Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Sir Pocok

    őstag

    Én alapvetően az amerikai eseményeket követen nagyon szorosan, folyamatosan nézem az NBC-t, CNN-t és a FOX News. Plusz minden reggel a White House Breifing-et Trump papával.

    Az amcsi szakértők az alábbiakat látják:

    Ameddig nincs vakcina vagy egyértelműen mindenkire hatásos gyógyszer a vírus nem lehet rövid távon megállapítani.

    A vakcina kifejlesztése Anthony Fauci (aki nem kis név) szerint minimum egy vagy másfél év, ha hamarabb meglesz akkor az nagy szerencse. (Ne felejtsük el, hogy a SARS-ra 2002 óta nem sikerült kifejleszteni a vakcinát, mondjuk nem is kapott ennyi forrást.)

    Amerikában senki se tudja mikor fog tetőzni, milyen dinamikát vesz a terjedés. Fauci mindig kiemeli, hogy a tetőzés nem egyenlő azzal, hogy vége is a járványnak. Annyit jelent csak, hogy a görbe nem nő ha lefele ívelő szakaszba lép. Praktikusan ha egy tetőzési fázis 3-4 hónapot vesz igénybe akkor nagy valószínűséggel a lefutás is nagyságrendileg ennyit, de ezt senki se tudja pontosan.

    Jelenleg az Amcsi egészségügyi rendszer nem tudja lekövetni a járvány terjedését. A lélegeztető gépeket nem sikerül olyan nagyságrendben előállítani, mint ahogy a vírus terjed. Jelenleg a belügy olyan modellekkel dolgozik amelyek szerint államonként különböző görbékkel kalkulálnak, hogy a logisztika jobban menedzselhető legyen.

    Ha azt mondjuk, hogy kiszámíthatatlan az egészségügyi lefutás, akkor a gazdasági még inkább. Én úgy látom a kinti megszólalások alapján, hogy nem nagyon meri Trump azt kommunikálni, hogy ez az egész nem csak egy-két hónapot fog tartani. Múlt héten még arról beszélt, hogy húsvét után nyit USA, de erről a tanácsadói lebeszélték. Nagy elemző cégek irgalmatlan gázt vetítenek előre, valószínűleg a Hilton láncot és a BOEING-et az államnak meg kell majd mentenie. Most a mértékadó kutatóintézetek a vírus lefolyási idejének minimum a 1,5 szeresére becsülik a gazdaság felépülését a tavaly év végi szintre.

    Alapvetően az értelmiségi beszélgetések két álláspont mentén folynak a médiában:

    Beáldozni az időseket, gyengéket és menteni a gazdaságot, amennyire lehetséges.

    Elhúzni minél kevesebb áldozattal kerül amibe kerül.

    Nos ilyen társadalmi összetettség mint amilyen az USA-ban van nagyon komoly konfliktusokat rejt magában. Ha nem lesz pénz akkor a feketék, a latinok és a fehérek között komoly összetűzések lehetnek, illetve a gazdag vs szegény kérdésről ne is beszéljünk. Ezt nagyon jól tudják ezért fontos az, hogy ameddig megtehetik megélhetést adjon az embereknek.

    Trump amellett, hogy nagyon felelőtlen volt, még most is egy kicsit az elnökválasztásra játszik. Még az a szerencsére, hogy olyan emberek tartják pórázon, akik tudnak gondolkodni.

    Az erős embernek nincs szüksége hatalomra, a gyönge jelleműt pedig tönkreteszi.

Új hozzászólás Aktív témák