- Videós, mozgóképes topik
- Milyen TV-t vegyek?
- Ryzen 7 9800X3D processzor: játékosokra hangolva
- Milyen SSD-t vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Bambu Lab 3D nyomtatók
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
axioma
Topikgazda
válasz golfvariant #20430 üzenetére
En erre mindig mondtam h le van irva... elso tenynel me'g megismetlem, masodiknal mar hangulatfuggo, harmadiknal meg vszinu ugyse eleg komoly le lehet rakni...
En is jobban szeretem a jol korulirt elado termeket, ahol keves az info nem toltom az idot kerdezoskodessel [felteszem h a jot beleirta volna], nyilvan ha van alternativa. Persze ingatlanna'l ez csak akkor mukodik ha van eleg kinalat, de pl. hardverapron siman.
Az alku beleszamolasa attol fugg. Sztem ha lelektani hatar [pl. x*10M] amit kapni akar erte az ember, akkor erdemes nem fole menni, mert kevesebben nyitjak ki a hirdetest. Egyebkent persze az is megoldas, de en nem szeretek alkudozni egyik oldala'n se a tranzakcionak. -
axioma
Topikgazda
válasz Drizzt #20434 üzenetére
En is epp neztem azt a cikket, es bar biztos hogy nem mind fog bedolni, ha csak 5-10% a tenylegesen fizetni nem tudo lakasfedezetu, az is rengeteg. Igaz, a cikkben pont ezt nem latni, hogy hany darab a lakossagi kolcson, mert a % az a hitelosszegre vonatkozik, es ezek kozott lehet siman folyoszamlahitel is. Valoszinuleg az eredeti statisztikabol kiderulne, de ez majd akkor lesz csak lenyeges, ha valoban megszunik a moratorium.
Alku: elhiszem, hogy mindenki akar, de nem szeretem attol me'g, volt hogy filleres kispolszkit vittem vissza a garazsba inkabb - vegul elvittek ugyanazok hirdetesi aron, pedig ott inkabb csak elv volt mint penzugyi kerdes a kulonbozet. Majd meglatjuk hogy milyen lesz a helyzet ha tenyleg eladokent lepek az ingatlanpiacra.[ Szerkesztve ]
-
axioma
Topikgazda
válasz golfvariant #20436 üzenetére
Csak azert rosszabb hasznaltkent az ytong, mert a normal teglat hanyagabb epitessel is lehet jol mukodore csinalni, mig az ytongot ha nem teljesen eloirasszeruen csinaltak, akkor azzal lehet gond. Nem magaval a beepitett anyaggal. (Persze ma mar eleg sok mas "precizios" epitoanyag van, nem csak az ytongra igaz ez, sztem a csiszolt keremiateglara is peldaul, de a most eladosorba kerulo partizeves hazak atlagaban az ytong = kockazat siman igaz lehet.)
-
axioma
Topikgazda
válasz Qtya123 #20451 üzenetére
Azt me'g megertem, ha a kosz zavar, hiszen lehet aka'r egeszsegugyi problema forrasa, de a rumli miert? Azt nem veszed meg a lakassal. Igazabol a koszbol is csak az szamit amit atadaskor (bemutataskor) is rajta hagynak, a peneszt azt most nem sorolom ide mert az nem annyira kosz/igenytelenseg kerdese, hanem muszaki tartalome (a hasznalati hibabol eredot meg kirohogod mert te elkerulod).
Az mas kerdes aki eleterzest akar venni, az ilyenek kedveert szoktak aka'r kolcsonbutorral pofasitani a(z elotte fullra kiramolt, nagynak is hasson) lakast... de en biztos alaprajz es muszaki tartalom irant erdeklodnek jobban, foleg haznal (lakasnal persze ezek jobban behataroltak, ott a lakokozosseg/felujitasi alap lep ennek a helyebe). -
axioma
Topikgazda
Covid lezarva. Ha barki beir me'g covid-hoz tartozo fogalmat, akkor visszamenoleg torlok.
-
axioma
Topikgazda
válasz Qtya123 #20499 üzenetére
En meg veled ertek egyet. Egyreszt ruhellem a konyha a nappali resze megoldast, nem lehet nyugiban otthagyni a mosatlant. Az munkaterulet, szagokkal, folyadekokkal, nincs keresnivaloja a nappaliban (btw. nalam a fatuzelesnek se, amiota nem muszaki kenyszer).
Masreszt meg szerintem a nappali az legyen akkora, hogy _akkor_ elferjen a csalad meg max. par vendeg, amikor tenyleg kozos program van. De nem ugy hogy legyen egyszerre a gyerek szamitogepezik, apa tv-zik, anya varrogat, ovodas jatszoszonyegezik tevekenysegekhez hely. Ha a gyerekkel modellvasutazas van, akkor odebb lehet tolni a tv-fotelt peldaul.[ Szerkesztve ]
-
-
axioma
Topikgazda
válasz AxBattler #20575 üzenetére
De ez most pont az. Az emelkedik, ami mar fel van ujitva. Ez pont azert van (meg az ide nekem az oroszlant is mentalitassal hogy tiszta/biztonsagos(sa teheto) de osdi kinezetbe a labat se teszi be, biztos minden ilyet aranykanallal kergettek az asztal korul kiskoraban ha nem ette meg a kaviart...)
-
axioma
Topikgazda
válasz Baltazár123 #20706 üzenetére
Azert a szocpol se volt hulye, 30m2 felett (1.8 belmagassagra szamolva, de alatta keves elheto ter van) eleve ketto szobanak szamitott, es a gardrob is szobahoz szamitott ha teljesiti a felteteleket. Ettol persze lehet hogy bizonyos esetekben lehetett csalni, de nem olyan egyszeru hogy behuzol ket plusz falat es 1-bol 3 lesz.
De azt elhiszem, hogy a kulon funkcioval felruhazhato tobb helyiseg kelendobb, csak nem csodalkozom rajta, ha valaki varosban (draga per m2) akar lakni. -
axioma
Topikgazda
válasz Qtya123 #20785 üzenetére
De, mondom, hogy itt ne is beszeljetek rola. Plane h ekkora osszegeknel reszletes szerzodes kene, nemhogy szamla... az kulon ga'z ha olyan aki nem is tudna adni, magyaran papirja sincs arrol hogy ert hozza [nem a szakmahoz csak, hanem a szakma+szolgaltatas kombot ertve itt].
Ha ez nem tetszik, menj es panaszolj be, de nem fogsz tudni engem meggyozni az ellenkezojerol. -
axioma
Topikgazda
válasz Qtya123 #20787 üzenetére
Nem az en topikom. En csak mint rendszeres olvaso meg lettem kerve hogy ami nem igenyel modit, azt intezzem. Nem is volt szukseg nagyon ra (vagyok me'g par topikban, most pont nem tudom hogy itt volt-e egyaltalan), de ahol volt valami ott se kellett nagyon belenyulnom. De ugyanugy bepanaszolhato vagyok mint barmelyik masik topiklako. Persze nem kotelezo
A jelenseg el, ezt nem tagadtam, csak ne legyen viszonyitasi alap (es tanacs, de most az nem is volt), szoval nincs oka megjelenni itt.[ Szerkesztve ]
-
axioma
Topikgazda
Az ltp-den mar megvan a 4 ev, tehat az biztos hogy barmelyik nap fel tudod mondani alltam fenntartassal. (Amugy velhetoen 16 nov.1-tol indul ha 16 nov. 30-ig anno befizettetek a nyitasi + 1 ho megtakaritast). A felmondasnal a penz adott helyre atutalasanak datuma 90 naptari nappal a rogzites utan. Ez jellemzoen az elado szamlajara kell menjen, ugyhogy a szerzodesben kene szerepeljen hogy ezt onnan oda fizeted... szoval idoziteni nem art (nyilvan ha a szerzodesben 112. nap a hatarido akkor akkor fizetnek). Ertelemszeruen ha me'g megtakaritasz, akkor lehet hogy igy egy-ket honappal kevesebb lesz benne (es annak alltamja), de ha meg sima lejarat es gyorsitott (30 nap) kiutalas akkor annak joval tobb a dija; illetve a tort ev alltamjat nem feltetlen fogjak addigra tudni belefoglalni, de ez mar nagyon az adminisztrativ resz, nem vagyok kepben, 411-81-81 es kerdezz ra.
Kerdes, hogy honnan van 4-5 honapod (mostantol?), ill. hogy "jar le" az nalad mit jelent, a megtak. idoszak vagy a kiutalasi er veget? A modozatod kene ehhez es hogy mikor eves elszamolast kapsz az milyen datumok kozti 1 ev (az alltam az utana van de befiz es koltsegek altal meghatarozott ev). Vagy ha be tudsz lepni ott mutatja is a szerzodes indulasat.[ Szerkesztve ]
-
axioma
Topikgazda
A vasarlasi szerzodesben kell benne legyen hogy funda xy szamu szamlarol lesz teljesitve [ez a default, a tobbi maceras es spec esetben muxik]. Annyi tulajdona legyen, ami a funda kifizetes.
[otp felszamolast ertem, de funda nem hallottam me'g h felmond, nekik nincs mas penzugyi termekuk...] -
axioma
Topikgazda
Ha elobbi a szerzodes mint a kiutalas kerese, akkor nem jo... az nem baj ha ki lesz onerobol a penz megerkezese elott fizetve de kiutalas kerese elotti tranzakciora nem lehet hivatkozni. Elobb fundanak jelezni h kered, utana legyen egy, azt az erteket elero oneroreszlet kifizetese.
[ Szerkesztve ]
-
axioma
Topikgazda
válasz astorre19 #20832 üzenetére
A moratoriumban a kamatok kulon szamlan gyultek, az ossz konnyites hogy az a szamla nem kamatozott pluszban, hiaba tartozas.
Ha elotorlesztesz de me'g moratoriumban vagy, akkor elobb a kulon szamlat nullazzak, a maradekbol a toket. (En legalabbis igy ertem.)
Ha kilepsz a moratoriumbol, akkor ujraszamoljak a hitelt, es azt baromira nem tudom, hogy akkor egybevonjak-e a ketfele tartozast. A cel az lett volna, hogy igen, de azon se lepodnek meg ha a kulon szamla tovabbra is kamatmentes lenne.
Ha osszevonjak tok egyszeru, mint barmi elotorlesztes.
Ha nem vonjak ossze akkor meg lasd fent.
(Megjegyzem, nem lennek meglepodve, ha a moratoriumos hitelek egy reszet - amelyik rovid kamatperiodusu - erdemes lenne kivaltani mashol. Bar elvileg nem erheti hatrany a moratoriumos hitelt, de a legtobb donteskor van emberi tetel, en gyanitom hogy ez megvalosulni nem fog. Foleg mert a csapbol is az folyik, hogy egy csomoan tudnanak csak nem akarnak torleszteni, mintha "megmentesre" varnanak... vagy kihasznaljak a raszoruloknak szant kedvezmenyt. Bar tobbsegeben csak felreertettek.) -
-
axioma
Topikgazda
Ez tuti hulyeseg. Ilyen nincs! Pontosabban az elofordulhat, hgoy ha felmondod akkor az idei evi alltamot _kesobb_ kapod meg, nem a kiutalassal... de me'g ebben se vagyok biztos. (Mellesleg nekunk sok eve ilyenkor annyit kellett hogy igazoljuk - az epp hitel volt ami vegtorlesztesre kerult maradek penzbol addigra, mire az alltamot utana utaltak nem letezett a szamla - hogy me'g plusz annak megfelelo osszeget a sajatunkbol is lakascelra hasznaltuk, de annak birtokaban kiutaltak a folyoszamlara.)
Megjegyzem regen ugy volt, hogy a teljes honapokra akkor is jart alltam, mi ezt ki is hasznaltuk, utaltunk me'g a felmondasi ido alatti idoszakra is (elore). De lehet hogy a salatatorveny ezt is elkaszalta, mint minden mas tul/ra-fizetest.[ Szerkesztve ]
-
axioma
Topikgazda
Hat ezt kerdezd meg a 411-81-81-en, de erdemes mar ugy, hogy a januari reszletre odairjatok hogy "mely a fundamenta xxx szamlaszamu megtakaritasan osszegyult y Ft osszeget tartalmazza" (vagy hasonlo, ugyvednek mondd a szitut es leirja jol). Ha a fundanak nem baj hogy az adasveteli elobb kezdodik de a kifizetes a kiutalasi idoszakban mar jo lehet, akkor igen, a szamlaszamodra kaphatod.
-
axioma
Topikgazda
Ha ugyanaz a szemely akihez a ketto kotodik, akkor az eg egy vilagon semmi gond vele, konkretan mi csinaltunk ilyet az ablakcserere csoportos kotott fundaval. Ugyanis tulfizettuk, es ment hiteltorlesztesbe ami nem jart a tarsashaznak (rajuk volt engedmenyezve, mert ok vettek fel/fizettek a hitelt). Azt mar nem tudom hogy az aviso-t hogy kell ilyenkor kitolteni, de ha raadasul ugyanaz az ingatlan akkor lehet hogy me'g van is ra hely (ket celt jelolni). De technikailag mi raadasul ket kulon ingatlan, szerzodo mindkettoben resztulaj kombinaciot vittunk vegig, az se gond (csak kulon levelben inteztuk).
A megosztas szot ne keresd meg az ASZF-ben, mert az nem errol szol, hanem a szerzodesek osztodassal szaporitasarol (az volt benne a buli hogy a regi kezdeti datummal ment mindketto tovabb), es a salatatorveny ota nem lehet (pontosabban nem erdemes, mert onnantol nem jar ra alltam, mivel szerz.mod). Mondjuk ja, kiutalas elott akkor aka'r lehet is, ha ket embernek (kozeli hozzatartozo a masik is) kellene... de ezt azert mar kerjed megerositeni a 411-81-81-en ha ez a szitu.[ Szerkesztve ]
-
axioma
Topikgazda
válasz tepenzed #20954 üzenetére
Szigoruan szvsz:
- nav sztem hivatalbol tud arrol ha eladasra kerult egy ingatlan, ratriggerelhet, ha valami folyamat "arra vart"
- ha ki akarnak menni az csak a vetelar jogossagat allapitja meg (altalaban nem szoktak csak ha ara'nytalan), vagy megallapitjak a valos erteket - az illetek arra fizetendo, fuggetlen akkor hogy mikor fogjak kiszabni
Szoval barmi lehet, azt ketlem (de me'g mindig szvsz) hogy az eladas be nem jelentese miatt lenne ebbol barmi gond.
Ha mar csinaltatok felujitast akkor legyen keznel az eredeti allapotrol fotok es/vagy szerzodes, szamla a muveletekrol (aka'r csak anyag). -
axioma
Topikgazda
Neked is szigoruan szvsz!
5-10 ev gyes az pont nem jon ki, raadasul nem muszaj kihasznalni fullban (foleg a felesegnek nem jo de a gyerekeknek se feltetlen). En 2 gyerekkel alig tobb mint 3 evet voltam otthon, vegig tgyas-gyed (most mashogy hivjak de szoval nem a 20e). A 3 gyerekre meg utolso 8 eves koraig vagy hogy lehet megoldani, de azert 3+- eves gyereknek sokszor jobb az ovi (a bolcsit jobb kihagyni, az teny).
Az rohadtul nem mind1, hogy jobb helyet vagy jobb allapotot vasarolsz, es te csak 2 kombinacioval szamolsz a 4 kozul. Raadasul a felujitando is attol fugg: ha jogilag kotelezo (pl. kazan-kemeny problema), az egy bekoltozesi korlat nyilvan, de felujitandoba is be lehet koltozni es amikor tobb az ido mint a penz akkor raaldozni (meg amikor kifut az 50% miatti orulet a mestermeberek piacan).
Azt dontsd el, hogy mennyire vagy (vagytok) roghoz kotott tipusuak: en legalabbis a helyedben bekoltoznek egy olcsobba, es amikor a gyerekek kozossegbe kerulnek, beterveznek egy jobb helyre atkoltozest. Ehhez mondjuk az kell, hogy amit most veszel az ne csokkeno lakossagu hely legyen (eladhato maradjon). -
axioma
Topikgazda
válasz bozsozso #21009 üzenetére
A kamatbol ami esedekes [kiveve utolso honap] azt mar kifizetted, es ha elotorlesztesz, akkor a jovobeli kamatokat nem fogod kifizetni [lattam ugy beallitva h az eredeti szerzodes szerinti helyett ez nulla...]
Elotorlesztesi dij lesz, pontosabban vegtorlesztesi, de tovabbi is lehet ha tul rovid volt a hitel [kedvezmenyek visszafizetese vagy kamatfordulotol eltero idoszak stb.]
Amit fizettel 'eleget' azt nezd meg, hogy mennyire tunne soknak ha te raktal volna be parmilliot kamatozni, minden honapban kivetted a kamatot meg me'g egy kicsit, na akkor hogy lenne igazsagos, sok kene maradjon vagy keves? -
axioma
Topikgazda
Kerhetnem hogy maradjunk kicsit jobban a temanal? Van gondolom klimavedos topik.
Igen, a kozlekedes nem elvalaszthatatlan a lokaciotol, de maradjunk azon belul csak a gyakorlati kerdeseknel, ha lehet. -
axioma
Topikgazda
válasz kentucky #21050 üzenetére
Ha 10 eves kamper-t valasztasz, akkor me'g az is opcio, hogy a piacon nem a jelenlegi, de mas valami hitel olcsobb lesz, es valtasz.
Megjegyzem, mikor 2005-ben 3.9+2%-ra vettunk fel hitelt, akkor is azt mondtak hogy nem lesz olcsobb (forintos kieg. kt.). Aztan nem csak ez a hitel maga (most 2.33%+2%) lett olcsobb, hanem voltak a sajat hitelunk alatti ajanlatok is. Mondjuk en mindig a rovidebb kamper. mellett ervelek, matematikailag (kisebb bizonytalansagot araz bele a bank), de a minositett lakashitel nevu piactorzitas miatt vszinu erdemes azon belul maradni. -
axioma
Topikgazda
Szigoruan szvsz (nem szakmabelikent vagyok TG).
1. nezd meg, hogy mennyit buknal az elotorlesztes egyeb dijain (egyreszt a hitelnek is elejen vagy, ekkor lehet extra bunti, masreszt kamatperiodus kozepen, harmadreszt egyes bankok ilyenkor szeretnek "megorvendeztetni" egy szerzodesmodositassal...)
2. en a jovore nezve nem tartom draganak a 3.9-et, sot leginkabb a kovetkezo 1-2 evre nem, szoval en most me'g nem torlesztenem be, majd ha mar rosszabb lesz a befektetesi hozam hatarozottan (tetozes utan) - de most kamatfelszallo agban, nullszaldos penzt inkabb megtakaritasba tennek, es a csucsot kivarnam, felteve hogy ismerve magad nem fog "elkoltodni"
+1. ha betorleszted, akkor azt nem tudod kesobb felhasznalni egy esetleges problemas idoszak eseten, akkor egyezkedni kell a bankkal [nyilvan elethelyzetfuggo, hogy ennek van-e annyi valoszinusege hogy figyelembe vedd - gyerekezes elott vagy kevesbe valsagallo szakmaban inkabb megtartanam, ha ilyen varatlan plusz penzek vannak inkabb kilatasban, es kisebb hitellel/torlesztovel nyugodtabban alszol, akkor betorlesztes] -
axioma
Topikgazda
válasz skristof #21250 üzenetére
Nagyon fugg attol, mennyire vagy idohoz kotve. Marmint az ingazasi horror. Ma pl. koran jottem, egy helyen kellett lassitani, mashol vegig temposan. Tegnap keson, akkor se volt gond. Ha 8-9 kozott akarsz megerkezni a varosba, az mondjuk problemas (esetemben 11-es uton). [Teny, covid utan lehet hogy ez me'g tovabb surusodik. Viszont realertekben benzinaremelkedessel - e-autok elterjedeseig - meg csokkenni fog.]
-
axioma
Topikgazda
válasz Sztenly #21254 üzenetére
Gondolom Pomazon is meg bent is kozel a hevhez, ugy jo. Nekunk lefele a hevhez 20 perc seta, vissza kicsit tobb. A masik oldalon csaladtagfuggo, de vagy tobb atszallas, vagy ott is negyed ora seta (az a jobbik). Zoldrendszamossal nem lassabb es nem dragabb, mar persze ha amugy megvan, km-re vonatkozo dijat nezve.
-
axioma
Topikgazda
válasz JackFeryll #21332 üzenetére
Ez se jarhato... marmint elado 2x-es foglalot lerakjon. Mi amikor eladtunk (sok eve) akkor a foglalot vittuk tovabb - meg is mondtam a vevonek, hogy a vis major 1x visszajar (hitelnel akkor igy egyeztunk) is idoben akkor jar vissza, amikor tenylegesen elkel a lakas es bejon a penz.
-
axioma
Topikgazda
válasz Csabroncka #21339 üzenetére
En csak orulok ha fajonak erzi a nep a nominalis kamatot, igy kisebb verseny van az amugy hasonlo realkamat mellett...
-
axioma
Topikgazda
-
axioma
Topikgazda
válasz freaghill #21418 üzenetére
"Van valami formula, vagy ajánlott módszer amivel kiszámíthatjuk, hogy mi az az összeg amekkora törlesztőt még fizethethünk nagy valószínűséggel hosszú időn keresztül?"
Erre valo a banki hitelbiralat... pont ezt probaljak megbecsulni.En nagyon nem ertem a hiteltol (hitelosszegtol) felelmet. Az OK, hogy dev.hitelnel volt egy mondas, hogy +30%-ot is tudj tartosan fizetni, de neha mar teljesen erthetetlen a tulbiztositasi hajlam (itt a forumon is, lattunk a topikban is peldat szerintem). Aki fullra tulbiztositja magat, az tulajdonkeppen azt donti, hogy rugalmatlan. Ami persze lehet hogy tenyleg igy van egyes emberekre, es ok jol megvannak azzal hogy szep lassan kifizetnek egy lakast amit mar 10 ev mulva sem vettek volna meg (foleg: lokacio), de hat ez "muszaj". Raadasul jon a masik gond is belole, ha 25 ev alatt fizeti ki, akkor most olyat kell venni ami a kov. 25 evre jo, amibol kovetkezik hogy egyik eletszakaszra se tokeletes igazan...
Mondom ezt ugy, hogy amikor epitkeztunk, me'g en is igy alltam hozza, csak akkor 32 eves voltam, most meg 48, es sztem most tudok tobbet a penzugyi es lakhatasi ugyekrol.... -
axioma
Topikgazda
Hat a kiutalasi idoszak az valoban merev, de erre az eredeti lak.tak.tv kotelezi oket. Valoban a felmondas az elhetobb alternativa, ha amugy se kered a kolcsonreszt. Megjegyzem azzal alapbol is elhettel volna, abban a pillanatban amikor a banki papir a kezedben van, de valoban, ez nem egy annyira kozismert info (bar en szoktam mondani, igaz a laktak. pt. topikban, nekem is tisztabb, na meg honap elejen eleve egy honap nyereseg, mert a kiutalas az mindig honap vegehez kotodve szamolodik, ha 2 ha 29 nap van vissza akkor is)
Szerintem mondd meg nekik hogy utaljanak a felmondas szerint, es akkor vege a sztorinak. Felteszem nem egetvero kulonbseg lenne ha engedned vegigvinni, valami 5e alatti osszeg remlik igaz 5 evvel ezelottrol. -
-
axioma
Topikgazda
válasz Drizzt #21456 üzenetére
Hat meg lennek lepodve, ha a 2005-ben felvett szocpol (csok akkori neve) akadalyozna' hogy zold hitelt vegyek fel... Masreszt a csok athelyezes mar nincs? Regen lehetett csak kozben letetbe kellett rakni. Akkor lehet mind2 ugyanaz az 1 papir (es csok-nyival kevesebb zold hitel ertelemszeruen).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hibátlan - GIGABYTE Z370 HD3 LGA1151v2 alaplap + Windows 11 Pro digitális licensz
- Hibátlan - INTEL Core i7-8700 LGA1151v2 dobozos CPU processzor
- Szép Tervező Vágó Dell Precision 5530 Laptop -80% 15,6" i9-8950HK 32/512 QUADRO P2000 4GB FHD IPS
- Apple Iphone 13 Pro - 256 GB (Space Grey)
- Komplett fénytechnika (Robotlámpa, stroboszkóp, vezérlő, állvány)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest