Hirdetés

  • Apple iPad Air 13” (M2, 2024) - a méret a lényeg

    ma Nagyobb lett a kijelző, megörökölte az M2-es chipet és 128 GB-ra nőtt az induló tárhely. Mi kellene még?

  • Cryptmaster teszt

    gp A toll erősebb a kardnál – főleg, ha azt írjuk le vele, hogy mithrilpenge. De szavaink ebben a játékban nem csak acélt és varázserőt képesek megidézni, hanem az egész világ sorsát megváltoztatják.

Új hozzászólás Aktív témák

  • zsuri0

    csendes tag

    Sziasztok!

    Szeretnék napelemeket telepíteni a tetőnkre, kb. egy hónapja foglalkozom a témával. Van pár ajánlatom, amiből hármat lehet komolyan venni. Szeretnék tőletek egy kis segítséget kérni, mivel eléggé bizonytalan vagyok.

    A tetőnk DK-i fekvésú féltető, 17-20 panelt lehet feltenni. A teljesítmény olyan 6kWp-7kWp lenne. A tetőn van egy kémény illetve a szomszéd igen magasra nőtt fenyőfái és a saját másik tetőnk bizonyos időszakokban ráárnyékolnak. Kb. ilyen a helyzet:
    6:30 körül a tető egyharmadát árnyékolják a fenyők és a kémény

    10 előtt egyre csökkenő mértékű ez az árnyék
    10-16:30 között nincs semmi árnyék (nyáron)

    16:30-18:30 között a tetőnk másik része árnyékolja le a tetőt egyre növekvő mértékben

    18:30 körül már a tető harmada árnyék alatt van

    A SolarEdge-es megoldásban az ára miatt nem gondolkodom, hacsak nem ez az egyetlen járható út. Kaptam ajánlatot Maxim chipes napelemekre, ami nem tűnik rossznak, de az internetet olvasgatva nem volt egyértelmű, hogy miért nem terjedt el jobban és megbízható, ajánlott megoldás-e?

    Amin leginkább gondolkodom az a Fronius vagy Huawei inverter + helyi optimalizálók. Ezzel kapcsolatban lenne egy olyan kérdésem, hogy van egy szimpatikus cég, akik drónfelvételek alapján teljesen lemodellezték a tetőmet egy évre előremenőleg minden évszakra és napszakra és ennek alapján adtak egy teljesen korrekt ajánlatot. Viszont egyszerűen nem hagy aludni a kisördög: szerintetek létezik, hogy a fenti helyzetet 2 optimalizálóval lehessen kezelni? Ők azt mondják ennyit gazdaságos feltenni a megtérülést is figyelembe véve, ha többet tennénk nem hozná be az árat, tehát ha jól értem nem akarnak minden árnyékhatást 100%-osan kiküszöbölni, csak ami "gazdaságosan" megéri. Nektek mi a véleményetek?

Új hozzászólás Aktív témák