Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • bbchris

    senior tag

    válasz Madmax81 #1449 üzenetére

    A gyalukésekkel nincs is probléma hisz azokat tetszőleges méretre lehet darabolni . A körfűrész tengely átmérővel sincs baj ( d=30mm) hanem annál inkább a fűrészlapok átmérőjével . Pl : 205 mm és átmérő 275mm átmérőjű szal ezek nem igazán szabványméretek . Ott van a kézigyalugép is L=175mm és csak a Makitáé jó . Jobb esetben megkapod 7k-ért az 1 párt de rosszab esetben akár 20k is lehet de tény hogy masszív befogatású . Ettől már csak az a rosszab gyalugép amiben olyan vékony cserélhető kés van . Amúgy megerősítem hogy profi cuccokat ad és nagyon kicsi az esély a meghibásodásra .

    Más - ezt már csak úgy általánosan írom : Érdemes utánajárni hogyha gépvásárlás előtt álltok hogy milyen szerszámok kellenek majd később hozzá és felrakható-e más fűrészlap vagy bármi szerszám arra a gépre . Ott van pl a lapszabászgépek is amin átmérő 80mm elővágó van azt nagyívben el kell felejteni mert az csak játékszer , a normál szabászgép elővágó átmérője valahol átmérő 100mm-nél kezdődik Pl : Felder , vagy éppen jobbak amin már átmérő 120mm az elővágó pl : Robland stb .
    Kerülni kell az olyan hogy cserélhető kések Pl :Felder jó példa az élezés hogy könnyen behullámosodik , ezt el lehet kerülni de ahhoz kell egy befogatósablon ami rögzíti a kést még élezés közben is de ez sok műhelynek macera és többe kerül a leves mint a hús .
    Olyan gépet kell előnybe részesíteni amire bármilyen szabvány méretű szerszám felmegy rá a későbbiek folyamán hogy ne legyél 1 bizonyos gyártóhoz kötve ami aztán jól megvág a szerszámok áraival .
    Jól meg kell gondolni a marószerszámoknál hogy koronamarót vagy pedig lapkás marót vesztek , mindegyiknek van előnye hátránya .
    Lapkás szerszámoknál ugye előny hogy mindig ugyanaz a méret lesz csere után aztán jön a hátrány egy csere folyamán sokszor a kés árának a felét elkérik lásd ablakgyártósor . De ott a keretösszeépítő is , szép és jó csak éppen a csere már közel 15k , koronamarónál meg csak az élezés , jó nyilván drágább a koronamaró de később visszajön az ára . A fillungkéskre nem is írok semmit mert ott horror a csere .
    A lakpás szerszám talán felsőmarónál éri meg ami egyenes , ott ha elkapsz valamit akkor csak a lapka cserét bukod de az 5-600 Ft / db maximum .

    Bocs mindenkinek a kimerítő írásért csak próbálok tanácsot adni hogy mire érdemes figyelni .

Új hozzászólás Aktív témák