Hirdetés

Aktív témák

  • Qorthral

    őstag

    válasz Nowhereman #3077 üzenetére

    Senna minden idők egyik legjobbja. A legjobb akkor lett volna, ha 94-ben kicsit nagyobb szerencséje van, és a saját kerékfelfüggesztése nem öli meg... Benne volt még jópár VB cím. De pechje volt, ahogy annyiszor különleges pályafutása során.

    Na nézzük:

    A Toleman nem volt sereghajtó? Hát utolsó talán nem, de a legrosszabbak között volt.
    Megjegyzem, a példámban pl a Red Bull sem sereghajtó, jobb a jelenlegi mezőnyben, mint anno a Toleman.
    Szerinted nem volt jó segítője a csapatának és nem tesztelt? Gondold át.
    Brian Hart (a Toleman 84es motorjának tervezőmérnöke) véleménye erről:

    ''Senna tehetsége kitör azok közül a korlátok közül amit a Toleman műszaki lehetőségei jelentenek. Ennek első jeleit már akkor észrevettem, amikor a Brazil Gp után hazajöttünk a Donnington Parkba tesztelni. Rendkívüli műszaki érzéke, és az, ahogy technikailag is kielemezte az autóban tapasztaltakat, megdöbbentett, mert igazán nem számítottam ilyesmire egy olyan fickótól, aki még csak egy nagydíjon vett részt. Azt hiszem, már akkor sejtettük, hogy ezt a srácot nem lehet megállítani a csúcsig. De igazából azért akkor győzött meg, amikor láttam őt a Brit Nagydíjon, ahol egy csomó menőt úgy előzött meg, ami hihetetlen volt attól a chassis-motor kombinációtól, amivel felszereltük.''

    Egyébiránt Senna ezzel az igen gyenge autóval újoncként 2 harmadik és egy második helyet szerzett, utóbbit Monacoban, ahol csak azért nem lett első, mert leintették a versenyt a zuhogó eső miatt, pont amikor ő már utolérte Prostot (az utolsó körben 7! mp-t hozott az öregen, aki egyébként az abban az évben fölényesen egyéni és csapatvilágbajnok Mclarenben ült...). Manapság hol látsz ilyesmi kaliberű versenyzőket, akik egy relatíve kiscsapattal ennyire tudnak?

    A Lotusnál (ami ma mondjuk egy Renault szint maximum) évente 2 győzelme és 3-4 második helyezése volt 3 évig, valamint az első 2 évben 7 ill. 8 pole-ja! Egy középcsapattal... Sőt, 87ben közel volt a VB címhez is, de a Williamsek nagyon erősek voltak. Ezt add össze... Felfoghatatlan. Ma ezt melyik hasonló csapatnál tudja bármely versenyző is közel ennyit felmutatni? Ilyet Schumi sem tudott.

    Meg olyat sem, amit Senna a Mclarennél művelt 1988-1990 között. 16 futmaból rendre 13,13 és 10 pole pozíciót szerzett. És ugye Prost volt a csapattársa... Hogy a mezőny egyéb ''gyenge'' versenyzőiről ne is szóljak. A saját kortársai messze jobbak voltak mint a mostani mezőny tagjai, vagy Schumi ellenfelei anno mikor VB címeket nyert, ez nem kérdés. Teljesen egyértelmű, hogy Senna, Prost, Piquet, Mansell vagy Lauda is sokszoros VB lenne, ha nem együtt kell versenyezniük.

    Szóval én nem gondolnám, hogy csak sztárolt pilóta volt, vagy, hogy nem volt hatékony tesztelő.

    PH!antasy F1 Liga! 2010: 2nd :), 2012: 1st + overall 1st :))

Aktív témák