Új hozzászólás Aktív témák

• PROTRON

addikt

válasz F.N. #50441 üzenetére

"De azért az is hozzátartozik, hogy az LTCA az R410A gázzal van,
    ami kisebb teljesítményű mint az R32, ezért nagyobb kompresszor,
    több hőleadó felület kell ugyanakkora teljesítményhez."
    Laikusként, felületesen olvasgatva, ezt jobb lett volna hamarabb realizálnom, akkor elkerültem volna, mert hangérzékenyként zavar az erősebb kompresszor miatti hangterhelés hálószobai ablak fölötti kültéri elhelyezéssel.
    Ráadásul nálam a vezérlése sem az igazi, mert olyankor sem szabályoz le, amikor egyébként minden egyéb feltétel adott lenne hogy lejjebb vegye a fordulatszámot.

Legalábbis mostanában hogy éjszaka azért már hideg van, így azt vettem észre hogy ha leveszem 1/4-re éjszakára a beltéri ventijét, akkor a kültéri folyton felpörög, 2/4-en járatja magát, túlhevíti a gázt, a beltéri nem tudja tartani a lépést hőleadási oldalról, emiatt a kültéri lekapcsol, hisz a gáz túl van hevülve, emiatt szürcsög. Amikor a gáz visszahűl, visszakapcsol a kültéri, csakhogy mire felpörög, szerintem túl sok idő és akkor megint azt érzékeli hogy neki 2/4-en kell mennie, ami miatt megint túlhevíti-->megint lekapcsol...
    Nem veszi figyelembe hogy a beltéri csak 1/4-en pörög, így pedig fontos lenne hogy a kültéri is ezen pörögjön, akkor is ha kicsit lassabban éri el emiatt a szükséges hő folyamatokat.
    Majd azért csinálok egy egyszerűbb takarítást is, mert eléggé poros a környezet, tehát valamennyit tutira beleszámít a beltéri hőleadó képességébe a lerakódott por ami így súlyosbítja a fenti körfolyamatot.
    DE alapból suboptimálisnak tartom az eredeti vezérlés elgondolást, amit már a kezdetektől megfigyeltem, az hogy most nálam a por miatt tovább súlyosbodik az nem kifogás a tervezési oldalról.

Azért feltételezem a fentieket, mert napközben rendszeresen érzékelem hogy a kültéri is el tud csendesedni (nem kikapcsolni), de szinte csak olyankor amikor a beltéri 2/4-en jár, ami mellett aludni nem tudok.
    22 fokra beállítva, úgy tartja a hőmérő szerint a 23,5 fokot, hogy amikor alá állok nekem hideg érzetem van a befújt levegőtől, első sorban a venti fordulatszám miatt. Tehát hatékonyan át tudja adni a hőt, az egyszer biztos, csak éjszaka emellett a venti fordulatszám mellett nem tudok aludni...így meg a kültéri miatt nem tudok. :D

Értem én hogy fűtésre optimalizált, meg hogy én voltam hülye a túlméretezéssel, meg azt is hogy energiahatékony, csak egyre jobban bánom hogy kifutottam a Pana Nordic készletből... :(

Szal ha engem megkérdeznek hogy mik a tapasztalataim klímás fűtésről akkor elmondom hogy ugyanazon helyiség esetében, hasonló időszakokban fűtve gázkonvektorhoz képest (ami szintén rosszul volt méretezve) 210-ről 140 ft/napra csökkent nappali árammal a fűtési költségem, tehát 1/3-at költséget megtakarítók az én LTCA12-essemmel, de hálószobai környezethez, ahol ablak környékére kerülne a kültéri nem ajánlom érzékenyek számára ezt a típust a régi módi vezérlése miatt, inkább várni érdemes a csendesebb típusok készleteire.
    Ha a kültéri úgy kerül elhelyezésre hogy nincs a közelben hálószobai ablak, akkor nyugodtan vehető, bár a beltéri ventije is egyeseket zavarhat, lehetnek ezen a téren csendesebb típusok.
    Nem tudom hogy a 09 és a 12-es beltériei között pontosan mennyi a műszaki különbség.
    Nappali fő fűtésére teljesen jó megoldás, nekem homeoffice zenehallgatás alatt nem okoz gondot a zaja.

[ Szerkesztve ]

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

Új hozzászólás Aktív témák