Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • liksoft

    Topikgazda

    válasz VIC20 #1369 üzenetére

    Köszönöm a leírást, ez alapján biztosan mások is meg tudják majd oldani.

    A RAID-ről meg csak annyit, hogy megvan a helye. Egyszerű gépgyorsításhoz van másik megoldás is:

    1. változat:
    PM: rendszerwinyó (pl: 40GB (mai legkisebb))
    PS: DVD író (tudom, lassít a winyó átvitelén, de a második változatban más lesz)
    SM: 3 partíció (swap ~2GB + temp ~5-8GB + maradék ami a biztonsági másolatokat tartalmazza (általában 40GB elég, sok menteni való esetén nagyobb)
    SS: munkawinchester

    2. változat plusz vezérlővel:
    PM: rendszer
    SM: DVD
    +PM: swap+temp+save
    +SM: munka

    3. változat plusz vezérlővel nagysebességű munkawinyó
    PM: rendszer
    SM: DVD (vagy PS - teszt dönti el)
    SS: swap+temp+save (vagy SM - lásd előbb)
    +PM és SM: RAID0 munkadrive

    A magyarázat: a drive-ok mechanikai pozicionálása a leglassabb. Tehát úgy kell kialakítani a rendszert, hogy a pozicionálások minimalizálva legyenek. A fenti ajánlások gépenként, vezérlőnként, alkalmazásonként és felhasználói szokásonként változhatnak.

    A RAID1 és RAID5 rendszerek alkalmazási területe elsősorban a server-ekben van. Olcsóbb esetben IDE vagy SATA RAID1, drágább a RAID5 SCSI profi HW controller-rel.

    Az üzembiztos működést és az adatbiztonságot viszont szigorúan szét kell választani. A RAID rendszerek az üzembiztos működést képesek garantálni, hiszen egy drive meghibásodása esetén tovább lehet dolgozni. Viszont nem véd a gép meghibásodása ellen (egy táphiba akár az összes elektronikus elemet tönkre teheti, tehát az összes winyót is)! Vagyis az adatbiztonságot csak a jól megválasztott (optimalizált) archíválási rendszer biztosítja. Optimalizálni pedig a mentés ára, ideje, mentendő adatok ára, naprakészsége, üzemeltetők számítástechnikai ismeretei, stb... alapján kell. Vagyis nem egyszerű, minden esetben a jó megoldást csak az archíválandó rendszer (hw + sw + ember) ismeretében lehet kialakítani.

    Szerk: A mai drive-ok átviteli sebessége (a felületen nézve - nem a csatlakozónál) egyre nagyobb, többször már nagyobb mint a PCI busz maximális sebességének a fele. Ha ehhez hozzátesszük a controllerek és egyéb lassító tényezőket, kijön, hogy a RAID0 átviteli sebessége az egyedüli drive-hoz képest nagyodd, de relatívan egyre jobban csökken. Figyelembe véve sérülékenységüket és az egyre nagyobb drive-okat jelentőségük egyre inkább csökken. Így érdemes végiggondolni, valóban szükségünk van-e rá?

    [Szerkesztve]

    Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

Új hozzászólás Aktív témák