Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Sk8erPeter

    nagyúr

    válasz fatal` #11488 üzenetére

    A másik topicban már elég bőségesen kifejtettem az álláspontomat a BBCode teljesen felesleges, halvaszületett ötletével kapcsolatban.
    Akkor még egyszer: SEMMIVEL sem jobb, mint a hagyományos HTML-kód használata. SŐT, a HTML-kód parse-olására, validálására, filterezésére olyan mennyiségű agyontesztelt, hibalehetőséget a legkevésbé tartalmazó kódhalmaz van, hogy Dunát lehet vele rekeszteni. A BBCode-ok tanulása a felhasználónak SEMMIVEL sem kényelmesebb, mint a rendes HTML markup megtanulása. Csak az igen nagy különbség, hogy előbbivel semmire sem megy, míg a HTML tanulgatása kifejezetten hasznos. (Ha már ráerőszakoljuk egy picit is komplexebb kódolás elsajátítását a userre, akkor miért nem valami hasznosat tanítunk neki?) Mint említettem, a népszerű CMS-ek ennek szellemében már szerencsére át is álltak a kommentelő formoknál a rendes HTML-tagek használatára. Ennek szűrését pedig whitelistekkel oldják meg. Egyszerű, mint a faék, ha egy jó library-t használ hozzá az ember.

    "A BBCodenak az az előnye, hogy fórumok között másholató."
    Ezt remélem Te sem gondoltad komolyan. :) A HTML-kód szerinted mióta nem másolható? :)

    "A WYSIWYG editoroknál ez többnyire nem működik, így ha máshova is szánod az adott hozzászólást (esetleg átfogalmazva), akkor lehet újra formázgatni."
    Hogy jön ide most a WYSIWYG-editor? Egyelőre BBCode versus HTML volt a téma.
    De legyen: a WYSIWYG-editorokban VAN source-nézet, és akkor láthatod, hogy abból, amit összepötyögtél, milyen kódot generált a szerkesztő. Máris másolható.
    De ha már felmerült a WYSIWYG-szerkesztő: alapértelmezettként ugyebár ezek is HTML-kódot generálnak. A BBCode kezelése csak kiegészítő pluginként elérhető, kompatibilitási okokból. De ha már kompatibilitás: a Prohardver kódja még csak nem is BBCode, hanem egyéni kitaláció. Csak nem tudom, minek.
    Még egy dolog, ha már WYSIWYG-szerkesztő: ha a Prohardver nem ilyen fura egyéni BBCode-szerűséget (ami nem az) használna az űrlapon (aminek létjogosultsága erősen megkérdőjelezhető), akkor már régen elkészült volna hozzá mondjuk valami hobbiextensionben egy fasza WYSIWYG-editor, hogy ne a kódokat kelljen babrálni, és egyből láthasd, hogy fog kinézni a hsz.-ed. Jelenleg tudtommal még nincs ilyen (ha van, linket kérek). Én mondjuk most, hogy egy kis időm felszabadult, tervezek legalább saját céljaimra ilyennel foglalkozni, mert móka.

    "Szerintem semmi gond a BBCodedal, ráadásul hotkey is könnyen fejleszthető rá."
    A mondat első felére: értelmezted, amiket eddig írtam?
    A mondat második felére: tessék? :) A HTML-kódra miért ne lehetne ugyanannyi erőfeszítéssel, de inkább kevesebbel (! JavaScriptben ez kicsit egyszerűbb) hotkey-t létrehozni?

    Egy érv sem szól tehát a BBCode mellett. Ennél mondjuk fantáziadúsabb "ellenérveket" vártam volna. :P :DDD

    [ Szerkesztve ]

    Sk8erPeter

Új hozzászólás Aktív témák