Keresés

Hirdetés

Aktív témák

  • seprence

    csendes tag

    válasz Sianis #398 üzenetére

    persze, azt csak légnemű anyagokra lehet alkalmazni.

    Amúgy a víz megfagyásakor tágul a sűrűség csökkent, mert a jégben hézagosabban vannak a molekulák. nyomással összeroppan a kristályszerkezet. Pontosan ezért csökkenthető a fagyáspont nyomással. A legtöbb anyag esetén ez pont fordítva van. A viz ilyen kis különc, de nagy szerencse. Ezért nem fagynak be a tavak fenékig, csak nagy hidegek esetén. +4Cos víz a legsűrűbb, a jég is és a meleg viz is ritkább.

    olvadáshoz hő kell, ezt a belső E-jából fedezi, tehát egyúttal le is hűl.

    de pl a jeget meg lehet olvasztani úgy is ha alacsony fagyáspontú oldatot képzünk. pl megsózzunk a jeget. A 0C-os jég megolvad, mert az oldat fagyáspontja akár -21Cig lemehet. Olvadáshoz ugye hőt el kell vonni, tehát le is hűl -21ig, viszont ezután fagyás indulna meg, ami ugye hő felszadulással jár. Tehát -21Con megáll a hűtés. De ha CaClot keverünk 0Cos jéghez, akkkor -42C os előállítható. A hő elvonás az olvadáshő felvétele biztosítja. De a forráshoz is hő kell, azzal is lehet hűteni---lásd kompresszoros hűtők!

    bocsi, az offért az offban!

    [Szerkesztve]

Aktív témák