- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Videós, mozgóképes topik
- Milyen TV-t vegyek?
- Ryzen 7 9800X3D processzor: játékosokra hangolva
- Milyen SSD-t vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
Új hozzászólás Aktív témák
-
axioma
Topikgazda
válasz #41635072 #23532 üzenetére
OK, meseld el mi a minimum elheto szerinted. Ha az boven meghaladja az itteni (mar szinten atlag feletti) userek realis igenyszintjenek tetejet, akkor te vagy eltevedve.
Termeszetesen a'r nelkul, az elvarasaid listaja ahhoz, hogy valami szerinted ne elhetetlen legyen, egyszer se beszeltunk arrol hogy ez artol fuggne. Mi bearazzuk es levonjuk magunkban a kovetkeztetest.
auto mint teszt nagyon vicces, nalunk egy 200e-ert vett suzuki all a telken, ebbol erdekesen vonsz le kovetkeztetest - bar a valos autoinkat is lenezned mert cel szerint es nem statuszszimbolumkent vettuk, sot 9+ evesek ev/phev alja, jujj... -
axioma
Topikgazda
válasz Árpi001 #23563 üzenetére
Ertelemszeruen a lakhatasi celu - plane tamogatott - hitelek azert vannak ilyen formaban, hogy lakhatasra hasznald. Ha ki akarod adni, az egy masik konstrukcio (megjegyzem, mas a kockazat-matematikaja is jelentosen), igy mas a kondiciolista is. Ha nem laksz benne, akkor valtsd at a hitelt annak megfelelore, es ha ugy mar nem eri meg akkor meg ne add ki.
Nem csak azert van ez az egesz szerzodesbe foglalva, es nem azert mondod a kozjegyzonel hogy megertetted, hogy azon muljon a betartasa, hogy mekkora az eselye a lebukasnak... ami raadasul elevulesi idon belul siman valtozhat (pl. ha - de ez nem allitas csak feltetelezes - most nem mennek utana de valaki egyszer kitalalja es megvannak az adatok, akkor visszamenoleg bukta es visszamenoleg kifizettetik plusz bunti). -
axioma
Topikgazda
válasz Dorian #23571 üzenetére
A lakascelu hitel megnevezes nem ujdonsag, de teny, hogy szandekosan neveztem mashogy, mert a lakascelu nem csak a megszerzeshez szukseges hitel lehet. Attol hogy nem irjak bele hogy a hitelfelvetel celja a lakhatas, attol me'g pont a megnevezett kitetel ennek biztositasara van (bar pl. nem zarja ki hogy veszek egy lakast sajat hitellel es a gyerekem lakik benne, a lenyeg hogy nem jovedelemszerzes a cel - ami kockazatosabb hiteltipus - hanem ha valaki eletvitelszeruen benne fog lakni, annak megfeleloen fogja a torlesztot vagy mas koltse'ge't nemfizetni, illetve akkor mas az allagmegovasert - ertekallosagert - tett erofeszites stb. is -- persze csak statisztikailag).
-
axioma
Topikgazda
válasz Árpi001 #23572 üzenetére
Ha biztatnalak ra, csalasra felbujtasert me'g engem is elovehetnenek...
Jelenleg raadasul rossz befektetes a feketen kiadott lakas is (ahhoz kepest hogy az a'ra't berakod penzugyi megtakaritasba). Szoval nem ertem, hacsak nem erzelmi kotodes van hozza (bar en azt se ertem de az egyeni szocprobl). -
axioma
Topikgazda
válasz freaghill #23580 üzenetére
En csak a hirdetesfigyeloim eredmenyet tudom/kovetem, nem nezek mast. Mar 66 m2-es lakas is van 40M alatt... az mar jo, csak szerintem me'g nincs itt az alja, nem ugrottam ra.
Sot mar az 50M alatt haz III.ker is volt, de az me'g regebbi szurom volt, 80+m2, abba me'g csak egy esett bele. -
axioma
Topikgazda
válasz concret_hp #23583 üzenetére
az energetikai besorolas panelnel _szerintem_ hosszu tavon rendbejon, fovarosban legalabbis sztem idovel mind szigetelve lesz
Ha hazra mondtad, akkor igaz, de azzal ha nem muszaj mar nem kezdenek, tul regi kereses, ma mar bontando v kimaradt-levalaszthato telek inkabb erdekelne es tok modernul epiteni, de ezzel nem lennek egyedul [=kereslet] -
axioma
Topikgazda
Lehet... nyilvan majd 20 evvel ezelotti tapasztalatom van csak a lakogyulesekrol.
-
axioma
Topikgazda
válasz Vision #23588 üzenetére
Nem osztom, pedig cs.hazban lakom es szigeteltunk (igaz, me'g 10+ eve).
Ugyanannyi penzbol sokkal tobb energia takarithato meg (egysegnyi felulet hovesztesege a cs.haznal spec. eseteket kiveve nagy esellyel kisebb, es a panelnal a felulet-terfogat ara'ny kiemelkedoen jo), tehat azt erdemesebb tamogatni, plusz ellenorzes/adminisztracio is egyszerubb, nem emberekkel hanem 200 lakassal foglalkoznak egy ugyon, a tobbit elintezi a lakokozosseg sajat magan belul.
A panelosok nem valogathatnak az energiamegtakaritasi modokban, a koltsegoszto (nagy %-os) beszamitasa meg kicseszes, mert (ha a csalasokat nem is nezzuk mint a zoknit huzunk ra es tarsai) akkor is a szomszedtol valo nulla szigeteltsege a lakasnak nagyon kiszolgaltatotta tesz ha normalis meleget akar valaki, potyazokat termel. Inkabb marketing mint igazsagos (ugy ertve hogy van ertelme valamennyire annak ha lecsavarja a max. + ablaknyitas helyett).
Csaladi haznal ott van a fokozatossag lehetosege is (fodem, ablak, falak, labazat), a panelban ilyen nincs.
Ettol fuggetlenul kellenenek olyan programok, hogy azonos futesszamla, beruhazas valami alltam hitelbe (csak kamattamogatas!), es a korabbi fogyasztas fizetesevel (azaz inflaval minimum novekvo torl.reszletekkel ami a valos es elvi szamla kozott van) nullara fogyasig nem valtozik a "szamla", utana meg mar a usere marad az igy megszerzett fogyasztasi kulonbozet. Minel hamarabb megeri szigetelni annal hamarabb elvezheti. -
axioma
Topikgazda
válasz Csabroncka #23600 üzenetére
Miert lenne furcsa? Raadasul a hitellel jobban lehet jatszani (magas kamatnal hosszura fixalva kisebb a varhato atlagkamat, majd ha lement kivalthato alacsonyabb valtozora).
Viszont teny, attol hogy 10%-ot esnek az a'rak, attol me'g a torleszto lehet tovabbra is a kamat miatt 2x-es, persze attol fuggoen hogy mennyi lett volna belole a hitel (minel tobb annal jobban). Kerdes, hogy fognak-e tobbet esni az a'rak. -
axioma
Topikgazda
Hat nalunk mar megjelent a keritesen atkiabalo epitoipari melot kereso... [nem ismeretlen, masik csapattal dolgozott par honapja nalunk]. Eddig vadaszni kellett az embereket, most meg o ajanlkozik. Persze biztos feketen, de ez per pill mind1, a hatas szemleltetesere jo, erre mar most nem jut penz azoknal, akik eddig munkat adtak neki.
Most derul ki hogy rossz dontes volt tavasz vegen ablakcseret megrendelni, igaz akkor me'g nem lehetett tudni az energiaarak megkavarasat (marmint hogy OFT lezaras elott fog tortenni). -
axioma
Topikgazda
válasz DamianB #23649 üzenetére
A legfontosabb itt az "anno". Anno olvastad, ahhoz kepest visszafele idoben volt az atlag 7 ev. Raadasul nem lepodnek meg hogy a szocpol miatt felvett hitelek is benne lennenek, es/vagy ltp hitelek amik eleve nem tudtak akkor me'g 8-9 evnel hosszabbak lenni.
Azota nagyot esett az atlaglakasar/atlagfizetes ara'ny. -
axioma
Topikgazda
válasz Vision #23677 üzenetére
El kene ezt mar felejteni, bar a rendszervaltas utan, informacio-szegenysegben mukodhetett, ma meg annyi helyen vagyok ugyfel ahanyon akarok, mindenhonnan mazsolazva a nekem kedvezo szolgaltatasokat.
50-60 hazaspar szempontjabol, nem a gyerekeink korosztalya tudja csak ezt. -
axioma
Topikgazda
egy reszevel egyetertek, de azzal nem hogy fix hitel az hude felelosseg-teljes lenne [inkabb csak lustaknak megfelelo]. A torl.reszlet duplaja ferjen bele az jogos, de ha nem lenne az hogy az allam mar megint belenyul valamibe amibe nem kene [fogy.barat hitel, szandekosan a rovid kamper ellehetetlenulesere jatszottak ra, amit a fogy barat kotelezo olcsosaga miatt buknak azt raterhelik a nem f.b.-ra].
Az is hulyeseg h aki most magasABB 5 eves kamper torlesztot kapna az 5 evre beleragadna - csak ugye foglalkozni kene a penzugyekkel, nem csak elvan mint a befott [es csokkeneskor atterni rovidre v mashol friss szamokat ado 5 evesre].
Ha peldaul ugye lenne penzugyi oktatas... -
axioma
Topikgazda
válasz Oppenheimer #23681 üzenetére
Miert csak valtasban gondolkodsz... ami mashonnan kell megveszed ott, miert kene egybol mindennel atvonulni? 20+ eve talan igaz volt amikor fizikai fiok kellett, de manapsag nem tul bonyolult.
-
axioma
Topikgazda
válasz HoTDoG #23694 üzenetére
azert ez messze van a rengetegtol, es gyanitom az is szamit, hogy nem online [vagy online azonositast is magukba foglaloan] lettek letrehozva - ez viszont magatol csokkeno %
Viszont itt csak az volt a kerdes h nyitas kisebb macera mert nem feltetlen fioki ugyintezes [a valtas is elvben kene menjen a regi fiok nelkul, a valtas nelkuli megszuntetes az persze nehezebb].
KH nem vagyok biztos benne h ezt megteheti, videkiek mit csinaljanak? Vagy Bp-en csak az a 2? -
axioma
Topikgazda
válasz germinator66 #23729 üzenetére
az szep, nominal 10-20% az 1 ev mulva realban 2/3 a'ron eladast jelent...
-
axioma
Topikgazda
Politikat, bar egyetertek, legyszi ebben a topikban ne folytassatok.
-
axioma
Topikgazda
válasz VMatteo #23770 üzenetére
Mar irtam itt korabban, a 40M-ra allitott hirdetesfigyelom ures volt jo 2 evig, most meg ugyanazzal a szuressel jonnek a 36-39 kategoriaban (felujitott is, surgos eladas is...) pedig panel amit az energiaproblema most jelenleg nem erint, es me'g szerintem nagyon a folyamat elejen vagyunk. En nem lennek meglepve, ha valos vasarlasi arban ott (nem a tiednel) elernenk a 32 koruli szintet egy fel even belul. Realban meg igen, tovabbi 10%.
-
axioma
Topikgazda
Lakas hirdetesfigyelo: a 40M-s hatarba ma jott egy olyan hogy egy ingatlanrol ketto darab: elso 36.5M normal kitoltott ingatlanos hirdetes, a masik egy tulajtol majdnem ures de ugyanaz: 32M de csak novemberben... allapot "regota hasznalt" jellegu (nem elhanyagolt mint lakas, csak nem volt felujitva). Mondjuk 36-ert van felujitott is (amit regota hirdetnek, 39.9-cel emlekeim szerint arcsokkeneskent kerult a szurombe).
-
axioma
Topikgazda
Na jo, legyen akkor itt legyen vege a luxusozasnak, jo?
[ Szerkesztve ]
-
axioma
Topikgazda
válasz doddencs #23851 üzenetére
hrsz alapjan megvan? ha a szomszedok megvannak akkor gondolom tudod az adott ingatlanet is... a tullapjan meg vagy fel van vezetve az utca hazszam, vagy nincs, vagy teves van felvezetve (regi kiosztas szerinti vagy hasonlo elteres, vagy pl. a /b stb. dolgokat nem kezelik szerintem egysegesen).
Ugy alapbol rosszra (vagy konkret okra) nem kovetkeztetnek ebbol. De tevedhetek, nem szakmam (csak pl. a mi szomszedunk 25 eve 33-asnak hiszi magat pedig 21, es tudja hogy mar olyan regen atszamoztak - mikor mi epitkeztunk az onkori fel is szolitotta -, de lusta mindenhol atiratni igy 33-at mond/ir mindenhova, pedig az a hazszam amugy van az utca masik feleben is... surun erre jaro futarok is tudjak mar) -
axioma
Topikgazda
-
axioma
Topikgazda
válasz Dozbik #23884 üzenetére
Ha van kotodesed akkor ertheto, de azert Bekas-Batthany hev menetido 22 perc... [es ott a lakotelep minden szeglete max 10 perc a megallotol, iszonyu mennyisegu lakas, sot buszok is vannak kvazi korbe a messzebbiekhez]. Es mivel az az eszaki oldala, innen kapja Bp a friss levegot [na jo, ENY v. E-ENy szeljaras], delen meg - nyilvan tulozva - ott a varos kipufogoja.
-
axioma
Topikgazda
Az atfolyos kazan hmv-korlatairol tudunk azert sztem mindannyian legalabb nyaralasi stb elmenybol olyat amikor a parhuzamos vetelezes beszivatott... kistarolos kazan meg helyrajzilag mas csak mint a kulon hmv. Nyilvan lakok szamatol fugg meg h vezerelt vagy nappali, hogy mekkora tartaly jo a lassabb villany-felfutessel [ott ahol nem tud combosabb 3f futobetet lenni benne]. De a mai sporolos vilzgban akar elony is lehet h nem lehet tul sokat elhasznalni egyszerre...
-
axioma
Topikgazda
válasz Drizzt #23921 üzenetére
agglo: ha a varos egyik vegenel van a suru kapcsolodas akkor ido/km is jobb, mint belvarosbol ua, plusz kertes haz sem irrealis - mi igy kerultunk aggloba, es naponta bejarok [mamataxizas nelkul 30-40 perc egyiranyban a melohely] - teny, nem dolgoznek del-pesti bejarassal de sztem kozpontbol sem...
-
axioma
Topikgazda
válasz Drizzt #23926 üzenetére
csalad van, sot bonyolult, pont ezert lett igy...
egyedul tkp. csak koleszban laktam meg szuloknel-rokonnal, igaz az itteni atlagnal idosebb vagyok, mas volt a lehetoseg [az en gyerekkoromban olyan is volt h Bp tul zsufolt, nem szerezhet tulajdont akinek nincs ott lakcime x eve [berlo, tulaj gyereke stb. cimen] -
axioma
Topikgazda
Tegnap esti hirdetesfigyelo (40M alatt Bekasmegyer 55+m2): 1 uj 2 arcsokkentett, egyik ugyan 10. (legfelso) emeleti de felujitott a lakas is panelprogramos is, es mar csak 34.2-ert hirdetik.
[ Szerkesztve ]
-
axioma
Topikgazda
válasz Nehaiu #23953 üzenetére
Nem lattad a nem felujitottat (most halhatott ki belole az elso lako aki 70-ben bekoltozott, es me'g a szemetet se tettek ki az amugy ures lakasbol). Az teny, nem neztem hogy pl. elektromos halozat stb., annyira nem most azonnal akarok venni, csak hogy nem a lelakott, azonnal eletvedelmi okokbol hozza kell nyulni mielott beteszem a labam jellegu.
Amugy a legfelso szint nem csak beazni tud, de melegebb is tud lenni a tobbinel, ha szar a teto, es hat ja, en feltetelezem, hogy szar. Bar nem tudom, a panelprogramban van-e a tetore is valami. Es ha egyszer elromlik a lift... laktam Bekason 9.-en, es az nem szovetkezeti volt hanem evtizeddel korabban kivalt tarsashazkent (nagysagrendekkel jobb karbantartottsaggal szokott ez jarni), es 5 ev alatt 1x ott is elofordult felfele, 2x szerencsere lefele iranynal. -
axioma
Topikgazda
válasz AxBattler #23967 üzenetére
mar miert ne lenne? legalabbis normalis ugyved ['nem egy zsak krumplit veszel'] beadja az elso penzmozgasnal adasvetelnek, jogilag igy elonyos - szolni kell neki, h mas szempont van...
[B terv, azt ugy adni be hogy evfordulo elotti napig ervenyesitheto, es egybol legyen evfordulo utani napon 'uj']
de ugyved lehet jobban megoldja, en csak nemszakmabeli kutfobol alkottam... -
axioma
Topikgazda
válasz j0k3r! #23984 üzenetére
viszont egy rohadt komoly % akkor is itt akarna maradni a kiralyt eltetni, en attol valahogy nem felek hogy atlag lakotelepi lakas azert elbukna' teljesen az erteke't [valamennyit nyilvan, foleg euroban, de ugyis maradnanak kozeli rokonok/felmenok igy az o megelhetesukhoz lehet az adott esetben egy tamogatas...]
persze en mindjart 50, mas a tavozas valoszinusege, mint aki 30 sincs es nincs elkotelezodottsege -
-
axioma
Topikgazda
válasz Dorian #23991 üzenetére
EU-n belul megmaradnak a ledolgozott eveid, nyugdijat nem ok fizetnek erte, de emiatt a kinti eveid teljes nyugdijra jogositokent szamoljak, majd ara'nyositjak hogy hany ev (%) jar belole az osszeshez kepest, ugyanigy a magyarok. En amikor korabban mentunk volna ezert nem mentem volna ki az eu-bol... nekem mar a gyerekeim vannak az egyetemen szoval en is az a generacio vagyok ahol nehezebb mozdulni.
De ez mar tenyleg nagyon off.[ Szerkesztve ]
-
axioma
Topikgazda
válasz Árpi001 #24005 üzenetére
Viszont a keresletet a rezsiproblema csokkenti [kenyelmetlenebb tobbszemelyes kiosztas az ingatlanok egy reszeben, masik resze nem kell], igy a varhato hozamot is, kiadas esetere. Vagy adod kevesebbert, vagy fizeted a rezsit bevetel nelkul, ez lakok altali fizetes-elmaradas nelkul is plusz varhatoertek-csokkenes.
[ Szerkesztve ]
-
axioma
Topikgazda
válasz attiati #24043 üzenetére
A kenyer, szalami stb. a'ra nem? Csak azt mondom, hogy ritka az a haztartas ahol ez a hatarvonal, a mindennapi etkezes es energiaszamla mar eddig is pont igy (ha nem jobban) dragult. Nem az arak magasak, a fizuk alacsonyak...
Benzin engem nem erint, de ha nem tudnek autoval jarni, akkor hev es vennek egy last mile e-rollert. Mondjuk nem szeretnem a mostanihoz kepest (idoben, rugalmassagban, kenyelemben rosszabb, meg hat demoralizalo a kozeg is sokszor). -
axioma
Topikgazda
válasz Vision #24057 üzenetére
nyilvan attol fugg, nalunk a masik is zold [Ampera], az mar mondjuk 5M, ingazni ferjem rigozusan csak arambol, nyaralni benzinbol
azert nem azt hoztam peldanak, mert az ingazashoz onmagaban tok folosleges batar, de teny, a fustosnel jobb.ion!=ioniq, peugeot ion 2011, nem veletlen irtam h nem er 3-at
[ Szerkesztve ]
-
-
axioma
Topikgazda
válasz Vision #24064 üzenetére
Az az evjaratu [2013] Ampera telen max 50km [van amelyik 35-40 inkabb], a masik fele akkor benzinbol lesz.
Ulni jo [en a mubor ulest nem szeretem de premium amugy az auto korahoz kepest], de szigoruan 4 fo [hatul kozepen elvalaszto], gyerek baratnojet pluszban nem lehet eldobni valahova...
Utazasnal attol fugg, mennyire sok csomaghoz szoktak, nalunk mar nagyobbakkal, nem onellatos utra elmegy, de ha pakolosabbak akkor tetocsomagtarto nem arthat [nagy alapteruletu de extrem lapos a pakolhato hely, gepet-butort a pici ion elobb elnyel 1 sofor mellett mint az ampera].
Ja van full ev ampera is de azt nem ismerem.[ Szerkesztve ]
-
axioma
Topikgazda
válasz Vision #24069 üzenetére
Azt azert latod, hogy ez roka fogta csuka... amig kenyelmetlen a tomegkozlekedes addig nem lehet bevezetni, amikor meg mar jo, akkor meg mar nem kell...
Raadasul egyaltalan nem vagyok biztos benne, hogy hany maganszemely es hany szolgaltato tulajdonu auto okozza a dugot [nem csak aruszallitas van bar a futaroknak is annyi pedig az mar csokkenti az optimalizalassal az igenyt], hanem 'csak' ugyintezni pl. hogy topiknal maradjunk, egy ingatlanos tomegkozivel elegge eselytelen.
Szoval lehet szivatni retegeket, van aminek ertelme is van, de az altalad felvazolt az elegge nem ilyen.
[A lakok kozteruleti parkolasa lehet h erdemben megreformalhato lenne, aggloskent nem tudom a reszleteket.] -
axioma
Topikgazda
válasz Vision #24079 üzenetére
Ok, akkor te csak az agglosokat szeretned igazabol buntetni. 100 meterrel odebb allo haz az mar budos agglos... akinek 1-essel kezdodik az iranyitoszama az meg odakoltozessel megvette a jogot.
Raadasul ez a Becsi ut stb. nagyon nem stimmel ossze azzal, hogy a belvarosi parkolo ovezeteket, meg a [belvarosban suru] kerulethatar-valtozasokat adoztatnad.
En jartam be mikor me'g fustosom volt ugy, hogy elmentem Bp-re ingyen parkolasig autoval, onnan hev, olcsobb mint a hev kulso berlet [jo, akkor csak a benzint szamoltam, de ez is milyen elcseszett mar, 40 utazas ara per ho a berlet, mert aki melohelyre megy ott 87%-ot vissza kene terittetni]. -
axioma
Topikgazda
válasz Vision #24083 üzenetére
Nem, a zold [altalaban] ront rajta [kisebb nepsuruseg = messzebb levo szolgaltatasok], de ha rendszeresen 7 fo van a lakasban es a penthouse nem fer bele, akkor 60m2 felett marad a cs.haz. Nalunk ez volt [igaz azota mar fix 4 a letszam es nem tul sok ev mulva tovabb csokkenhet, de terveznem is a cseret es Bp hataran belulre, ha lehetne most barmit elore szamolni...]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hibátlan - GIGABYTE Z370 HD3 LGA1151v2 alaplap + Windows 11 Pro digitális licensz
- Hibátlan - INTEL Core i7-8700 LGA1151v2 dobozos CPU processzor
- Szép Tervező Vágó Dell Precision 5530 Laptop -80% 15,6" i9-8950HK 32/512 QUADRO P2000 4GB FHD IPS
- Apple Iphone 13 Pro - 256 GB (Space Grey)
- Komplett fénytechnika (Robotlámpa, stroboszkóp, vezérlő, állvány)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest