Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz kalman7 #1354 üzenetére

    Így van, ahogyan mondod: Szórnak az anyagárak. Sok hozzáértő, és sok hozzá nem értő kereskedő szándékozik megélni belőle. Még mindig amondó vagyok, hogy ha valaki szerez tőkét, vegyen rönköt, bérben szabassa, saját maga szárítsa, osztályozza, tárolja. A kereskedő csak abból tud megélni, ha valakinek sürgős az anyag - abból viszont igen jól, mint mindenből, ami sürgős.

    A negyven centis tölgy nem ritkaság. A tölgyet többöles méret alatt ritkán döntik. Ha mégis, akkor az vagy beteg, vagypedig az beteg, aki dönti. Az egyméter feletti szélesség a ritkaság - de az sem elérhetetlen.

    "...megmérte a palló legkeskenyebb helyén a szélességét, aztán a hosszából levonta a berepedéseket és úgy szorozta össze..."

    Így kell szakszerűen anyagot vásárolni. Fenti idézet magáért beszél.

    Mégegyszer táblásítás:
    Jómagam eredetileg épp azzal számoltam, hogy egy táblásító műhely négyzetméterenként 3 e Ft-ért dolgozik átlagosan. Ám ha valakinek a saját asztalosműhelyében szottyan kedve táblásítani ugyanennyiért, biztos, hogy lesz mit kennie a kenyérre. (napi hat négyzetmétert ha táblásít, ami amatőrnek se túl nagy kunszt, akkor az bruttó tizennyolc rugó. Van, akinek a dupláját sem éri el a havi nyugdíja, szociális segélye, tudomén milyen könyöradomány jövedelme.) Szóval napi közel húszból ha valaki a gépkopáson sipákol, akkor az nem pénzt akar keresni, hanem kifogást.

    És a faárakról mégegyszer: Mindenkinek van egy beszerzési folyosólya, amihez többnyire ragaszkodik. Ez lehet jobb, rosszabb. Nemritkán a szaktársak is titkolják egymás elől a valódi árakat, mert azzal ugye erősbíti a konkurrenciát. Jómagam azt vettem észre, hogy a fa árak valójában nagyon hasonlítanak a krumpli árához: Ha sok fát döntenek, akkor olcsó a fa, ha ezelőtt 10-50 évvel sokat telepítettek, akkor olcsó a fa, ha fabetegségek gyötrik az erdész birtokát, drágul a fa, ha külföldről valaki nagy tételt hoz be, olcsóbb a fa,... és sorolhatnám reggelig. Nincs olyan, hogy a minőségi szélezetlen tölgy ára ennyi, ha olcsóbb akkor rosszabb, ha drágább, akkor jobb. Olyan fát venni, mint lovat: Aki szereti, az mindjobban ért hozzá, és egyre jobb lovai vannak, aki nem szereti, és nem ért hozzá, arra rásózzák a kivénült gebét, ami vágóhídra érett, és többet eszik, mint húz.

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák