QNAP blog: biztonsági mentés és adatszinkronizálás

Egy NAS több mint is lehet, mint szimpla hálózati meghajtó: biztonsági mentésre és privát felhőként is bevethetjük.

Sokan vásárolnak azért QNAP hálózati adattárolót, hogy fontos adataikat biztonságban tudják – de aztán nem használják ki azokat a kényelmes extrákat, amiket ezen a területen a rendszer biztosít. Jelen írásunkban két egyszerű, kényelmes, mégis nagyon hasznos ilyen szolgáltatást mutatunk be: a NetBak Replicatort, mely kifejezetten biztonsági mentések készítésére szolgál, valamint a QSyncket, mely a megszokott felhőszolgáltatások (OneDrive, Google Drive stb.) kiváltására képes.

Biztonsági mentések

Ha NAS-unkat szimplán hálózati meghajtóként csatlakoztatjuk a Windowsban (vagy más OS-ben), természetesen nyugodtan használhatjuk megszokott biztonsági mentést készítő szoftverünket, vagy például a Fájlelőzményeket, illetve a a Time Machine-t. Azonban QNAP kínál egy dedikált alkalmazást is, NetBak Replicator néven, ami szinte mindent tud, amire otthoni környezetben szükségünk lehet.

Mielőtt használatba vennénk a QNAP oldaláról letölthető alkalmazást, érdemes egy dedikált felhasználót létrehozni számára, már csak a biztonság kedvéért is. Ez a QTS felületén a Vezérlőpultban, a Felhasználók menüben intézhető el – ugyanitt pedig azt is beállíthatjuk, hogy ez a felhasználó kizárólag a biztonsági mentések számára fenntartott mappához férjen hozzá.


[+]

Ezután telepíthető a Netbak Replicator, ami egy pofonegyszerű folyamat. Miután megvagyunk, jöhet a beállítás, ami szintén nem nehéz, az alkalmazás ugyanis magától felderíti a helyi hálózaton található QNAP NAS-t, amelyen kiválaszthatjuk a mentésre kijelölt mappát, majd megadhatjuk az ennek kezeléséhez szükséges felhasználói adatokat (többek között ezért is célszerű NEM az adminisztrátori fiókot használni erre is). Ha jól csináltuk, elsőként egy nagyon egyszerű képernyőt kapunk, rajta az Instant backup és Instant restore gombokkal, melyek nevüknek megfelelően azonnali mentést és visszaállítást tesznek lehetővé.


[+]

Sajnos itt nincsenek finomságok és beállítási lehetőségek, így inkább nyomjuk meg lent az Advanced Mode gombot, hogy a haladó funkciókat is elérjük. Itt már szinte teljesnek nevezhető a kínálat: egyrészt kiválaszthatjuk a menteni kívánt partíciót, mappát, fájlokat, illetve különböző ütemezéseket is beállíthatunk. Az Auto-Backup rögtön trükkös elnevezést kapott, ez ugyanis nem annyira biztonsági mentés, hanem inkább szinkronizáció, mely a bejelölt mappákat folyamatosan összhangba hozza a NAS-on kiválasztott mappával. Sajnos verziókövetés nincs, és a szinkronizáció is csak egyirányú, ebből a szempontból a később ismertetett QSync sokkal jobb.


[+]

Visszatérve a Netbakra, a Schedule backupnál időzített, az Instant Backup fülön pedig egyszeri, azonnali mentést tudunk elindítani. A program megnyitott fájlokat is képes menteni, beállíthatunk különböző szűrőket is (például hogy tetszőleges fájltípusokat ne mentsen), lemezképet azonban nem készíthetünk vele.

Szinkronizáció

Mint említettük, a Netbak Replicator Auto-Backup funkciója féloldalas szinkronizációt kínál, ezzel ellentétben a QSync egy komplett privát felhőt, melyet nemcsak egyéni felhasználókra, de munkacsoportokra is testre szabhatunk.


[+]

A felhő központi eleme a QSync Central, melyet, ha nem lenne meg NAS-unkon, az App Centerből tudunk telepíteni. Indulóképernyőjén a szolgáltatás aktuális állapotát láthatjuk: a rendszer kihasználtságát, a csatlakozó felhasználókat és eszközöket stb. A bal oldali menüsor segítségével a beállítások végezhetők el, például megadhatjuk, hogy milyen felhasználók csatlakozhatnak a felhőhöz, ezeket mappákhoz rendelhetjük, vagy kezelhetjük a bárkivel megosztott fájlokra mutató linkeket (ez hasonló ahhoz, ahogy pl. a Google Drive-ban is megoszthatunk fájlokat idegenekkel). A QSync verziókövetést is támogat, ezen felül csoportos mappamegosztást is kínál.


[+]


[+]

A kliensek oldalán a QSync egyaránt elérhető Androidra, Windowsra, iOS-re és MacOS-re, tehát nem csak asztali gépen vagy notebookon, hanem telefonon is hozzáférhetünk a szinkronizált mappákhoz. Nyilván a telefonnál nem reális egy több gigabájtos könyvtár folyamatos szinkronban tartása, de legalább menet közben is elérhetünk minden fontos adatot, tudunk a fájlokon módosítani, illetve részt venni a csoportmunkához ideális „Team-mappa” életében.

[+]

Ez utóbbi tulajdonképpen egy általunk kiválasztott felhasználókkal közösen szerkesztett könyvtár, mely minden csatlakozó géppel szinkronizálódik. Meghívni csak a NAS-on létrehozott felhasználókat lehet, de ha szeretnénk teljesen idegenekkel is megosztani adatokat, az is lehetséges, igaz, csak fájlonként, és ilyenkor nincs kétirányú szinkronizáció sem, csak letölteni lehetséges.


[+]

A QSync kliens Windows alatt nagyon hasonlóan működik a Dropbox, OneDrive, Google Drive stb. kliensekhez, tehát egy külön mappaként jelenik meg a fájlkezelőben, melyet a rendszer folyamatosan szinkronban tart a felhővel. A QSync, hasonlóan a többiekhez, alapesetben csak „jelzi” a könyvtárakban tárolt fájlokat, a tényleges adatokat csak akkor tölti le, ha meg is akarjuk nyitni az adott állományt, így csökkentve a helyfoglalást.

  • Kapcsolódó cégek:
  • QNAP