Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• SystemRoot

őstag

válasz arpi6k #2154 üzenetére

Hali.
    Hát, szerver-építésben hatalmas szintkülönbségek vannak (árban); írhattál volna egy kb-összeget hogy miből akarod kihozni. Elmondom neked hogy sztem mik az alap-elvek egy szerver építésénél.
    1. nagyon minőségi, abszolút passzív chipset-hűtésű alaplap, ami támogasson ECC-t.
    2. ECC memória, Chipkill vagy ezzel a technológiával azonos képességű memória.(a legtöbben chipkillnek nevezik, de elméletileg IBM-szabvány/név, vagyis lehet más gyártók másként hívják) (ez egy fejlett ecc algoritmus. iszonyú fontos. 4bit-es ECC. Annyire durva, hogy amikor múltkor túlhajtottam egy rampárt és fekete képernyő volt postolás helyet (se kép se hang) amikor bekapcsoltam a chipkill, bebootolt a linux:DDD:DDD ...persze lassan mert folyamatosan javította a hibákat...:DDD)
    3. winchesternek én SCSI-t ajánlok. azt egyrészt 24*7-re tervezték, másrészt nagyobb az élettartama, harmadrészt gyorsabb, negyedrészt jobban terhelhető I/O műveletekkel lassulás nélkül. Ennek ellnére RAID 1-et ajánlok hozzá, mert az a abszolút biztos, plusz gyorsul az olvasás(2x). 3-nál több winyó esetén alternatíva lehe a RAID5 (gyorsul minden plusz biztosít is).
    -ha sima IDE-s vinyónál maradsz, akkor pedig figyelj oda hogy olyat vegyél amit 24*7-es üzemmódra terveztek. Ez fel van tüntetve a gyártók oldalán hogy mely kódnevű típusok ezek. Én a seagate-et vagy a wd-t ajánlom, nekik tudom hogy van ilyen tipusú cuccaik, vettem is ilyet gyakran. Ami a meglepő hogy a seagaté asszem nem is volt drágább mint egy átlag cucc, a WD-é viszont igen. Természetesen ezt is Raid 1 / 5 be érdemes rakni.
    -talán ezek kombinációja a legjobb. Rendszervinyónak egy Raid-5-ös kisebb (73gb) vinyós SCSI-tömb. Adatnak meg két db nagy (750gb) Satás vinyóból egy Raid1-tömb. <-legyen hozzá hardveres(!) vezérlő(mert gyorsabb, megbízhatóbb, és jelez ha az egyik vinyó kihal. <-ezt sofveresen komplikált lehet figyelni)
    4.Táp ultra márkás, nagyon megbízható legyen. Redundáns az igazi, csak az egy pöppet drága. A névleges teljesítménnyel ne törődj, csak a minőség számít.
    5. proci sebessséggel se törődj sztem(viszont legyen több cpu). mint ahogy a memória sebességével sem. nem számít annyira. Inkább csak mennyiségileg legyen elég.

Nah, ezekre odafigyelve össze tudsz hozni egy "desktop-servert". Ezeket mind meg lehet valósítani sima cuccokkal, és nem túl vész áron. Pech hogy tudtommal nincs ECC-t támogató C2D chipset. Vagyis A64/Opteron-nál kell maradni. Xeon-os cuccok nagyon drágák, P4-meg halovány gyenge.
    A64/Opty támogat ECC-t. Sztem nagyon olcsón össze lehetne ezt hozni egy S939-es platformon Opteron x2-vel. Ahoz non-reg ECC ből 2 vagy 4 giga, valami jófajta scsi vezérlő, és egy izmos Tagan/OCZ táp.
    Ha ennél komolyabb szintre akarsz lépni. Pl újgenerációs Opteronok, vagy intel, akkor nagyon kemény pénzeket kell majd letenned az asztalra.
    Amit tudok még jószívvel ajánlani hogy vegyél e-bay en egy márkás félig elavult szervert. Néha találni nagyon olcsón nagyon jókat. Pl vegyél egy IBM X235-öt. Dual Xeon 3.06Ghz és mondjuk 4GB- reg ecc vel, nagyon komoly kis rendszered lehet. És ezeknek a kialakítása télleg profi, nagyon igényes (redundáns táp stb...)

remélem segítettem.

Üdv: SystemRoot

[ Szerkesztve ]

Wisdom is the principal thing; therefore get wisdom: and with all thy getting get understanding.

Új hozzászólás Aktív témák