Visszatér a pipe-cleaner stratégiához az AMD

Legalábbis a 7 nm-es gyártástechnológiát egy előzetes lapkával ellenőrzik le, amelyet elsődlegesen a professzionális szintre szánnak.

Régebben a GPU-piac egyik jellegzetessége volt az úgynevezett pipe-cleaner stratégia, ami abból állt, hogy a lapkákat tervező cégek a gyártástechnológiai váltásokat egy, ismert felépítésű lapkával kezdték meg, és csak utána ugrottak rá az új node-ra a teljes generációra vonatkozóan. Ezt a GPU-t nevezték pipe-cleanernek, és igazából csak az volt a célja, hogy az adott cég tapasztalatot gyűjtsön az új eljárásról, amit az új generációnál fel tudnak használni. Ettől függetlenül persze maga a tapasztalatszerzésre szánt lapka is jellemzően igen jó volt, tehát a piac sem panaszkodott az efféle stratégia miatt.

Pipe-cleaner GPU-t azonban már nagyon rég láttunk. Utoljára az AMD RV740-je volt ilyen fejlesztés, amely a 40 nm-es node-ot vezette be. A változás ebben a stratégiában azért állt be, mert nagyon megritkultak a gyártástechnológiái váltások, így a 40 nm után például a 32 nm ki is maradt, és helyből jött a 28 nm-es node. Ez ráadásul olyan későn vállt ténylegesen elérhetővé, hogy az AMD és az NVIDIA sem kockáztatott sokat a pipe-cleaner GPU kihagyásával, elvégre volt bőven idő új steppingre is.

A 14/16 nm-es FinFET node-okra való áttérésnél szintén kimaradt a pipe-cleaner GPU, mivel mind az AMD, mind pedig az NVIDIA kiforrott node-okon kezdett a GlobalFoundries, illetve a TSMC gyártósorain, így ezúttal sem volt kritikus fontosságú az előzetes tapasztalatszerzés.

A következő lépés azonban végre más lesz. Egyrészt a bérgyártók között is igen nagy az eltérés. A TSMC egy biztonságos 12 nm-es átmenetet is kínál a 16 nm-ről, de már elérhető a 10 nm-es node-juk, illetve a következő év végére kész lesz a 7 nm-es eljárás is. Az NVIDIA számára választási lehetőség akad, de a 12 nm-es node igazából nem kínál lényegi előrelépést, míg a 10 nm-re ugrani eléggé kockázatos, ráadásul ez sem jelent túl nagy előnyt, de talán vállalható lesz a következő év első felében.

Az AMD inkább rögtön 7 nm-re ugrik a GlobalFoundries, IBM-től megvásárolt fejlesztésével, ugyanis az arab tulajdonban lévő bérgyártó jelezte már, hogy a 10 nm-es node-nak nem látják értelmét, mivel nagyon csekély előrelépést jelent a 14 nm-es FinFET technológiájukhoz képest. A 7 nm azonban kockázatos lépés, és emiatt az AMD egy kör erejéig újra beveti a pipe-cleaner stratégiát, méghozzá a Vega 20 kódnevű GPU-val, amely a következő év második felében jelenik meg. Az ebből gyűjtött tapasztalat alapján készül majd el a Navi architektúrára épülő generáció a 2019-es esztendőben.

A Vega 20 kísértetiesen hasonlít majd a Vega 10-hez. Ez is a stratégia része, hiszen kismértékű módosításokkal a gyártástechnológiai váltás kockázata is jelentősen csökken. Az aktuális adatok szerint a Vega 20 ugyanannyi, azaz 64 multiprocesszort tartalmaz majd, de ezek natívan támogatják a dupla pontosságot, vagyis a szimpla pontosság melletti elméleti számítási teljesítmény felével is megoldható ez a munka, szemben a Vega 10-zel, ahol a dupla pontosság az szimpla pontosságra vonatkozó tempó tizenhatod részével történhet.

A Vega 20 emellett már nem 2048, hanem 4096 bites memóriabuszt kap, így mellé építhető HBM2 memória mennyisége megduplázódik, ahogy a memória-sávszélesség is. Ez az előrelépés is eléggé csekély módosításnak számít, amit bőven be lehet vállalni.

A harmadik változás a PCI Express 4.0-s felület támogatásának bevezetése lesz, ami új vezérlőt igényel. Ezzel párhuzamosan integrálásra kerül még a Summit Ridge processzorokban már megtalálható GMI vezérlő. Utóbbi a Global Memory Interconnect rövidítése, és ez az AMD saját koherens interfésze, csatornánként 100 GB/s-os adatátviteli teljesítménnyel, de azt nem tudni, hogy a Vega 20 hány csatornát kap majd, valószínűleg minimum négyet.

A fentiekből látszik, hogy a Vega 20 igazából egy professzionális piacra tervezett GPU lesz, vagyis nem valószínű, hogy a végfelhasználói piacon is feltűnik. Ezt azért tervezhette így az AMD, mert az elején bizonyos, hogy kevés lesz a GlobalFoundries 7 nm-es gyártókapacitása, és számolni kell a nagy selejtaránnyal is, de egy jóval ezer dollár fölött árult termék ezt elbírja. Ha az AMD SSG-t épít a lapkára, akkor még tízezer dollár közelében is lehet árulni. Persze nem kizárt, hogy esetleg a vártnál jobban alakul majd a selejtarány, akkor pedig akár még egy nem professzionális Radeont is ki lehet adni rá, de ezt csak a gyártás megkezdése után tudják értékelni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Előzmények

Hirdetés