- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
-
PROHARDVER!
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
gabor9991
őstag
válasz tothgabor73 #41493 üzenetére
Igen korábban már sikerült frissíteni.
Muszáj volt belépnem mert nem látta az inverter a routert és kénytelen voltam a wifi beállításokban kotorászni amihez resetelni kellett az invertert, majd frissíteni, utána már jó volt a 00000a jelszó
Most van termelés viszont most pont nem érek rá a frissítést megvárni, de semmi bonyolult nem volt a dologban így utólag, de mikor az első frissítéskor a telepítés 7x százalékánál megállt a folyamat és ott állt percekig akkor kicsit megizzadtam, eszembe jutott hogy talán épp kinyírtam az invertert
De működik rendesen azóta is, mikor jöttek bővíteni a telepítőnek egyből leesett hogy belenyúltam mert nem működött a jelszó amit Ő beállított hozzá, de nem okoskodott miatta.[ Szerkesztve ]
-
cOxeR
Ármester
Egy jó van a januárban, hogy látványosan emelkedik az aktív energia mértéke a termelési csúcs időszakban, napról napra, eddig max 12 kWh volt, most már felugrik 13,9 kWh-ra is.
-
tothgabor73
csendes újonc
válasz gabor9991 #41503 üzenetére
Köszi az infókat!
Mondjuk a wifit úgy látom sima userként is lehet állítani, de úgy hiszem (meg a doksi is azt írja) a frissítést csak telepítőként lehet megoldani. Lehet, hogy írok a SolarKiteseknek, hogy ugyan adják már meg a jelszót. Gondolom vagy egységes, vagy valamilyen minta szerint adják, hogy ne kelljen annyi jelszót megjegyezni.
Nekem 4 verziót ugrana a frissítéssel (144-ről 148-ra) de csak az utolsók közti különbséget írja a doksija. Egy szép felhős napon majd rászánom magam.Neked is gyenge az inverter hotspot wifi jele? Egész közel kell mennem hozzá, és ez így télen nem annyira esik jól. :-) A dongle az simán csatlakozik a benti routerre. Lehet, hogy biztonsági okokból ilyen gyenge, hogy ne is érjék el az utcáról illetéktelenek?
-
tothjozsef
aktív tag
Szeptember 9-én beadott MGT-re még semmi reakció, nagyon el van cseszve ez az egész (Démász terület)
-
rolltrade tm
kezdő
válasz tothjozsef #41508 üzenetére
Szia. Mármint mgt igény vagy a megérkezett mgt után beadott csatlakozási doksira nincs válasz ? Közben visszaolvastam. Én aug-ban adtam be cakom pakk. Igény,csat.doksi terv. Egyben. Az mgt 1 hónap alatt megjött.
Mondom de jó. Ráírták,hogy a mellékelt csat,terv doksikat átnézik és értesítenek. Azóta csend van. Szeptember 5- én volt ez. 4 hónapja. DD e-on siófoki régió.[ Szerkesztve ]
Majd ha fagy. + Escape From The Lost World Pinball Games.
-
senki68
senior tag
válasz rolltrade tm #41509 üzenetére
Én egy invertercsere készrejelentését adtam be október 20-án aztán még mindig semmi.
Opus Titász. -
tothgabor73
csendes újonc
Sziasztok!
Csak befrissítettem az invertert (Huawei), mert lehetett felhasználóként is, de most a dongle néha abbahagyja a kommunikációt a szerverrel (offline-ba megy) Ha újraindítom, egy órára megjavul, addig minden rendben. Néztem a kompatibilitási listát, és a SUN2000MA V100R001C00SPC148 verzió a C133-as dongle verzióval kompatibilis, de nekem csak C125 van rajta. Felhasználóként viszont a donglet nem tudom frissíteni. Remélem csak az jött elő, amit a dongle release notes-ában írtak, hogy offgrid inverter állapotban néha elveszíti a kapcsolatot a központtal, és reggelre megjavul. (Este meg minek nézegessem , nem igaz?)
A telepítői bejelentkezéssel lehet frissíteni dongle-t? Valaki csinálta már?
Köszi!
[ Szerkesztve ]
-
peternac
tag
válasz tothgabor73 #41511 üzenetére
nekem dongle spc125, inverter spc148
es nincs ilyen problemam (vagy nem vettem meg eszre)
dongle-t elvileg ugy lehet frissiteni, hogy inverter kikapcs bekapcs utan par percig elerheto a dongle sajat wifije, es azon keresztul
elotte le kell tolteni a dongle fw fajlt
en meg nem csinaltam, mert mukodik ami nekem kell (FusionSolar es lokal modbus over tcp) -
senki68
senior tag
válasz rolltrade tm #41514 üzenetére
Használom mert addig vissza raktam a régi invertert.
-
gabor9991
őstag
Most treveztem hogy frissítem ami a múltkoz nem sikerült, de így akkor meg se próbálom.
-
snooze
veterán
nekem még régebbi sw-s a dongle..😔😔😔
májusban tették fel a rendszerrel..
link[ Szerkesztve ]
GO Gunners!!!
-
korcsi
veterán
Nekem tavaly júniusban indult a rendszer, nem tudom van e a telepítőnek valamilyen hozzáférése, én csináltam magamnak, hogy kinyerjem a termelési adatokat, de ugyebár ez nem "rendszergazdai jog".
Úgyhogy az eszközeim "gyáriak":
Dongle V100R001C00SPC117
Inverter V100R001C00SPC133Ha jól működik, lehet ez probléma? Mármint, hogy nincs frissítve?
referencia és MSI gaming X 5700(XT) plexi ARGB-s blokkok eladóak!
-
bb71
őstag
Azt hogy ugorjam át, hogy a webes felületen V100R001C00SPC141, míg a telefonon az inverterre belépve V100R001C00SPC148 a verziószám???
És a telefonban a Fusionsolar app kiírja, hogy frissíteni kell... de ha rábökök, hogy ok, akkor kiírja, hogy ok... de Comissioning mode-ban rálépve az inverterre meg nem frissíti a 148-at, mert már az van fent...
ki érti ezt? -
313313
addikt
Az készenlét, áramtalanítva nincs. Olyan ez mint laptopnál ha mindig alvó/hibernált módba rakod, ahelyett, hogy kikapcsolnád és utána bekapcsolnád.
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
Blackmate
senior tag
Van dongle-d? Mert akkor ha jól értem, akkor az inverterbe épített WiFi AP-re csatlakozol, ami régebbi (141-es) verziót mutat.
Ha a FusionSolar app mutat termelést és valós adatot (van smart metered?) és ugyanazt látod a web-en, akkor szerintem az rendben van.
Pl. forget device, vagy cache törlés app-ban. -
bb71
őstag
válasz Blackmate #41526 üzenetére
szóval igazad volt, az áramtalanítás után gatyába rázódott... habár az androidos appban a Message Centerben még mindig az írja a Device update notification-ban: Current Version number 141, target version 148 és Timeout hiba... de ezzel már nem foglalkozom.
Az app sem dobálja már fel, hogy frissíteni akar és weben is 148-at mutat.A Dongle-t csak most láttam, hogy rá lehetne lépni a tegnapi áramtalanítás után, de mi a jelszó?
**************** Elkezdődött:
Most jött email az eredeti telepítőtől, hogy szívesen vállalnak bővítést...tavaly év közben meg én könyörögtem nekik...
[ Szerkesztve ]
-
Daneeka
senior tag
2020-ban beüzemelt háztartási szaldós rendszert kiejtene a szaldóból egy idei teljesítmény bővítés és napelem mennyiség növelés? Az inverter nem kerülne lecserélésre.
(a bővítési ügy EON területen indult HMKE igénybejelentéssel, most kapták meg a választ, műszaki feltételeket az igenybejelentesre)[ Szerkesztve ]
-
tothbe
addikt
válasz zsistvan #41531 üzenetére
Szerintem jól dolgoztak. Én több helyre is nyugodt szívvel ajánlottam tovább őket. Mondjuk a villanyszerelő SolarEdge tudása finoman szólva sem volt erős, de azt a részt direktben az SE support-tal telefonon én megoldottam. Persze van jobb, hozzáértő ember is náluk, de hozzám nem az jött. A tetőn és a többi részen viszont gyorsak és ügyesek voltak illetve szépen is dolgoztak.
By(e) Tothbe
-
chungey9
tag
Az mennyire valós hogy a vezérelt Amper mennyiségből át lehet vinni a nappali Amperszámba megspórolva a bővítés Amperköltségét? JNSZ EON.
-
Daneeka
senior tag
válasz tothbe #41534 üzenetére
Jövőbeni elektromos autó töltés lehetősége miatt akarják bővíteni a háromfázisú ingatlan 3db fő 10A-s biztosítékát 3x20A-ra. Ez se befolyásolja a meglévő HMKE rendszert? Vagy nem is jó csatornán kezdték el az igénybejelentést mert ez teljesen független a meglévő HMKE-től?
-
zsistvan
tag
Köszönöm.
Nekem Froniusra van engedélyem, sajna azzal nem foglalkoznak.
Remélhetőleg más cégeknél is lesz szabad kapacitás a jövőben. -
tothgabor73
csendes újonc
-
süti5
őstag
válasz Daneeka #41536 üzenetére
Csak egy javaslat, a 3x20 helyett legalább az egyik fázis legyen nagyobb, ezen tudod majd tölteni az autót akkor is értelmes sebességgel, ha egy fázisos. Nekem pl. 29 amperrel lehet tölteni max, és ez egy régebbi tervezésű autó, ilyenkor este feldugod töltőre és megy amíg feltölti, de akkor ha 20 amper lenne, eleve nem tudod soha maxon tölteni, ha pl. 16 amperrel töltöd, akkor is csak elég kis dolgokat lehetne használni azon (4 amperig).
Ezért a javaslatom, 2x20, 1x32 amper, de én nem tököltem, 3x32-t kértem.
Megjegyzem, 3x10 amperről váltottam először 3x16 amperre, utána lett a 3x32, a közteset ki is hagyhattam volna.... -
Kméti
újonc
válasz tothbe #41391 üzenetére
Szia Tothbe!
56 panel van 4 string , stringenként 14 panel, inverter 2 munkapontos. Munkapontonként két string párhuzamosan kötve.A kérdésem a 2 string párhuzamos kötés 14 -14 panel, a kapocsfeszültség 560V üresjárási. Árnyékba kerül pl 1 string 1 panel akkor a másik string feszültsége is leesik 40 V-al, mert a csomoponti törvény ezt engedi. Kikapcsol egy panel a napos ágban is , vagy eldisszipálja az árnyékban lévő ág? Sorba lenne kötve 28 panel, és abból 1 panel árnyékba kerül akkor csak 40V-al leesik a kapocs feszültség és 27 még termel ( hurok törvény). Mivel 9 panel van árnyékban délelőtt 10 óráig , majdnem nullát termel párhuzamosan kötve. Majd délben beindul a DNY-i tető is és megugrik a termelés. Az inverterem csak 24 panelt tud sorba kötve fogadni 960V üresjárási. Vagy kihagyok 9 panelt, vagy csak 10 órátor kapcsolom rá az árnyékos stringet. Van ilyen eszköz? Meddig bírja, hány kapcsolást bír 4500W ?
Az inverter elvisel ekkora teljesítmény ugrást?
Köszi a válaszokat. -
tothbe
addikt
köszi a részleteket. még egy fontos kérdés a válaszok miatt: Milyen inverteren megy ez az egész? Csak a minimum feszültségek és a munkaponti áramok miatt.
A soros, amit írsz, az nem működhet, hiszen ahogy írod a 960V miatt max 24-et bír el sorban.
Kapcsolósra pedig én nem tenném azt a részt. Az rengeteg plusz hibaforrást hoz be és ahogy írtad, a hirtelen ugrás is igénybe veszi mind az invertert, mind pedig a kapcsolót, amik közül az egyik záros időn belül elhalálozik.[ Szerkesztve ]
By(e) Tothbe
-
bdos
csendes tag
Ez gyorsabban ment, mint vártam. MVM Démász; csatlakozási szerződés és igénybejelentő beküldve e-mailen és postán 01.03-án, most hívtak, hogy 01.18 jönnek cserélni a villanyórát.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem