- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
- Samsung LCD és LED TV-k
- Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Milyen monitort vegyek?
- Házimozi belépő szinten
- OLED TV topic
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- TCL LCD és LED TV-k
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
Új hozzászólás Aktív témák
-
kiskakaska
csendes tag
Az igaz, hogy az aranyhalakat csak kis kerti tavakba ajánlott tartani?
Legyezőfarkú aranyhalakat szoktam TV-ben látni akváriumban?
Erről mi a véleményetek? -
pjen
félisten
válasz kiskakaska #33701 üzenetére
Havernál 400 literben jól elvannak,ősztől tavaszig.Nyáron kerti tó.
-
bringasisti
őstag
válasz kiskakaska #33701 üzenetére
Az aranyhalat a Kínai kultúra tenyésztette ki és fa dézsába tartották mikor nem volt még elektromos áram. Hideget meleget oxigén hiányt rossz vízminőséget kiválóan bírják
BENEFON DELTA--------N8
-
_stick_
őstag
válasz turbulencia8 #33705 üzenetére
Azért is gondolok vashiányra, mert ez a növény érzékeny a vashiányra.
Kérdés, van itthon folyékony vas - vitamin amit nejem szed, ezt megfelelő mennyiségben csöpögtethetem az akváriumba? -
kiskakaska
csendes tag
A Nano akvárium szettekhez kell még valamit vásárolni vagy csak víz és hal kell hozzá?
Ti milyen szettet ajánlanátok kettő Legyezőfarkú aranyhalhoz és pár algaevőhöz?
Sziámi harcoshal megvan az algaevőkkel vagy azokat is bántja?
-
Eugene Roe
őstag
válasz kiskakaska #33707 üzenetére
Algaevővel megvan, aranyhalat nem ajánlom. A nano szettek általában nagyon gagyik szűrésileg. 54 literes eheim szettet vegyél, vagy hagyd a fenébe az egészet az olyan 35-45k és kevés hallal elég is lesz.
It'll hurt... a lot, but you'll be better - you say?!
-
oszy
veterán
válasz Yushchenko #33691 üzenetére
Gratula! Vigyázz rá!
A bal elejére milyen növényt kötöztél?Szinte ÚJ Seagway Ninebot F2 PLUS eladó ! !
-
_stick_
őstag
válasz turbulencia8 #33711 üzenetére
Igen, azt vettem végül.
-
DZs
senior tag
Sziasztok!
Teljesen kezdőként szeretnénk a kislányunk kívánságát teljesíteni egy akváriummal.
Elkezdtem tájékozódni, de már az alap írások is sok szabályt tartalmaznak. Nem szándékom a csoportot terhelni, de segítségre lenne szükségem.
Első kérdés a méret. Az ajánlott 70-80 liter, de én csak 50-55 literesben gondolkodom. Ha a kislányomnak olyan hal tetszik, aminek 70 liter víz kell, akkor beszéljem le róla? 4-5 halnál nem tervezek többet.
Olvasom, hogy a kapható készletek szűrése alulméretezett, amit helyből érdemes cserélni. Ez minden esetben igaz?
A tüzépen kapható térkő homok is jó talajnak, vagy márkás, szakboltban árult homok minősége kell?
Használt akvárium is szóba jöhet. Van buktatója?
Amire szükségem lenne, az néhány aranyszabály, amire mindenképp figyeljek a tengernyi szempontból. Nem baj, ha a végeredmény nem olcsó, de az biztonságos és működik.
Köszönöm a tanácsokat! -
bringasisti
őstag
Bármekkora a medence külső szűrő ajánlott mert a látványt nem bassza el és biológiai szempontból más kategória. Jó a sima talaj, de zúzott kő ne legyen mert ha a hal turkálni kezdi felsérti a száját. 50 be lehet tenni néhány csapat halat amik nem terület védő életmódot folytatnak, pont nemrég beszéltünk róla. Növény gyökeréhez néha egy egy tőzeg rudacska semmi más nem kell
BENEFON DELTA--------N8
-
Alg
veterán
Homok: ha olcsón szeretnéd, inkább szűrőhomok, az tisztább, nem ködöli tele az akváriumot, nem kell fél napig mosogatni. Amúgy szerintem az "akvarista homok" (pl. JBL Sansibar) sem olyan hatalmas tétel egy kisebb akváriumba.
"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO
-
kiskakaska
csendes tag
Mivel külső szűrő ajánlott és az eheim szett belső szűrőt tartalmaz, így az érdekelne, hogy van olyan komplett szett ami jó minőségű külső szűrős?
Ha nincs, akkor valaki megírná, hogy hogyan állítsak össze jó minőségű 70 liter körüli akváriumot?
A segítséget előre is köszönöm
Sajnos olyan a tapasztalatom, hogy az eladó csak rám sózna valamit.
-
pjen
félisten
válasz kiskakaska #33716 üzenetére
Ha nincs túl sok hal és picit odafigyelsz az etetésre,azonkívűl,hogy foglalja a helyet semmi baj sincs a belső szűrővel.Kezdésnek nyugodtan megvehetsz egy szettet.Alaposan kimosott sóder például bőven jó talajnak.Növényeket én míndíg a határútnál veszek a volt Obi helyén.Be ülteted,hagyod egy hetet.Aztán veszel pár eleven szülőt.Szifó,guppi,molly.Egy algaevő és egy páncélos harcsa.Molly szereti a melegebb vizet,lehet picit fűteni.+1 kiskanál konyhasó a vízbe.Nekem mindíg bejőn,de biztos jó lehet máshogy ia.
-
oszy
veterán
válasz turbulencia8 #33711 üzenetére
Több évig jó? Olyan sokáig táplálja a növényt?
Szinte ÚJ Seagway Ninebot F2 PLUS eladó ! !
-
szabolcs77
tag
Sziasztok!
Abban kérnék gyakorlati tanácsot, hogy van egy bruttó 70 literes növényes akvárium. Normális szűrés, fény és CO2.
Eddig én rendeztem, de most határozatlan ideig nem lesz lehetőségem fizikálisan rendezni és az etetésen kívül kb 1,5 - 2 hetente tudok vizet cserélni.
Az addig rendben van, hogy levettem a fényt napi 6 órára és a co2 is kikapcsoltam. Tápot annyit adok be amennyi elegendő, meg megnyírom a növényeket és a szűrőt és a csöveket is kitisztítom.
A célom, hogy a benne lévő élőlények ne szenvedjenek, azzal tisztában vagyok hogy az alga el fogja lepni, de majd a kármentesítés egy másik feladat lesz.
A fentieken kívül van még valami tanács amivel tudom mérsékelni a bajt? -
fecke78
senior tag
Sziasztok
Van egy 112 literes akváriumom JBL manado talajjal , jbl 901 külső szürővel + oase filto smart 300 külsö szürő ,illetve beraktam egy vizforgatot is . oase ágon van még egy oase Clear tronic 11w os uvc . Villágitásnak egy juwel helialux led 550(2900Lumen) , amihez most rakok be még egy juwel helialux spectrum 800(4480lumen) -ast . A villágitás lehet sokat megy . most 12 órát . illetve ezeket fogom szabályozni egy juwel controllal . Az akváriumban alul látható valami barna algásodás , ami állandó probléma , vizcserék se oldják meg valami nem okés Ha szabályozom a fény mennyiségét és idejét , akkor eltünhet a barna algám?[ Szerkesztve ]
-
fecke78
senior tag
válasz bringasisti #33721 üzenetére
Szia !
Moszat evő márna ?
Ő lesz a megoldás?
most nézem " 250 liternél kisebb akváriumban tilos tartani!" ezt írják[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz fecke78 #33720 üzenetére
Idézek nálam okosabbaktól:
"Barna alga: A barna alga jellemzően új akváriumok algatípusa, mivel szereti, ha a víznek magas a szilikáttartalma, ami kioldódhat az üvegből, talajból vagy szűrőanyagból. Szerencsére ezt az üvegről könnyen eltávolíthatjuk egy törlőkendő segítségével, de az algaevő halak is szívesen fogyasztják.
Ha tartósan fennáll a probléma, akkor elképzelhető, hogy az alacsony fény okozza az alga megjelenését. Ilyenkor érdemes vagy a világítás idején állítani vagy megvizsgálni, hogy az akváriumunk méretéhez képest megfelelő-e a fényerő" -
Eugene Roe
őstag
Nem tilos édesvízibe sem én is használtam, csak zavart a rezgése filmnézés közben. Nem kifejezetten hangos, csak jellegzetes. Sokszor a szűrő térfogata elég, csak képtelen a 900-1200 literes pumpa átforgatni az akvát. Olyankor jól jön a segítség. Ráadásul az espei razbórák imádnak az áramlattal szemben úszkálni egy 700l/h-ás eheim biopowerhez képest pedig már kompakt
[ Szerkesztve ]
-
fecke78
senior tag
Háll isten ez hangtalan , vettem amit rákellet dugni egy pumpára és úgy nyomta , de ugye a pumpa gumitapancsos , és volt hogy leeset , na ott volt kavarás
Ehhez vettem mágneses talpat ,így ez a veszély nem fenyeget -
fecke78
senior tag
válasz Eugene Roe #33729 üzenetére
Batman
-
oszy
veterán
válasz Eugene Roe #33726 üzenetére
Ja, azt gondoltam!
Nem algásodhat jobban a sodrás miatt az akva?Szinte ÚJ Seagway Ninebot F2 PLUS eladó ! !
-
napey
tag
válasz fecke78 #33733 üzenetére
Bocs, hogy beleszólok laikusként, de ha Smart Controlt veszel az nagyon úgy tűnik nekem, hogy csak 2 helialux ledet vagy 2 helialux spectrumot tud vezérelni splitterrel elosztva, de a kétfélét vegyesen nem
De nem tudom biztosra, csak nézegettem őket a neten
(a lakáshelyzetem miatt nem lehet akváriumom, csak olvasgatlak titeket, nagyon szép hobby) 🙂 -
oszy
veterán
Hétvégén sikerült megoldanom az akvárium cserét. A 128 literesbe költöztek a csigasügérek, az 50 literesben most van pár hal és növények. Egy Eheim Aquaball 130 szűri egyelőre. Erre kellene valami frankó DIY világítást kreálni. Van ötletetek?
-
Alg
veterán
-
Eugene Roe
őstag
Pár hete van normális cri95 is, nem csak ez a matuzsálem 5730-as
Mit kell tudnia? Naplemente nélkül 15 ezer egy táp, 2000ft a led profil, a jó szalag pedig 3000ft/1500 lumen.
Lowtech 20-30 lumen / liter, hightech 40-60 lumen / liter.
Ehhez még kell 3-5000ft-nyi szerelék, mi még a kérdés?
-
bringasisti
őstag
-
oszy
veterán
De nagyok vagytok! Összeállítom akkor ezekből.
(#33740) Eugene Roe: Lehet naplemente is. Olyanom még nem volt és lehet jobb lenne.
Alg szerinti színkeverésben jó lesz. Amit ő linketl is CRI95!
[ Szerkesztve ]
-
Eugene Roe
őstag
Én is cri95 beszélek vtac most jött ki 2835 cri95 leddel, és az legalább az adatlapját is tudja.
12-15 ezerért ip65 pwm szabályzós meanwell van magyar kereskedésből.
Naplementéhez a bluetooth vezérelt chihiros szabályozót ajánlim aliexpressről. Telefonnal pár kattintás az egész, és 4-5 ezer ft az ára. 12-24v-ot tudja.
-
oszy
veterán
válasz Eugene Roe #33743 üzenetére
Na, akkor kell egy lista, hogy mit honnan és mennyit.
-
Alg
veterán
válasz Eugene Roe #33743 üzenetére
Na ez nekem új, még nem hallottam róla, köszi!
Linket tudsz adni róla (vagy legaláb SKU-t)?Szerk: megtaláltam
[ Szerkesztve ]
"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO
-
Eugene Roe
őstag
Színben érdemben nem jobb szerintem, de modernebb, és nem kamu. Ha ez csak 90l/w-ot tud, akkor a matuzsálem 5730-at mennyit tudhat valójában?
És még volt pofájuk ráírni a 3000 lumen / métert ~25w-tal. Nem csoda, hogy nekem 10000 igazi lumen 180 literen napkitörés volt, mások meg 4 méter 5730-at tettek 110 literre (elvileg 12000 lumen) és azt 80%-on hajtva se volt ősrobbanás.
Cserébe ez meg nem olcsó, 4 métert vettem 14 ezer ft-ért (2*4000K, 2*6000K) csak még nem szereltem be
[link] Sajnos Viktor és komái betettek a korábbi árának, én még 270-es $-nál vettem 18$ körül.
Ha ilyen controllert használsz, akkor nem kell pwm, illetve feszültség vagy áramerősség szabályzós táp, jó a legegyszerűbb is, igaz én azért IP65-től nem adnám lejjebb.
[ Szerkesztve ]
-
Zsombe
senior tag
Sziasztok!
125 literes akváriumba petitellák, neonok és egy gurámi mellé rakhatok egy vitorláshalat? Mennyire bolygatná meg a mostani békét, illetve jól érezné magát ekkora medencében? Garnélákat bántaná (amano és red cherry)?
Vagy vitorlás helyett zöld szumi mennyire rossz gondolat?''Élni annyit jelent, mint nevetni a halálon és belehalni a röhögésbe.'' - Boris Vian
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung LCD és LED TV-k
- Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
- Crypto Trade
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Weblap készítés
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Milyen monitort vegyek?
- Házimozi belépő szinten