp egy másodikosé volt. 
    Szavaiban szomorú kiábrándultság volt, - pedig harmincas évei közepén járó emberről van szó - és arról álmodozott, hogy egyszer majd egy normális iskolában taníthat.

    Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...

Új hozzászólás Aktív témák