- Ryzen 7 9800X3D processzor: játékosokra hangolva
- Apple notebookok
- Felmerült az Intel és az AMD egyesülése
- Projektor topic
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Két MSI alaplapban is leégett az AMD új Ryzenje
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- OLED TV topic
- Túlfeszültség ellen védő elosztó
-
PROHARDVER!
Elso fazis: epits ki egy megfelelo alapot,konnyu,alacsonyabb pulzusu alapozassal.Erzesbol ez a "meg tudok kenyelmesen beszelni futas kozben",nagyjabol a max pulzusod 70-75%-a.
Amikor ugy le tudsz futni kb. 10km-t,hogy 5 utesnel nem mozdul el tobbet az alap futopulzusod akkor kezdheted a kovetkezo fazist.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Aristeus
tag
Elkészült a vasárnapi versenyem részletes beszámolója. Olvassátok sok szeretettel! [link]
Ameddig ellátsz, addig el is tudsz futni.
-
Aristeus
tag
válasz ígyvanferi #35569 üzenetére
Köszi mindenkinek!
Szeretek írni, ha nem programozó kocka lett volna belőlem, akkor vagy tesitanár, vagy újságíró leszek.(#35568) norby_42: A kép nem mind saját, van fotós ismerőstől, a szervezőktől, csináltam én is telefonnal (Ezer éves Samsung GT-I8730, amit nem sajnálok, ha terepfutás közben egy esésnél megadja magát.) + van amelyiken van egy kis photoshop-os rásegítés is. Ettől függetlenül voltak olyan helyek, amiket a legjobb fotó sem adott volna teljesen vissza.
(#35566) tomcica: Az út nem csak jelzett turistautakon vitt, hanem különböző erdészeti utakon - így akarták a szervezők közelebb hozni a versenyzőket a természethez, viszont a szalagozás minősége elég változó volt.
Hallottunk a végén olyan sztorit - azt nem tudom, hogy tényleg mi igaz belőle, vagy hogy egyáltalán igaz-e - szóval a verseny reggelén bőven a rajt előtt minden távra tesztfutókat engedtek rá, akik ismerték az útvonalat. Ezen tesztfutók közül is volt aki eltévedt.Az is balszerencse volt szerintem, hogy az "M" és "L" táv keresztezte egy másik verseny szalagozását...
-
Aristeus
tag
válasz tomcica #36342 üzenetére
Walmsley barátunk futott egy jót Houston-ban: 1:04-es félmaraton, ami elég is az olimpiai kvalifikációhoz. [strava link]
-
Aristeus
tag
Ma nekivágtunk "ploggingolni" , vagyis futás közben szemetet szedni. Na, ebben futás most nem szerepelt, szemét viszont annál inkább. 1,4 km-es szakaszon kb 4 km-t gyalogolva szedtük össze az eldobott, elhagyott, odavitt, nem legálisan lerakott hulladékot. Rengeteg üveg, műanyag palack, sörös doboz volt szanaszét, de volt szétdobálva kabát, zokni, cipő, tornazsák, talpbetét, pulóver darabok, autógumik, fakanál, ételtartó doboz is, sajnos még őzike maradványokat is találtunk, ami nem magától pusztult el.
Amit tudtunk, összeszedtük. Bezsákoztuk, a megfelelő helyen hagytuk.
Gyerekek is segítettek.
Állandósítani fogjuk a megmozdulást, havi szinten. Hol erre, hol arra. Reméljük, legközelebb még többen leszünk!Képek: [link]
[ Szerkesztve ]
-
Aristeus
tag
Gratula az UTT-hez, ilyen melegben is nagyon jót mentetek!
Nálam volt egy kis szünet futás terén, összejöttek a dolgok, de szép lassan rendeződik a helyzet, ősszel jó lenne futni egy maratont, de idén a Budapest spar maraton szeptember végén lesz, én pedig inkább 10-15 °C-ban futnám október vége, november eleje körül.
Tudna valaki tippet adni, hogy hol lesz idén ebben az időintervallumban jó szervezésű maraton?+1: A nagyobbik lányom mostmár hivatalosan is atléta lett.
Múlt hónapban volt az első versenye két távon: 30m sprinttel kezdett, majd 600m akadályfutással folytatta.
(A 600m akadály rajtja - a lányom jobbról a negyedik.)A 600m előtt próbáltam tanácsokat adni neki, hogy ne fussa el az elejét, meg hogy mindegy hányadik helyen ér be, csak élvezze. Végülis első verseny, nem múlik rajta semmi. Gondolhatjátok mi lett: olyan lendülettel rajtolt el és az élre állt, hogy öröm volt nézni. Na a lendület olyan 400m-ig tartott ki, aztán szétesett a mozgása, végül 2:44-gyel ért be. Utána jött oda hozzám mosolyogva: Tudom apa, de az elején jól mentem!
Csak nevettem és mondtam neki, hogy a nyáron majd gyakorlok vele egy kis intervalt, csak a végén le ne maradjak. Természetesen jutalom fagyi járt a verseny után![ Szerkesztve ]
-
Aristeus
tag
válasz Vertigo18 #39242 üzenetére
Köszi mindenkinek a gratulációkat átadtam neki!
(#39242) Vertigo18 Pont most hétvégén volt a 9. szülinapja.
(#39243) peterkeT Köszi a maratoni tippet! Szép karikát tekertetek! Tudsz ülni rendesen ennyi tekert km után, főleg, hogy ritkán csináltok ilyet? Az én országútimnak a nyerge már 30km után kibírhatatlan!
(#39252) Agony Nem semmik ezek a hólyagok, nem lennék most a helyedben. Nekem erős napégésre az aloe vera gél kiváló szokott lenni.
-
Aristeus
tag
válasz parandroid #39275 üzenetére
Ami még jó lehet cipő: New Balance 1080, esetleg a Mizuno Wave Rider. Mindkettő hosszú futásokhoz ajánlott.
Maratont pedig sikerült találnom itt, Magyarországon:
Farkassziget Daruvonulás (Püspökladány, Debrecen mellett):
- 2019.10.19 - Hűvös lesz már ekkor remélhetőleg
- 5200 Ft! a nevezés (póló is van benne)
- Erdei pálya Arborétumban (kevés aszfalt benne), viszont alföld, sík mint a fene.
- Szinte végig fás, árnyékos
- 7 km egy kör (2 frissítőpont - 3,5km-ként tudsz frissíteni)+ Gyerekeknek programok aznap, lehet olcsó szállást foglalni, van félmaraton, 14km, 7km és 3500m-es táv is. Valamint 3 fős maraton váltó.
-
Aristeus
tag
Jövő héten hétvégén (2019-10-19 - Püspökladány) lesz a Farkasszigeti Daruvonulás futóverseny (eseményinfo), ahol is maratont futottam volna, de úgy néz ki nem tudok sajna részt venni rajta. Aki szeretne egy potyamaratont futni, írjon, az első jelentkezőnek átadom ingyen a nevezésem.
-
Aristeus
tag
válasz ígyvanferi #40840 üzenetére
Írjak a szervezőknek, hogy elvinnéd a nevezésem, de 21,1km-en indulnál? Lehet meg tudnák oldani.
-
Aristeus
tag
válasz dabgergo #41063 üzenetére
Ha, tényleg annyira kíváncsi vagy a laktát küszöbödre, az Ensportnál - és még több helyen - csinálnak vérből latkát mérést, annál pontosabb nincs.
"Futás: 3 perces lépcsőkben történik a mérés fokozódó terhelés mellett, 1 perces szünetekkel, mely során egy csepp fülből vett vérből megállapítjuk a szervezet aktuális laktátértékét. A futópad sebességét addig növeljük, míg a futó stabilan képes tartani az adott tempót."Én holnap megyek, ráadásul most októberben a teljes állapotfelmérés akciós, csak 25.555 Ft.
-
Aristeus
tag
-
Aristeus
tag
válasz tomcica #42088 üzenetére
Lehet rosszul használtam a résztáv szót - 3x2000m IAS küszöb edzés volt az aznapi feladat, csak ezt ugye szigorúan síkon (400-as pályán) kellett teljesíteni.
Előtte 2 nappal, utána 2 nappal nem volt dagonya a pályán, és szél se volt, aznapra persze kifogtam.
Mondjuk így utólag belegondolva nem kell bánkódni rajta, volt legalább ilyen tapasztalat is.[ Szerkesztve ]
-
Aristeus
tag
Hétvégén a Kaposvár Dombjai félmaratonon sikerült PB-t (1:50:34) futnom úgy is, hogy maga a pálya elég szintes volt. (345m szintemelkedés) Kaposvár 7 dombjából 5-öt kellett megfutni.
Az első két dombot lazára vettem, sőt még a harmadikat is, viszont a lejtőkön nem spóroltam. Tudtam tartani egy jó futótempót egészen az utolsó dombig, na ott muszáj volt sétáljak felfelé egy 4-500 métert. Ezután próbáltam még az utolsó pár kilométert megnyomni, hogy visszahozzak az időből, így 1 perccel jobbat futottam az eddigi legjobbamnál.
A pálya ráadásul hosszabb volt, mint 21.1, - a városátalakítások miatt a szokásos felüljárót nem lehetett használni, csak kerülővel értünk vissza a célba - szóval az utolsó pár száz métert már nagyon nem kívántam...Tavaly November közepén kezdtem a felkészülést, azóta sikerült nagyon szép, rendszeres alapozást végrehajtani, még van majd 4 hetem a március eleji maratonig, remélem ott is sikerül majd egy jót futni.
-
Aristeus
tag
válasz parandroid #42990 üzenetére
+1 Az alapozásnak. Még csak 5 hónapja alapozok edzői segítséggel, de a fejlődés látványos. Számokra és érzésre is.
2019-11-13 - pace: 5:57min/km - avgHR: 151.
2020-03-22 - pace: 5:51min/km - avgHR: 136.
Közel azonos tempóhoz: 15-tel alacsonyabb pulzus.2019-11-13 - pace: 5:57min/km - avgHR: 151.
2020-03-16 - pace: 5:13min/km - avgHR: 147.
Közel azonos pulzushoz 44mp-cel jobb tempó....és igen unalmas néha megint kimenni alacsony pulzussal totyogni, főleg hidegben, sötétben. De megéri!
[ Szerkesztve ]
-
-
Aristeus
tag
válasz tomcica #42997 üzenetére
Nálunk most az őszi versenyszezon lett megcélozva, a mostani alapozó időszakra "ráépítünk még egyet".
Tudományos részletességgel itt: [link]Ez lesz most a haditerv, meg, amint vége a kijárási korlátozásnak kellene csináljak egy futópados terheléses tesztet is. Azzal kezdtük a munka legeslegelején, jó lenne látni, hogy mennyi a fejlődés. a Laktát küszöb hol van most, stb.
-
Aristeus
tag
válasz ígyvanferi #43002 üzenetére
Régebben én is a Karvonen-formulát használtam, de tényleg érdemes egy futópados tesztet megcsinálni vérből laktátméréssel, mert jelentős lehet a különbség. (Pl. sérülés után térsz vissza, vagy túledzettség miatt módosulnak az értékeid, stb.)
Az én példámon keresztül: A Z1 annyira más értéket mutat, mint az átlag, hogy borítja az egész Karvonen-t.
Zóna - Karvonen - Terheléses teszt
Z1 - 135 - 162
Z2 - 149 - 168
Z3 - 163 - 175
Z4 - 178 - 184
Z5 - 192 - 189Ameddig ellátsz, addig el is tudsz futni.
-
Aristeus
tag
válasz tomcica #42997 üzenetére
(#42997) tomcica
Na, megvolt az 5000-es felmérő:
2019.12.08 - 22:36 (4:31 min/km) - avgHR: 177. [link]
2020.04.03 - 22:09 (4:26 min/km) - avgHR: 171. [link]A 400-as pálya zárva határozatlan ideig, így aszfalton. A decemberihez képest érzésre végig feszesebb volt (bár a pulzusra rá se néztem futás közben, az alacsonyabb átlagot adott.) viszont most az utolsó 2km-ben sem esett szét a mozgásom, sőt az utolsó kilométerben még rá is tudtam tenni egy kicsit. Sajnálom, hogy nem lett meg 22 perc alatt, na de majd legközelebb!
Ez a 27 mp-es javulás úgy lett, hogy a közel 4 hónap alatt (10 nap kimaradt februárban betegség miatt) egy db specifikus edzés sem ment 5000 méterre. Heti 4 edzés, - a 10 nap miatt 2 hetet kiszedve a statisztikából: 707km, 14 hét alatt, 50,5km / hét.
[ Szerkesztve ]
-
Aristeus
tag
válasz ígyvanferi #43266 üzenetére
Igen, ismerem a "srácot". Azon a versenyen együtt futottunk pár kilométert. Nagyon kedves fickó, örülök, hogy személyesen ismerhetem. Azóta több más vesenyen is futottunk egymás előtt-mögött.
Itt egy részlet abból a versenybeszámolóból:[link]
"Utolérek megint valakit, melléérek, felveszem a tempóját, beszélgetünk kicsit. Meséli, hogy ő tegnap is futott valamilyen versenyt 26-28 kilométert talán és kicsit be van állva a lába. Elismerésem - mondom neki, közben meg csak nézek csendben magam elé, hiszen pihenten tudom azt a tempót mint ő."Ameddig ellátsz, addig el is tudsz futni.
-
Aristeus
tag
@tomcica:
A kéthetes önkéntes karantén után (A közeli rokon is jól van már szerencsére, mi pedig nem kaptuk el.) a héten már végre újból a szabadban edzhettem: az idei "második alapozó" időszakban azért nemcsak folyamatos Endurance futások vannak, tegnap pl. 2x3x1000m volt a feladat, amit egész egyenletesre sikerült megfutni: (4:35, 4:35, 4:30, 4:42, 4:37, 4:35)
Eddig úgy néz ki, hogy beválik ez a stratégia: a kényszerpihenő ellenére is (igaz futottam az udvaron, meg volt köredzés a futás helyett) érezhetően könnyebben mennek olyan tempók, amiktől eddig kifeküdtem volna. Persze majd ősszel derül ki minden, de eddig úgy látom, hogy jó az irány.Ameddig ellátsz, addig el is tudsz futni.
-
Aristeus
tag
Jelentkezem, mert megnyitott újra Kaposváron a teljesítménydiagnosztikai labor, így ma volt egy kontroll mérésem. A fél év alapozás eléggé odavert az alsóbb zónákban, sikeresnek könyvelhetem el ezt az időszakot az biztos. (Persze mivel szinte nem volt anaerob zóna terhelés így az kicsit megkopott.)
Pénteken lesz még egy 10km-es felmérőm, remélhetőleg azon is sikerül egy jót futni.
-
Aristeus
tag
válasz ígyvanferi #43875 üzenetére
Igen, az tavaly október 25, csak elírtam... és ahogy írod a rendszeresség volt a kulcs az egészben: a kilométerszám nem volt túl magas, de az alapozós edzések hatására a pulzus szép lassan lejjebb kúszott.
-
-
Aristeus
tag
válasz itouchfan #43878 üzenetére
(#43878) itouchfan Köszi! Ezt az összefüggést nem is figyeltem így konkrétan. A február azért lett "karcsú" meg a pulzus magasabb, mert ott az elején volt a kaposvár dombjai félmaraton PB-m és utána volt egy szabad/laza hetem a rákövetkező héten meg beteg voltam.
(#43879) Chuck Norris Csak nyújtás+hengerezés ment minden másnap kb. Néha 1-1 erősítő edzés. Főleg core/hát, jóga, gerinctorna.
Evésügyileg abszolút semmit se változtattam. Szeretek enni, a feleségem szuperül főz. Talán az utóbbi 1-2 hónapban vettem kisebbre az adagokat, de semmi tudatosság nem volt benne. A testzsírcsökkenést a sok lassúnak köszönhetem azt hiszem. Azt kellene most csinálni, hogy a következő féléves mérésig betartani a kaját, de nemcsak néha-néha, hanem mindig. Na az lesz a kemény, nem a 10x800m[ Szerkesztve ]
-
Aristeus
tag
Ma sikerült végre megfutnom a 10 kilométeres felmérő futásomat a 400-as pályán. Két felhőszakadás közé beszorítottam.
46:28-cal életem eddigi legjobbját futottam meg, szóval a sok alapozás mellett így is több, mint 1,5 percet javult azért a 10 kilométeres időm.Érzésre a tempó a 2. kilométer utántól már végig feszes volt, egyre jobban kellett küzdjek, hogy tudjam tartani a 4:40 alatti kilométereket. A végén - utolsó 4-5 kör volt talán még hátra - úgy kellett parancsoljak a lábaknak, hogy: na még egy kicsit, gyerünk, gyerünk! Szerencsére nem hagytak cserben... és a végén a pulzust is elhajtottam maxig.
[ Szerkesztve ]
-
Aristeus
tag
válasz tepenzed #43924 üzenetére
Elég jól mérnek - a garminokkal nem volt gondom eddig. (FR 210, Fenix2 és most egy FR 235-öt koptatok...)
Monduk a 4. kilométerben levágta a 400-ast egy kicsit, így az a kilométer óra szerint 4:43 lett, pedig valójában 4:40 alatt volt.Ameddig ellátsz, addig el is tudsz futni.
-
Aristeus
tag
válasz werszomjas #43928 üzenetére
Csak GPS, másodpercenkénti mintavétel.
-
Aristeus
tag
Az elmúlt hónapokban csak csendes személője voltam a fórumnak, de az edzések nem álltak meg nyáron sem. Igaz volt 2-3 hét kihagyás nyaralás meg egyéb okok miatt, de azért az edzésmunka 85+%-át elvégeztem.
Tegnap meg is lett ennek az eredménye: Baján futottam félmaratont, ahol is több, mint 5 percet sikerült javítanom az eddigi legjobb eredményemen.
Garmin linkA hosszabb beszámoló már készül, de még kell idő, hogy befejezzem...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Ryzen 7 9800X3D processzor: játékosokra hangolva
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Gyúrósok ide!
- Xbox Series X|S
- Apple notebookok
- Premier előzetesen a LEGO Horizon Adventures
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Renault, Dacia topik
- Felmerült az Intel és az AMD egyesülése
- Háztartási gépek