Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • asha07lcc

    tag

    válasz Foobar #8587 üzenetére

    Maga az EER illetve a COP megmutatja, hogy az adott berendezésnél a fent megadott üzemi paraméterek mellett, mekkora a leadott teljesítmény és a befektetett elektromos teljesítmény hányadosa.

    Mivel ez az adat csak egy kiragadott üzemállapotot jelöl, és nem mutatja meg, hogy pl. különböző külső hőmérsékletek mellett milyen hatásfokkal működik a berendezés, nem igazán alkalmas az összehasonlításra és arra sem, hogy ebből az adatból éves energiafelhasználást tudjunk számolni akár csak közelítőleg is.

    Ezért kellett megalkotni a hűtőberendezések-hőszivattyúk esetében is az ún.: szezonális hatásfok számítási módját (SEER, SCOP).
    A folyamatot hátráltatta, hogy Európa különböző helyein a legelterjedtebb levegős hőszivattyúk üzemi körülményei közt jelentős különbségek vannak. Pl. nem mindegy, hogy egy hőszivattyú Athénban vagy Helsinkiben üzemel-e mivel nagy különbségek vannak a külső léghőmérsékletet illetően. De ugyanígy jelentős különbség van a levegő páratartalmát illetően is az óceáni és a kontinentális éghajlatú területek között, ami szintén nagyban befolyásolja a szezonális hatásfok értékét.
    Ezért három különböző osztályba sorolták Európa területét attól függően, hogy ott milyen feltételekkel kell üzemeljenek a berendezések. A csatolt ábrán láthatjuk, hogy kb. hogyan jelölték ki a különböző területeket. A tervezett energia címke megmutatja, hogy a különböző besorolású területeken milyen energia osztályba sorolandó az adott berendezés.

    Az erről szóló 626/2011 direktíva több lépcsőben lesz bevezetve, szigorítva. 2013. január 1-től A-G-ig terjedően lehet az energiaosztályokba sorolni a berendezéseket. Ez 2015-től A+, 2017-től A++, 2019-től A+++ kategóriákkal bővül, és mindig marad a hét energiakategória, azaz alulról kiesnek a legrosszabbak.
    Annak érdekében, hogy a gyártókat ne az olcsó fejlesztések irányába tolják, meghatározták a maximális zajkibocsátási értéket is.
    Mindezek alapján, ha primer energiára vonatkoztatottan akarjuk meghatározni a berendezésünk hatásfokát (SEPR), mert pl. össze szeretnénk hasonlítani pl. egy kondenzációs kazánnal, akkor már csak el kell osztanunk az SCOP értékét az elektromos áram primer energia együtthatójával, amely a kifejezi az előállítás hatásfokát.
    Ez az érték Európában egységesen 2,5.

    Forrás: E-gépész.hu

    Megjegyzés:
    Az SCOP ill SEER értékek de főleg a fűtésben SCOP értékek azonban így sem egyértelműek mert az alacsony külső hőmérséklet esetén leadott fűtőteljesítményt és a pillanatnyi COP-t ebben az esetben jobb nézni. Meg a tényleges fűtőteljesítményt, főleg ha ez az egyetlen hőforrás télen. Ugyanis lehet jó SCOP ha kicsi a gép légszállítása és alacsony külső hőmérsékletnél nincs elég fűtőteljesítmény. Minél jobb SCOP nagyon fontos, de ezeket a már említett értékeket adatokat is érdemes figyelembe venni. Ugyanis kiegészító elektromos fűtés esetén a pillanatnyi COP is lehet nagyon rossz akár hosszabb időintervallum esetén is hiába jó SCOP értékű a gép .

Új hozzászólás Aktív témák