Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Gyantusz

    tag

    válasz Dare2Live #1085 üzenetére

    Szerintem igen, volt/van haszna az USA-nak az iraki háborúból, több szempontból is (erre irtam a #1077-ben: "Az USA-nak nem érdeke (ellentétben a magyar "nemzetieskedőkkel"), hogy felelslegesen ontsák ki saját honfiaik vérét, ha titkosszolgálai és "különleges műveleti" eszközökkel is megdönthető egy diktatórikus hatalom.").

    Egyrészt gondolom láttad a Michael Moor-filmeket. Konkrétan Fahrenheit 9/11. Utálom a faszit, mert jó dolgokat csinál, de szándékosan a saját szája ízének (ill. a pénzügyi támogatóinak) megfelelően vágja a filmjeit. Végül is ha belevesszük, hogy ki ad pénzt a másiknak, hogy aztán az nyíltan lefikázza, -okádja, még érthető emberi viselkedés is ez a célzott vágás... a nem objektivitás... (sajnos -- politika)
    Az ott felvonuló gazdasági szereplők (ránézésre nem sok zsidó tűnt ki, de etnikai, vérvonalbeli hovatartozásra nem vállalkozok, esetleg a sajátoméra) egyértelműen bizonyították, hogy "jó üzlet" lesz a háború és az azt követő időszak.

    - A fennálló Szaddám-rezsimet nem lehetett kontrollálni és ezzel destabilizálja a térséget, ami nem jó hír az "amerikai" (USA-ba befelé import) gazdaságra nézve. Az "amerikai" szó helyére mindenki a saját országának nevét is tehetné és mindjárt személyesebb a dolog. (ha pl. lennének magyar érdekeltségek akárhol... - osszuk fel újra a világot! ;) )

    - Az iraki (és kurd) kőolajlelőhelyek kiaknázása mindenképpen az USA gazdaságát gyarapították. Ehhez figyelembe kell venni, hogy a kitermelést főként az amerikai cégek végezték. Személyeskedés: hiába van Szeged–Makó térségében földgázunk, ha olyan mélyen van, hogy egyszerűen magyar vállalaát azt nem tudja a felszínte hozni! Nyílvánvalóan külföldi, fejlett technológiájú kitermelők eszközei kellene a kiaknázásához. Ők viszont csak akkor jönnek, ha van hasznuk a dolgok, különben megb*hatjuk a földgázunkat, ülhetünk rajta napestig, gazdasági hasznunk nem lesz belőle...
    Tehát minkét fél jól jár (honiország és külföldi kitermelő). Természetesen szerződéskötéstől függ, hogy a honi országban a szerződő fél kinek az érdekeit képviseli. Ha az országét, akkor jó, ha saját kis pénztárcáját, akkor az anyjába vele! Vajon hogyan lehetséges, hogy Irakban benzinhiány volt/van és jegyre osztották a benzint?

    - Vegyük figyelembe, hogy az amerikai kutatás-fejlesztési technológiai hivatalok a háború miatt pénzt kaptak az államtól, hogy a legfejlettebb katonai és információstechnológiai eszközökkel segítsék az amerikai haderőt: egyrészt a minél kevesebb veszteségért cserébe, másrészt annak minél hatékonyabb működéséért, hogy (időben) minél kevesebb hadianyagot kelljen bevetni, ami egyértelműen terheli az USA-gazdaságot/államháztartást.
    Ha belegondolunk, hogy 2003 óta ~7000 amerikai katona hallt meg, ez igen baráti szám...! Ugye az özvegyi nyugdíjak és családsegélyek sem két fillérek, amik szintén az államkasszát terhelik.

    - Az új iraki kormányzat pedig jogi, katonai és szociálpolitikia (egészségügyi felszerelések, gyógyászat, építőipar, gépipar, kohászat, agrártechnológiák, mezőgazdaság stb.) szempontból is függőségbe kerül az USA-val, illetve a koalíciós országokkal. Nem kell álszentnek lenni: a britek és a többi NATO-tag is - részben - ezért csatlakozott az iraki misszióhoz.

    Ugyanezen okok - számomra - teljesen nyílvánvalóak Afganisztánban is! Egyes brit kutatók szerint a "Mengyelejev-féle táblázat <periódusos-rendszer> összes eleme megtalálható Afganisztán földjében". Benda Lászlótól most elnézést kérek, ha nem pontosan idéztem a illetékes Panoráma-adást. Tehát lehet úgy csinálni egy háborút, amiben - idővel - mindenki jól fog járni. Még a korábbi rezsim, a mostani ellenzék is.

    [ Szerkesztve ]

    Örülj ifjú ember a fiatalságodnak! (A prédikátor könyve)

Új hozzászólás Aktív témák