Hirdetés

Aktív témák

  • Cs.Orsolya

    aktív tag

    válasz Kidus #11178 üzenetére

    Többek között azért, mert ilyen vélemények vannak, mint ez. (Nem személyeskedés! Ne haragudj, Ford, csak épp ez akadt most kéznél!)

    Az első:
    Szerintem az, hogy valaki rendben tartja a holmiját, tisztán tartja a környezetét, ápolt, és igényes, ill. nem az, az nem férfi vagy női tulajdonságok, hanem felnőtt, vagy gyerek viselkedési formák. A gyerek számára sokáig nem érték a rend, a tisztaság, hogy elpakolok magam után, vagy rendben tartom a holmikat. S ha nincs erre szoktatva gyerekkora óta, hanem mindig megcsinálják helyette, nem is alakul ki igénye, és nem fedezi fel benne az esztétikum, a szépség, és a harmónia jegyeit, és nem érti mega személyes higiénia értékét. Konkrétan azért, mert ezekkel a legtöbb emberi lény nem azonnali tudatossággal születik meg, hanem egy kognitív fejlődés révén juthat el erre a szintre.
    Ennek köszönhetően az a férfi, aki ezért nem tesz, az gyerekként funkcionál. Nem felnőtt. Elvárja, hogy - talán - meglévő szükségleteit kiszolgálja valaki. Ha még igénye sincs erre, az rosszabb...

    A második:
    A törődés, figyelmesség kétélű dolog. Kölcsönhatások eredménye. Ha valaki nyitott a másikra, akkor képes figyelni rá. Ha zárt, akkor lesz belőle kötelező menet. Nem figyelek oda, hanem rutinból cselekszem. Egyik fülemen be, a másikon ki. Rutinból főzök, mosok, takarítok, rutinból teszem elé a kaját. Ugyanígy ő rutinból levágja magát az ágyra, reflexesen nyúl a tévékapcsolóért, és ad puszti az elé rohanó gyerekeinek. Nincs jelen. nem él, hanem robotként működtetik programok. Megy a robot egész nap, megy a robot este. Nem két emberi eleven lény él együtt, hanem két robot, és szép kis robot gyerekeket nevelnek fel. Csak a gyerek még ösztönösebb, és lázad ez ellen. de előbb-utóbb őt is betörik. Az oktatási rendszer remekül alkamas erre. A gyerek bele fog fáradni, majd azonosul a robotléttel. Már azt sem tudja, milyen létezni igazán.
    Hogy miért nem? Mikor igen? Mikor lustaság? Mikor valami más? A jelenlét hiánya. nem vagy abbana dologban, amit éppen csinálsz. Máshol jársz. Teljesen máshol jár az agyad, másra gondolsz, máshol időzik a lelked, nem abban, amit csinálsz. Miért nem? Mert unod? Mert már gyűlölöd? Mert eleged van belőle? Mert már nem nyújt semmi újat? Felsiemered ezt? Elfogadod? Teszel ellene?
    A probléma igazi oka a rutin, és az unalom, ami később utálatot szül, ami később konfliktusokat. Nem egymást utálják eredetileg, de ez lesz a vége. És egyszerűbb elkerülni a konfliktust, mert azzal tönkremegy az is, ami maradt. Kényelem, fizikai biztonság, egyéb. Így kerülik egymást, és elkerülő technikákat alkalmaznak, dolgoznak, megcsalnak, elhagynak. Nem oldják meg. Aztán a következő kapcsolatban újra megjelenik a rutin, az unalom, az utálat, a konfliktus, és az elkerülés. Így megy ez szépen körben, újra és újra...

    Saját csapdájukban vergődnek.

    [ Szerkesztve ]

    "Aki a meséket megtalálja, az élet forrásából iszik."

Aktív témák