Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • MaCS_70

    félisten

    válasz Borisz76 #32003 üzenetére

    A helyzet a torrenttel nagyon röviden a következő -- csatlakozva az Általad írottakhoz.

    A témához értenem kell, mivel ezzel foglalkozom, abből írtam egy szakdiplomás szakdolgozatot és sokáig a kutatási témámat is érintette.

    Tehát a Torrent egy protokoll, a szerzői jog pedig nem foglalkozik vele.

    A szerzői jog audiovizuális művek esetén megengedi a magáncélú másolást. Ezzel nem minden jogvédő ért egyet, de a jogszabály szövege és a joggyakorlat igen.

    A probléma a megosztással van, amely már de iure nem a szabad felhasználás köre. Ennél fogva a seedelés bizony ellentétes a szerzői jogi törvény és az EU-s jogalkotás rendelkezéseivel.
    Igenám, csakhogy a szakma nem kis meglepetésére egy konkrét torrentes ügyben az ügyészség kimondta, hogy a magáncélú megosztás (visszatöltés) a magáncélú másolással esik egy megítélés alá. Ezért azóta egyfajta kegyelmi állapot áll fenn, és ha az nem szolgálja haszonszerzés célját, akkor nem tekintik szabálytalannak az audiovizuális művek torrentezését.

    A szoftver már egészen más tészta, és a filmek-zeneművek terén is sokféle értelmezés kering.

    Én ebből személyesen annyit érzek, hogy amíg korábban rendszeresen kerestek meg torrentezős büntetőügyekben nyomozói és terhelti oldalről is, az jelzett ügyészségi kinyilatkoztatás óta nulla ilyen ügyem volt.

    Csendben megjegyzem, hogy jogi szempontból nem étek ezzel egyet.

    MaCS

    Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

Új hozzászólás Aktív témák