Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • zolivissza

    senior tag

    engedjétek meg, hogy egy érdekességet hozzak Máté Gábor, Normális vagy című könyvéből, az imént olvastam, offba teszem, mert nem konteó:

    Az ADHD tünetei kozött szerepel a rövid koncentráció, a figyelem könnyú elterelhetösége, az alacsony unalomküszöb, a gyenge indulatkontroll és (főleg férfiak esetében) a csendben maradásra való képtelenség. Több millió gyerek kap miatta stimulánsokat, és több százezer antipszichotikumokat - nem pszichózis miatt, hanem egyszerűen azért, hogy megnyugodjanak és engedelmesebbek legyenek. Mivel nem tudjuk, hogy ezek a gyógyszerek hosszú távon milyen hatást gyakorolnak a fejlődő agyra, tulajdonképpen hatalmas, ellenőrizetlen társadalmi kísérlet folyik, amellyel a gyerekek viselkedésének vegyi alapú irányíthatóságát vizsgálják. A felnőttekkel végzett kutatások eredményei azért elgondolkodtathatnak. Legalább 2010 óta kétségtelen, hogy a felnőttek tartós antipszichotikumos kezelése összefügg az agytérfogat csökkenésével. (12) A gyerekeknél már tapasztalunk némi rövid távú, rendszerszerű károsodást. Itt, Vancouverben, a Brit Columbia-i Gyermekkórházban speciális osztályt kellett alapítani az ilyenfajta gyógyszerek anyagcserére gyakorolt hatásának (kóros elhízás, cukorbetegség és kardiovasz- kuláris problémák) kezelésre.

    Máté Gábor, Normális vagy (293-294 oldalak)

    12
    Egy nemrégiben végzett kísérlet kimutatta, hogy a felnőttek tartós antipszichotikum-használata az agy végrehajtásért felelős területe, az agykéreg vastagságának csökkenését válthatja ki. "A prefrontális kéreg nem kapja meg az inputot, amelyre szüksége van, és a gyógyszerek kikapcsolják - nyilatkozta egy vezető kutató a The New York Timesnak. - Ez csökkenti a pszichotikus tüneteket. De kiváltja a prefrontális kéreg lassú atrófiáját is." Aristotle N. Voineskos et al.: Effects of Antipsychotic Medication on Brain Structure in Patients with Major Depressive Disorder and Psychotic Features - Neuroimaging Findings in the Context of a Randomized Placebo-Controlled Clinical Trial. JAMA Psychiatry 77, no. 7, 2020, 674-683.

    amor fati

Új hozzászólás Aktív témák