- Computex 2024: ASRock minden mennyiségben
- Mini-ITX
- Azonnali fotós kérdések órája
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Computex 2024: Léggel, vízzel – egy MSI VGA mindenek felett
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Vezetékes FEJhallgatók
- Hobby elektronika
Hirdetés
-
Spyra: nagynyomású, akkus, automata vízipuska
lo Type-C port, egy töltéssel 2200 lövés, több, mint 2 kg-os súly, automata víz felszívás... Start the epic! :)
-
New York visszafogná a közösségi média algoritmusait
it A fiatalokat védenék azzal, hogy megtiltanák a tartalmak algoritmikus vezérlését a fiataloknál, szülői hozzájárulás hiányában.
-
Computex 2024: ASRock minden mennyiségben
ph Az Arrow Lake és a Granite Ridge CPU-kra várakozva az ASRock több alaplapot és egy érdekes VGA-t is bemutatott.
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
jana86
csendes tag
válasz Csabszin #91938 üzenetére
Igen, a Monolith-ra gondolok. A Flat-et hasonlítottuk a Mahlkönig EK43-asával. Nem Eurekával. Azóta a Flat-ről MAX-ra upgrade-eltem, majd ezt is összemérjük az EK-val, ha megérjük, hogy vége legyen a Corona-helyzetnek.
És bocs, tényleg nem hencegésnek vagy sznob megnyilvánulásnak szánom ezeket a bejegyzéseket! Tudom, otthoni kávézásra ez már az elmebetegség kategória! De a korábban említett őrlőkhöz képest tényleg jelentős a különbség, nem jelenthető ki, hogy a high-end felszerelés csak nüansznyi javulást hoz.
-
jana86
csendes tag
válasz Csabszin #91947 üzenetére
A Biancát használom bő másfél éve és nagyon szeretem. A tűszeleppel tényleg pontosan lehet szabályozni a lefolyást egy kis gyakorlás után.
Innen feljebb az lenne, ha szaturált fejes dual bojleres gép létezne ilyen jól kontrollálható tűszeleppel, de az jelenleg nem létezik. Vagy egy Strada EP illetve annak a gőz nélküli SB EP változata, vagy egy Rocket R91. De ezek már tényleg csillagászati árú gépek.
Amióta a P800 nálam volt pár hétig, azóta egy jó karos-rugós is bekerült a kívánságlistámra. Majd valamikor....
[ Szerkesztve ]
-
jana86
csendes tag
válasz #64275200 #92007 üzenetére
Nemrégiben a fateromnak csináltam egy presszót Robottal, ha jól emlékszem valami alap klasszikusból - brazil santos volt talán. Közben kicsit magyaráztam neki, hogy ez hasonló technika, mint ami régen pl. a Hajdú presszóban volt (erre emlékeztem gyerekkoromból) - csak az rugós-karos volt, ez meg "csak" karos. Azt mondta, tényleg, ez a kávé olyan, mint az volt! Dícséretnek szánta.
-
jana86
csendes tag
válasz NagyGL #92390 üzenetére
Kanállal keverni szerintem két okból érdemes. Egyrészt eloszlatod a tetejéről a cremát, ami világos pörkölésű kávénál eléggé el tudja vini az ízt. Lehet, hogy a tömény cremát érzed az első kortyolásnál sósnak. (Ami attól, hogy annak érzed, nem feltétlenül az tényleg.) Másrészt a különböző sűrűségű rétegeket elkevered. A savasabb részek sűrűbbek, a pohár aljára ülnek, emiatt az utolsó korty sokkal savasabb mint az első - keverés nélkül. Keveréssel is, de jóval kevésbé.
-
jana86
csendes tag
Ha filterezel az Acacia-val, szerintem hamarabb is rápróbálhatsz, akár 3-4 nap múlva is. Legfeljebb majd összehasonlítod, milyen volt akkor és mondjuk másfél hetesen....
V60-at iszom belőle az utóbbi napokban rendszeresen - reggel capuccino/latte helyett erre álltam át mostanában. Nagyon finom, imádom. Ugyanezt egyébként az Iyula-ról is elmondhatom - abból pörkölnek presszóra is, az is nagyon jó, kenyaihoz hasonló.
Ami még nagyon bejött a jelenlegi kínálatból, a Shembati burundi. Etióp kávékhoz nagyon hasonló, intenzív illattal, aromákkal. Presszó pörkölésűt kóstoltam belőle. Nagyon finomra őrölve, hosszú (20-25s) előzátatással, épp csak 8 Bar-ra felengedve a nyomást, majd lefuttatva 4-5 Bar-ig kb. 30s alatt, 19g-»34-35g-os nagyon finom risztrettókat tudtam húzni belőle. -
jana86
csendes tag
Nekem Atago-m van. Mondjuk azon kívül, hogy látom, az őrlőm nagyon rendben van, mert rövidre húzott presszóval (ristrettoval) is jó magas EY-ket tudok elérni, még nem tudok nagy igazságot megfogalmazni EY-íz(lés) témakörben. Pedig szorgalmasan jegyzetelek. De majd remélem, egyszer megvilágosodok!
-
jana86
csendes tag
Egy kérdés a vízforralóval kapcsolatban: beállítasz rajta egy hőfokot, amit tart. Ha felemeled a kannát az aljáról, öntesz belőle, majd visszateszed, akkor a hőmérséklet tartása gombot meg kell nyomnod ahhoz, hogy tartsa az előzőleg beállított hőmérsékletet, vagy ez megmarad, nem "felejti el"?
-
jana86
csendes tag
válasz Sic.Transit #93597 üzenetére
Nekem meg annyira ízlik V60-nak, hogy sajnálom presszóra elhasználni.
-
jana86
csendes tag
Nekem pl. nagyon bejött ez az Acacia. Én 96 fokos vizet használok, 17g kávéhoz 240g vizet öntök. Kétszer "előáztatok" fél percig, mindkétszer kb. 50 g vizet öntök hozzá, és fenékig átkavarom óvatosan a "pogácsát". Ezután még kétszer öntök rá vizet úgy, hogy mindkét esetben kiskanállal finoman lekavarom a széléről a papírra esetleg feltapadt őrleményt. Én jobban szeretem, ha kicsit lassabban folyik le - inkább 3 perc körül az sem baj, ha 3 és fél.
Milyen vizet öntesz hozzá? Nem lehet, hogy abban sok a puffer, és elnyomja a savakat?
-
jana86
csendes tag
-
jana86
csendes tag
Kicsit magasabb hőmérséklet sem árt, illetve ha tudsz profilozni, előáztatni, akkor nagyon hosszú (30s) előáztatással, utána nem 9, hanem csak 6-7 Barig engedve a nyomást, hosszú (előáztatás + 40-50s) csapolási idővel érdemes megpróbálni. Mindehhez nagyon finom őrleményt kell, sokkal finomabb, mint a "sima" csapoláshoz.
-
jana86
csendes tag
Igen, nem vicc! Ennyi idő alatt engedem fel 3-4 Barra a nyomást. Tűszelepes E61-gyel ez sima ügy. Pumpa dimmeres GC-vel is működhet - nem próbáltam. Manual karossal is megoldható. Átfolyás/pumpa szabályozás nélkül nemigen. Ott akkor 6 Baron érdemes megpróbálni, az első csepptől számított 40-50s csapolási idővel. De ez utóbbi csak tipp, azért írom, hogy sugalljam, a 30s, 9 Bar klasszikus iránymutatáshoz mennyire nem kell ragaszkodni egy ilyen kávé esetén.
-
jana86
csendes tag
válasz Bazsee71 #94149 üzenetére
Ez hasonló, mint a DE "blooming espresso" profilja. Ott is egy kezdeti PI fázis után leáll a pumpa (advanced módban a második lépés átfolyás 0 ml/s). Nálam van most egy DE, és próbáltam ezt - elég jól működik az ilyen világos pörikkel. A lényeg szerintem, hogy sokáig ázik a pogácsa kis nyomáson, ettől jól felpuhul és hosszan tud oldódni. A puhulás miatt finomabbra is kell őrölni, így nagyobb lesz a kivonatolási arány, ami nyilván más ízprofilt eredményez, mint a rövidebb csapolással.
Mondjuk nekem hasonlóan bejön a karos-rugós profilhoz hasonló, de nagyon lassan felfuttatott előáztatással. Először, amíg fel nem megy kb. 1,5 Barig a nyomás, 2,4 ml/s-mal megy az előáztatás. Aztán innen leviszem 0,6 ml/s-ra, így hosszab idő alatt megy fel 3,5 Barig. Majd innen szintén lassan, fokozatosan engedem fel 8-8,5 Barra (ez lehet kevesebb is), majd ahogy elérte, néhány másodperc után mer elkezdem ejteni, a csapolás végére akár 3 Barra is lemegyek vele. Ez a DE-n ugye programozva megy pontos értékekkel, a tűszelepes E61-gyen meg kézzel próbálom mímelni - ott nyilván fogalmam nincs a pontos ml/s értékekről, csak "érzésre". -
jana86
csendes tag
válasz Bazsee71 #94153 üzenetére
Esik a nyomás, mondjuk 3 Barról 1 Bar alá is lemegy. Ami érthető, mert a pogácsa közben fokozatosan veszi fel a vizet. Ebéd után ezzel készítem majd a kávét és teszek fel képet a görbéről.
Nem minden kávéhoz jó, és elég macerás belőni hozzá az őrleményt is. Ez valószínűleg a kiállítás forgatagában nem sikerült tökételesen. Ami viszont azért gáz, mert így a reklám visszafelé sül el.
-
jana86
csendes tag
válasz jana86 #94155 üzenetére
Itt a saját húzás diagrammja (mezei megoldással befotózva ):
Módosítottam az eredeti profil beállításain (magyar gyerek nehogy már ne tudja jobban, mint Szkottraó meg Díszent Dzson! ) . Az 1. lépésben a hőfokot levettem 95C-ra, és a végére beraktam egy csökkenő nyomású lépést (3 Bar-ra 42s alatt) - az eredeti profil tartja az elért nyomást végig. Kézzel állítottam le a csapolást, 20,5-ből 43,4g készült. CM Iyula presszó pörkölésű babból készült (ezért is vettem lejjebb az első lépésben a hőfokot). Nekem kimondottan ízlik. Bár most korlátozott a szaglásom enyhe nátha miatt - majd újra jelentek, ha visszaállt.
-
jana86
csendes tag
Valakinek itt a fórumon van esetleg személyes tapasztalata Rocket R91 géppel? (Vagy ismer olyat, aki már hallott olyanról,.... )
-
jana86
csendes tag
Sziasztok! Ha valakit érdekelne egy gyakorlatilag épphogy bejáratott, újszerű Monolith Flat, írjon nekem privátban, l.sz.!
-
jana86
csendes tag
Nem tudom, mit tudnék írni róluk. A neve Monoltih, és ennyi elég. (Rejtő Jenő Levin-je után szabadon.) Egy maximalista, precízitás mániás (nem mellesleg jó fej) amerikai fazon kis szériában gyártott, a high-end vonalnak is a tetején helyet foglaló terméke. A precízitás mellett a tartósság a másik fontos szempont, amit a gyártáskor szem előtt tart. Minden darab minden alkatrészét szigorúan minőség-ellenőrzi (tűréseket mér, stb.) és az összerakott őrlőket személyesen teszteli. Nem csak azt, hogy működik-e, hanem presszót készít, refraktométerrel méri, és a referencia őrlőjével készült presszó kávéval össze is kóstolja. Ha valami nem oké, nem adja el a gépet (szerintem ilyen nem nagyon van). Ez úgy hangzik, mint egy tömény marketing szöveg, de nála ez valóban így zajlik.
Használati szempontból: kis helyet foglalnak, pofon egyszerű használni őket egy adagos használatra optimalizáltak. Kis spray-zés és a gumipumpa használatával tized grammra annyi őrlemény jön ki, mint amennyi babot beöntöttem (a mágneses csőrt le sem veszem). Ha véletlenül 0,2 g-mal kevesebb, már tudom, hogy feltapadt egy-két szem, amit egy mozdulattal le tudok piszkálni, mert le lehet venni a tetejét. A Flat-ben a gyártó igénye alapján módosított titán-nitrid bevonatú 75 mm-es Mythos sík kések vannak - egyébként lehet SSP-vel is kérni. A módosítás szerint nagyobb a vágófelülete, mint egy "standard" 75 mm-es késnek, kb. egy 80mm-esnek megfelelő. A Max-ben 98 mm-es sík, szintén titán-nitrid bevonatú (de készít más bevonattal is) SSP kések. Mindkettő szabályozható fordulatszámú, amiből nekem mondjuk kb. annyi a lényeg, hogy igyekszem a lehetőségekhez képest alacsony fordulaton (450 1/min a Flat, 250 1/min a Max) használni őket.
Kicsit más a kettő ízprofilja. A Max unimodális őrlemény eloszlású, minimális fine tartalommal, a Flat-tel kicsit több a fine. Ennek a gyakorlati jelentősége kb. annyi, hogy a Max-szel nagyon világos kávéból is lehet rövid (1:1,5) akár ristrettot húzni úgy, hogy nem lesz kellemetlenül savas, fanyar. Ez nemcsak Denis elmondása, hanem a saját tapasztalataim alapján is igaz. Extrém tömény ízbombákat lehet így készíteni vele. Olyan spec. kávézóban (Cirkusz melletti Perfect Match) ittam ilyet, ahol EK-val őrölték a presszóhoz is a kávét, ami ha fel van szabályozva, kb. ugyanezt az őrlemény minőséget tudja. És persze profiloztak, mint ahogy én is otthon.
Érdekes megfigyelés volt, hogy amikor megkaptam Max-et, és vadi újak voltak benne a kések, lehetett érezni egy nagyon enyhe fanyarságot (ez sem volt kellemetlen), ami aztán a bejáratással fokozatosan eltűnt. Plusz az őrleményt is fokozatosan finomabbra kellett venni ugyanolyan lefolyáshoz. Ahogy bejáratódtak a kések, tovább csökkent a fine mennyiség.Adalék még: én csak világos, gyümölcsös kávét iszom. Filtert (V60) is, meg presszót is. Emlékszem, pl. amikor még a Flat-et kaptam meg, az akkor használt Mazzer Royal ZM-hez képest sokkal részletgazdagabb presszót tudtam vele húzni kb. már az első csapolásra. A presszót Biancán készítem hosszú előáztatással (15-30s alatt fokozatosan 3-4 Barra felfuttatva ), majd 8-9 Bar elérése után lefutó nyomást eredményező fokozatos tűszelep zárással. Tehát kb. egy rugós-karos profilt imitálok elnyújtott előáztatással.
Úgy látszik, mégis sikerült jó sokat írom. Ha esetleg elfogultnak tűnök, az azért van, mert az vagyok! Nem tudok lelkesedés nélkül írni ezekről a gépekről. Tényleg semmi rosszat nem tudok rájuk mondani. Rohadt drágák, főleg a hazai viszonyokhoz, de nagyon nem bántam meg, hogy megvettem őket.
-
jana86
csendes tag
Elég komoly is. És igen, rájön 27% Áfa meg 150 USD szállítási díj, meg valamennyi vám, bár az elenyésző az Áfához képest. És valóban, virtuális közelharc megy az előrendelésekért és perceken belül elkapkodják. Én egyébként, miután megvolt a Flat-em, leginkább csak brahiból mentem rá a következő MAX előrendelésre. Gondoltam, teszek egy próbát, úgyse sikerül (a Flat 3. nekifutásra lett meg). És sikerült. Azóta van Flat meg MAX is, de nem bírtam rászánni magam a Flat eladására. Most teszek egy próbát. Ha itthon nem viszi el senki, akkor felírom a Kafatek fórumra, ott órákon belül el szokták vinni. Csak egyszerűbb lenne itthon személyesen átadni, mint küldeni.
Mindezek mellett nagyon becsülöm azt is a gyártóban, hogy nem használja ki gátlástalanul ezt az érdeklődési ponteciált, és nem emeli fel jobban a termék árát, meg nem fogad el extra ajánlatokat.
[ Szerkesztve ]
-
jana86
csendes tag
válasz bbuffy #98884 üzenetére
Én játszadoztam eggyel itthon egy ideig. Tény, hogy nagyon MÁS, mint a megszokott gépek. Furcsa, hogy tabletről kezeli az ember. Furcsa, hogy nem kell egy csapot megnyitni, hogy jöjjön a gőz, hanem csak rápöttyinteni a kijelzőre, stb. A hang ízlés dolga, számomra egy rezgőpumpás folyamatos kerregése ennél sokkal visszataszítóbb. A lényeg, hogy nagyon precízen lehet vele a profilokat belőni, és nagyon pontosan tartja is azokat. Persze ehhez jó őrlő és nagyon gondos előkészítés kell. Nekem sikerült nagyon jól eltalált presszókat húzni vele. Először én is azt mondtam, hogy ez az ufo nem kellene, de végül megkedveltem. Ha valaha új gépet veszek, ez is benne lesz a szórásban.
-
jana86
csendes tag
Miért kellemesebb a férfi klimax a nőinél?
Mert a női szédüléssel, hőhullámokkal, rosszulléttel jár, a férfi klimax fiatal csajokkal, motorkerékpárokkal, sportautókkal!
Esetünkben kávégépekkel, őrlőkkel, stb.
Én ezt a folyamatot elkezdtem kb. 30 évesen, és remélem, sikerül 80+-ig kihúzni!
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Kanada feltalálta a Netflix-adót
- Milyen légkondit a lakásba?
- Már elérhető a Star Wars: Hunters
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Computex 2024: ASRock minden mennyiségben
- Facebook és Messenger
- Sorozatok
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- Mini-ITX
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs