Hirdetés

Aktív témák

  • Rover623

    félisten

    válasz Csiborbogár #3852 üzenetére

    Kezdjük az egyszerűbbel:

    Burst Length:

    Az SDRAM működése alapvetően burst jellegű...ez azt jelenti hogy az adatok oda-vissza mozgatása bizonyos méretű csomagokban történik.

    A csomagok mérete változó, változtatható. A beállítható csomagméret memóriavezérlőtől függ. A 2-4-8 a legáltalánosabb...a mértékegység: ''szó'', ''word'' vagyis 16 bit.
    Tehát 32-64-128 bit lehet a csomagméret.
    Mivel a DDR memcsi szervezése (is) 64 bit, ezért alapból erre áll rá a vezérlő...ezzel van optimálisan kihasználva a memó busza.
    Dual Channel esetén érdemes megpróbálni a 8 (128bit) beállítást. De nem feltétlenül fog nőni tőle a sebesség...függ a memóriamodul szervezésétől és a memóriavezérlő típusától is.
    Ki kell kísérletezni (mérni!) hogy az adott rendszernél melyik beállítás adja a legjobb eredményt!
    Vigyázat: nem csak az átviteli sebességet kell figyelni hanem az összkésleltetést is...;)


    Bonyolultabb:

    Hardware Memory Hole:

    Sajnos erről oldalakat lehetne értekezni...:(

    A 32 bites procik címbusza is 32 bit. Vagyis 4GB memóriatartományt tudnak megcímezni. Ebbe kell beleférnie a RAM-nak, a különböző eszközök ROM-jainak, az eszközökkel való kommunikácót szolgáló ''memory mapped I/O'' címterületeknek, stb.
    A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy hagyományos PC-be hiába teszünk 4GB RAM-ot, ebből a gyakorlatban kb. 3.3GB ''látszik''...a többi címterület elmegy mindenféle más feladatra.
    Ha 3GB-ot teszünk bele, akkor kb. 2.8-2.9GB látszik...ez látszólag ellentmondás, de nem...
    A különböző spéci címtartományok között vannak olyanok, amelyek a 32 bites címtartomány felső felébe esnek, és vannak olyanok amelyeknek a fizikai RAM felső végébe kell kerülniük.
    Mivel 4GB esetén a 32 bites címtartomány teteje és a fizikai RAM teteje egybeesik, az összes tartomány a használható RAM-ot ''pusztítja''.
    A 3GB esetén csak a fizikai RAM végébe eső címek fogyasztják a RAM-ot, a többi címtartomány a 3-4GB közé eső ''lyukba'' kerül.

    Azért hogy 4GB (vagy több) behelyezett RAM esetén ne menjen pocsékba a 3 és 4GB közé eső memória nagy része, a memóriavezérlők újabb generációja képes arra hogy a kritikus címtartományt kiemelje a 32 bites tartomány fölé, mintegy kimenekítve onnan.
    Ezt csinálja a ''Hardware Memory Hole''!!!
    Ha disabled, akkor a memó a hagyományos módon kezelődik vagyis 4GB RAM-ból az operációs rendszerek valamivel több mint 3GB-ot fognak látni.
    Ha enabled, akkor 1GB RAM a 4GB ''fölé'' fog kerülni, vagyis kikerül a 32 bites címtartományból, a 32 bites oprendszerek csak 3GB fizikai RAM-al gazdálkodhatnak, amiből persze csak 2.8-2.9GB lesz használható.
    A 4GB fölött részt csak a 64 bites oprendszerek ill. azok Microsoft oprendszerek fogják látni, amelyek képesek kihasználni a PAE funkciót. Ez vagy automatikusan történik vagy pedig spéci kapcsolóval kell indítani az oprendszert (általában /PAE...:DDD).

    A 32 bites XP egyébként is bénán kezeli a memcsit. Expertek azt ajánlják, hogy 3GB memónál ne pakoljunk alá többet.
    Részletesen de ritka érthetetlenül a témáról bővebben:[link]...:DD

    primus inter pares

Aktív témák