- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen monitort vegyek?
- Samsung LCD és LED TV-k
- TCL LCD és LED TV-k
- ZIDOO médialejátszók
- Milyen SSD-t vegyek?
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Hivatalosan is elkészült az NVIDIA App
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Videós, mozgóképes topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
proci985
MODERÁTOR
válasz ÁdiBá #116146 üzenetére
legfrissebb a bios? arra raneznek mindenkeppen, mert ebbol nekem ugy tunik, hogy az alaplapi szabalyozas elegtelen.
PL1 es PL2 teljesitmenykorlatot le tudod huzni? le tudod huzni a max_tempet 90 vagy akar 80 fokra 100rol?
ha 130 fok mellett 71 fokos a CPU a legmelegebb magon az tenyleg azt jelenti, hogy 285/320on le fogja sutni a blokkot. ami nem meglepo. azt huzamosabb ideig kb LN2vel lehet birni egy ekkora feluleten.
lehet egyebkent ugy van beallitva, hogy megfelelo lapon es hutes mellett kb boostolhat az egekbe: ez ugye benchmarknal jo, mert gyakorlatilag teszteken gyari tuninggal megy, szoval meglesz az az utolso 5% ami a performance crownhoz kell.
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
keIdor
titán
válasz ScomComputer #116151 üzenetére
Strix vonalon maradnék, tudom drága. 7 szemjegyű összeget vagy 2600€-t nem is szívesen adnék érte, de alatta ok.
¡GLORIA A LAS PLAGAS!
-
keIdor
titán
válasz proci985 #116152 üzenetére
PL1 és PL2-t, illetve temp limitet is lehet állítani.
Én mondjuk inkább az órajelre néznék rá.
P5.8, E4.5, R4.8-at néznék kezdésnek. Vagy amit 1.28V vcore-al mondjuk bír, abból kell faragni.
250W-ig el lehet menni, de az is csak bench alatt lesz annyi.¡GLORIA A LAS PLAGAS!
-
ScomComputer
veterán
válasz ÁdiBá #116144 üzenetére
Ezzel nem értek egyet, ez nagyon szuperül bekonfigolható cucc, pláne ami neked van az egy kiváló minőségű is..sokak a topikban ennél sokkal rosszabb cuccal is nagyon jó eredményeket hoznak....én nem egy alder/raptor cuccot pakoltam össze mostanság...meg volt egy pár AM5 is na ha az lenne akkor sírnál..még nagyon sok agesa kell hogy jó legyen..
-
proci985
MODERÁTOR
válasz keIdor #116154 üzenetére
vizhutesnel en jobban szeretek hofokra optimizalni, de ez is teljesen valid. fesz / cpu curvet stabilra tesztelni otthoni korulmenyek kozott az utobbi 10 evben szvsz kozel lehetetlen, viszont a TDP es/vagy a temp limittel altalaban konnyu kordaban tartani mindent.
esetleg meg ha van otthon lezeres homero en raneznek az alaplapi VRMre, lehet nemi legmozgassal mar stabil lenne, az epitett viznel tud problema lenni. mondjuk ha a lapi VRMet ventivel kell extran huteni az szuboptimalis, de segit.
esetleg en meg raneznek, hogy az ingyenes Ubuntu 20.02 LTS feltelepul e az ingyenes VMwarere, mert esetleg a memoria is okozhat ilyen random rosszalkodast. arra meg messze a virtualis gep a legjobb tesztelni.
Devid_81:es en azt hittem, hogy a gyarilag szenne feszelt, szetOCzott es kiutott TDP limites 290Xnel nem nagyon fogok mar cifrabbat latni .
[ Szerkesztve ]
-
keIdor
titán
válasz proci985 #116157 üzenetére
Ezeken nagyon overkill ám a VRM, y-cruncher alatt nálam 50 fok, Maximus Z690 Apex és Raptor Lake i7-el. Maximus 13 Heronál is 55 fok volt a 250W Rocket Lake-el és a Maximus 11 Apex is ilyen 50-es tartományban volt.
Mint minden rendszert, AdiBáét is optimalizálni kell. Vagy a Vcoret kell levinni kicsit, vagy PL limit.
AMD is default 95 fok és azok is esznek, az X3D kevésbé eszik, mert nem boostol annyira magasra, de azt is ugyanúgy be kéne állítsa.¡GLORIA A LAS PLAGAS!
-
hackeeeee
Jómunkásember
-
-
keIdor
titán
válasz ÁdiBá #116159 üzenetére
Auto=Enabled
De ott is látszik, hogy PL2 4kW, tehát nincs limit.
Rakd Disabledre, Enforce All limits.
Ezzel Intel gyári specben leszel.
Vagy használod úgy, vagy kézzel állítasz limitet, vagy órajelet fesszel együtt.Ha nem akarsz vele foglalkozni, akkor az előbbit állítsd be és használd egészséggel, nem fogod észrevenni, hogy -5%
¡GLORIA A LAS PLAGAS!
-
hackeeeee
Jómunkásember
-
proci985
MODERÁTOR
válasz Devid_81 #116161 üzenetére
ja, az emlitett 290X nekem 4 evesen meghalt memoria hibaval ugy, hogy gyakorlatilag vegig full cover blokkal volt hajtva es 70-75 fok fole annyira a GPU se ment. ami annal a szerianal egyaltalan nem volt sok.
300W nagyon sok egy CPUnal, az alaplapok nem fogjak sokaig birni.
ÁdiBá: van egyebkent socket "kiegyenlitod", ami egyenesben tartja a blokkot? vizes topikban volt egy hasonlo inteles rendszer par hete, ott az volt a vege, hogy kell az az extra bend bracket.
keIdor: egy 360as AIO kb 300Wnal fogy el radiatorra, ez igaz. ha nincs megfelelo contact akkor ez az ertek alacsonyabb.
[ Szerkesztve ]
-
-
Devid_81
félisten
válasz keIdor #116165 üzenetére
Plusz lehet am kupak baj is, homoru/domboru.
Nem tudom kollega rakott-e a procira keretet, hogy ne hajoljon ossze vissza.Sajna ez van, azert eleg sz@r az amikor egy ilyen osszegu cuccnal meg ra kell kolts egy csomot, hogy talan mukodjon es talan ne melegedjen el stb
De volt nekem delidelt 4790K-m, 8700K, 9900K stb...
Persze gyari alapon egyik sem volt borzalmasan szar, csak ugye nem birtam magammal es kellett a sok GHz[ Szerkesztve ]
...
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz proci985 #116166 üzenetére
Hát nem tudom.. egy i7 is képes rá, sztem raptornál ez nem sok. ha abból indulok ki, hogy egy i5 tud 180-190 wattot.. Most teszteltem ki épp:
De ehhez nem kell intel, egy 5900x is tudott ennyit, b-s lapban..@keIdor: Neki volt delid, az tuti, ahogy a kolléga mutatja, szal annak jónak kellene lennie.. Van pár i9 épített vízzel, és nem akarnak kiolvadni a slot-ból..
[ Szerkesztve ]
Véleményem szubjektív...
-
proci985
MODERÁTOR
válasz hackeeeee #116170 üzenetére
3900X is mondjuk 140Wot eszik, de az 1800X is ennyit evett elengedett turboval
5900Xet nem neztem mennyit evett, bar ott a vegen kb a hajunkat teptuk mire vegre elindult az X370es lapban (miutan az X570 se volt vele hajlando menni).
[ Szerkesztve ]
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz proci985 #116171 üzenetére
Előtúrhatnám az 5900x-es eredményeim korábbról, de ott is cirka 300w körült járt proci, limit nélkül, optimalizált PBO-val. Sógorom többet finomhangolta még, mert én kiszálltam belőle, de ott már arra is csak épített víz dukált, mással nem lehetett hűteni rendesen..
[ Szerkesztve ]
Véleményem szubjektív...
-
Puma K
nagyúr
válasz Devid_81 #116169 üzenetére
A 4790K a 4,4GHz-cet 1,115v-tal tudta. De volt mikor 4,7 GHz-cen és 1,265v-on használtam. Mindegyik 24/7-es érték volt.
A mostani 9900K meg ugye 24/7-ben 5,1GHz@1,265v-on kegyek ami játékokban 1,28v. AVX-es terhelésnél (eddig csak prime95+small FFT volt ilyen) 1,296v-ra megy fel, de ennyin 2019 szeptembere óta nem láttam a procit, pedig minden gépkikapcsolás előtt ránézek a HWiNFO-ra.
A 4790K-t 4 évig használtam, a 9900K meg idén lesz 4. éve. Mind a két proci 24/7-ben fixált órajelen és szintén fixált feszültségen járt-jár.
[ Szerkesztve ]
"Cuccok: csattogós lepke és tiki-taki" └[ʘヘʘ]┘
-
ÁdiBá
veterán
Az egyik hibát megtaláltam, hát tényleg nem tudja a 6800Mhz a processzor memóriában ebben a lapban.
Úgy hogy nem tudom mennyivel probálkozzak, utána nézek mit kell hozzá állitani.ÁdiBá
-
ÁdiBá
veterán
válasz #15779328 #116176 üzenetére
Az biztos, mert piros vonalon belerakod a gépedbe azt üzemel minden...
Huuu de bánom hogy Intelt vettem... Nyilván BMW is úgy vásárolnak az emberek meg audit, hogy összetudják szerelni.
Ugye?Mindegy, állitgatom még egy picit, olvasgatom, de szerintem egy kalap fos az Intel, ilyen TDP-vel ekkora kakaóval, +15% az 5900X hez képest... egy fos, már ne haragudj.
Én ezt úgy mondom, hogy nekem volt mind a kettő.RTX4090 az megérte azzal elégedett vagyok, de az Isten mentesen meg ezektől processzoros PC haverektől legközelebb.
Inkább vettem volna még egy 4K Oledet a pincébe, de mindig utoljára okos az ember... sajnos.[ Szerkesztve ]
ÁdiBá
-
proci985
MODERÁTOR
válasz #15779328 #116176 üzenetére
na mar, kicsit tobb segitokezseget es finomabban pls
nem segit ez az attitud, se a forumnak, se a topiklakoknak.
ÁdiBá: ki van maxolva a generacio pont amiatt, hogy versenykepes maradjon. ilyenkor manualis beallitast a vegen nagyon nem lehet meguszni.
nezz ra a lap topikjaban, az altalaban segit.
AMD oldalon is bele lehet futni hasonloba, nekem anno 1800Xnel sikerult. meg amikor most rokonnal az 5900Xbe eletet lehelltunk egy X370 lapban (X570et vett hozza, de nem tudtuk felfrissiteni a biost).
en ugy kezdenem, hogy kilovom az XMPt aztan onnan indulok felfele.
[ Szerkesztve ]
-
ÁdiBá
veterán
válasz #15779328 #116178 üzenetére
Mindegy, értem én. Sötét vagyok hozzá, megirtam, ezzel sincs baj, az vagyok.
De elmondom mégegyszer, kiveszem berakom a gépbe, és ezt csinálja.
Elhiszem hogy nem értek úgy hozzá mint te, de az se normális, hogy napokig kell valamit tanulmányoznom hogy alapon fusson a rendszer.[ Szerkesztve ]
ÁdiBá
-
-
törölt tag
válasz ÁdiBá #116183 üzenetére
Így nem tudok profilt küldeni, de megpróbálom leírni mit hova kell beállítani.
Nem kell feladni, pionál is járt, az x57-el kell kezdeni. Az ac/dc szabályzást ismered, vagy a adaptive voltage-t? A legegyszerűbb ha csinálsz egy txt mentést a bios beállításodról, azt tudod hol kell?
Ja hogy minden auton van. Csinálok képeket.
Milyen ramod van m vagy a-die?[ Szerkesztve ]
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz ÁdiBá #116177 üzenetére
Hát, látva az AM5-ös topic-ot, én ezt ilyen bátran nem merném kijelenteni, amikor az XMP sem működik sok esetben ott sem.
De ha gondolod, akkor nettó árban átveszem a procit, tudok rá vevőt.
Scom küldött tutorialt anno, azt érdemes végig olvasni, abban minden benne van.Én csak azért nem használom, mert másképp hajtom a procit, így felesleges.
[ Szerkesztve ]
Véleményem szubjektív...
-
törölt tag
válasz ÁdiBá #116195 üzenetére
Biosban nyomj egy F5-öt ---> default, utána ezeket állítsd be:
A ramot állítsd vissza 6400-ra.
A digi+ nál válaszd ki az llc6-otUtána csinálj egy képet a cbr23-ról terhelés közben, így:
Ez a kép fenti beállításokkal készült túl van feszelve, de látni kell nálad mit hoz.[ Szerkesztve ]
-
keIdor
titán
-
törölt tag
válasz ScomComputer #116199 üzenetére
A core-t azt nem is néztem csak a vid-et, de most megnézem mi az alja!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest