Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Patice

    Topikgazda

    válasz vlorika #32279 üzenetére

    Szia!

    Az elképzelés nem rossz, hasonló cipőben járunk, csak én már megvettem a komponenseket (Synology DS213-as NAS, Dune HD-TV301-es médialejátszó, iPad Mini, régebbi 42-es Samsung plazma) + nem házimozi erősítőt használok, hanem sztereó rendszert.

    A kérdésedre a rövid válaszom, hogy igen, az elgondolt csomaggal működőképes az ötleted.

    NAS esetében én is csak megerősíteni tudom azt, amit a többiek előttem, egy fokkal gyengébb és nem mellesleg olcsóbb Synology NAS is elég erre a feladatra. Pl. DS213j WD RED jó választás bele. :K

    Médiaplayer: Med8er = OK

    -A biztos adatátvitel miatt érdemes a NAS-t és a médialejátszót is a routerbe kötni, vagy ha egy szobában vannak akkor elég a wifi (full HD film)

    Szerintem kábellel kösd be a routerhez, úgy ahogy a NAS-t is. Így mindenféle bitrátával el fog boldogulni a hálózatod. Minimum CAT5e kábeleket használj, routerből 100 Mbites is elég, de jónak kell lennie, hogy bírja, de inkább gigabitest ajánlok. Ezek miatt a wifit felejtsd ki a képletből.

    -Hogyan fogja látni a telefon/laptop a NAS-t amikor mondjuk nem otthonról, hanem a munkahelyemről néznék meg dolgokat? (nincs fix IP cím)

    Synology NAS vásárlása esetén megveszed hozzá a DynDNS szolgáltatásukat is. Ezzel megoldható az internet felőli elérés bármilyen mobil eszközzel.

    Továbbá azt a problémát is szeretném megoldani, hogy a jelenlegi házimozi erősítőmre a jelenlegi rendszerről ha jól gondolom a médiplayeren kersztül tudnám lejátszani a NAS-on tárolt zenéket, amihez akkor mind a médiaplayer mind a TV bekapcsolása is szükséges, mert az erősítő még nem rendelkezik sem hdmi sem hálózati kapcsolati lehetőséggel. Na persze az is jó lenne, ha a jelenlegi házimozi rendszeren pl egy ipaden nézett youtube klippet streamelt zenét lehetne (gondolom airplay) hallgatni azonnal kábelek kötögetése és további eszközök kapcsolgatása nélkül.

    Ez az igény már kicsit komplexebb megoldást igényelne.
    Annyit tapasztalatból tudok mondani, hogy a Synology NAS egymagában is képes zenét lejátszani, ami vezérelhető iPad-ről/Androidos telefonról/bármiről is. Ehhez egy olyan DAC kellene, amin van USB bemenet, és nem kell hozzá külön driver. Ilyen esetben a NAS külső USB-s hangszórónak ismeri föl és már szólhat is a zene.

    YouTube már más tészta. iPad-ről kilőni a képet kell egy AirPlay kompatibilis eszköz a rendszerbe. Ez akár lehet egy újabb erősítő, vagy egyéb Apple termék, amit a meglévő erősítődhöz és tévédhez köthetsz.
    Vagy szimplán a YouTube-ot elintézed a médialejátszóval (ha jól rémlik tudja ezt), bár igaz kényelmetlenebb a használata.
    Kérdés itt, hogy mekkora kompromisszumot vagy képes kötni. Vagy olcsóbban megúszod és a médialejátszóról megy a YT vagy akkor AirPlay-es új erősítő.

    -Az erősítőt ebben az esetben is a routerbe kell kötni kábellel?

    Igen, a hálózati képességekkel ellátott házimozi erősítőkön van LAN csati.

    -Ebben az esetben az erősítőn keresztül is hozzáférek a NAS-on lévő zenékhez tv bekapcsolása nélkül?

    Erősítője válogatja. A hálózatos AVR-ek gyakran támogatják már a DLNA-t, így a saját lejátszójuk láthatja a NAS tartalmát, le is tudja jobb esetben (FLAC, MP3) játszani, és akár internet rádió is mehet erről. Külön Androidos/iOS-es alkalmazás is szokott hozzájuk lenni, így vezérelhető elméletben TV nélkül is.

    -Az erősítő tudja az airplayt, ebben az esetben apple-en keresztül kapott zenéket is lejátszik TV bekapcsolása, erősítő külön kapcsolgatása nélkül?

    Zene esetében a TV nem kell, de azért előtte nem árt szerintem, ha be van kapcsolva az erősítő. De lehet már az AirPlay be is tudja ezeket automatice kapcsolni. :)) Erre nem tudok választ adni.

    -Miért vannak HDMI helyek az erősítőn, minden forrás ami a TV-hez megy az erősítőn keresztül utazik?

    Igen, a modernebb, HDMI-s erősítők le tudják szedni a HDMI-n kapott jelből a hangot és a képet továbbküldik a TV felé. Így elég az AVR és a TV közé csak egy HDMI. Az összes többi eszköz mehet HDMI-n az AVR-be.

    -Hogyan működik a Zone2 funkció (két külön zene két külön szobában)

    Általában a Zone2 azt jelenti, hogy az erősítőre kötött egyik forrás hangját továbbítani tudja az erősítő egy sztereó kimeneten, amit utána egy második rendszerhez tudsz vezetni. Ez nem erősített kimenet, csak maga a jel. Pl. Amíg te filmet nézel, addig asszony a NAS-ról lejátszott zenét a második zónára küldi, ami neki a konyhában fog megszólalni (ha a jelet átvezetted oda és külön hangrendszert raktál mögé). :))

    -Mi értelme enneke a 4k felskálázásnak?

    4K TV-hez az AVR fel tudja skálázni a HDMI-n érkező jelet. Pl. DVD képét, blu-ray lejátszó képét, YouTube-ot, iPad képét. Ha van már 4K tévéd, akkor lehet értelme. Amúgy felesleges szolgáltatás jelenleg.

    -Spotify tudtommal itthon nincs, de napster zeneszolgáltatása elérhető? (hogyan működik)

    Erről nem tudok nyilatkozni. Gondolom netes boltban megveheted a zenéket legálisan és letöltheted, akár a NAS-ra közvetlenül is.

    -Mi az az MHL és mi az értelme?

    Az MHL képes eszközök képesek egymás között megosztani a képüket. Hasonló, mint az Apple AirPlay szolgáltatása, csak az MHL tudtommal működik Androidon is + a mostani "Smart" tévéken, meg minden olyan kütyün, ami ezt támogatja, vagy támogatni fogja.

    Remélem tudtam segíteni. :B

    Eladó: Apple iPad mini 1 (2db)

Új hozzászólás Aktív témák