Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • KROK640

    veterán

    válasz Shokkolo #156624 üzenetére

    Visszább pont erről írtam, hogy olyan árak vannak, amenniyért már Ausztriában egy közpes városban a svájci és a német határ mellett veszel lakást. Ami eléggé más mondjuk egy Debreceni házhoz képest lehetőségeket tekintve.

    Aztán visszatérő téma volt egy időben (jártam egy olyan fórumra) ahol cégvezetők háborogtak, hogy a fiatal kezdők 400 ezres netto fizetéseket írogatnak be bérigénynek ... Hát persze, gondoljunk bele, szerencsétlen ha valaha saját lakást akar, és most albérletben él, a netto 400 ezer még kevés is neki ...
    És tényleg, ha akar egy saját lakást, akkor évtizedekre masszívan eladósítja magát.

    Elvileg ezen segítene, az osztott tulajdon, ami igen érdekes dolognak hangzik, csak van benne egy nagyon sajnálatos rész : a résztulajdonos (jövőbeni tulaj) és az önkormányzaton kívül a munkáltató is bele van vonva. Előnye, hogy 10-20 év múlva a bérlőé lesz a lakás, de mivel ez egy bizonyos konkrét munkáltatóhoz van kötve, ez így konkrétan röghöz kötés. Mi van akkor ha a munkavállaló munkahelyet váltana? kiteszik a saját lakásából? Mi lesz bármilyen okból kifolyó költözésnél a már befizetett összeggel?
    Még abban az esetben ha csak a bérlő és az önkormányzat lenne a képletben is vannak problémák, de így, hogy a munkáltató is ... pedig nagyon kellenének ezek a programok, mert a magyarok egyre szélesebb rétegének megfizethetetlen álom a saját lakás, és a nyugati kultúrákkal ellentétben, itt az albérleti díj nem a jövedelem egy kis szelete, hanem egy pár esetén az egyik fél egész fizetése... éljenek meg a másikéból, ha ehhez van mondjuk egy autójuk, ne adj isten még gyereket is akarnak vállalni, akkor garantált a hosszútávú mélynyomor. (Pláne, ha a fentebbi modellben élve még munkahelyet sem tudnának váltani).

    Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...

Új hozzászólás Aktív témák