Jövőkép: fizikai motor az ATI chipjeiben

Nemrég végre megjelent az R520, úgyhogy legfőbb ideje volt, hogy elkezdjenek terjedni az interneten a találgatások az ATI készülőfélben levő új grafikus processzoráról, mely az R580 kódnevet viseli. Órajelekről és más adatokról korai lenne még szólnunk, ám az AnandTech szerint lesz egy feltűnő fizikai újítása is a chipnek: valószínűleg nem közvetlenül forrasztják a videokártyára, hanem foglalatban fog ülni. Az NVIDIA-val kapcsolatos hírrel szemben itt nem alaplapi aljzatról van szó, hanem PCI Express csatolós videokártyára szerelt foglalatról. A memóriachipek továbbra is a megszokott módon foglalnak helyet a nyákon, a rendszer jelminőségre és késleltetésre való érzékenysége ugyanis itt nem teszi lehetővé a moduláris kiépítést.

A gyártók nem számolnak azzal, hogy az R580 jövő év tavasza előtt megjelenhet, ugyanakkor úgy tartják, hogy a Xbox 360 konzol számára készített 3D-gyorsító fejlesztési projektjének befejeződése után az ATI több energiát fog fordítani az R580 grafikus processzorra, a CrossFire termékekre, illetve a Radeon Xpress chipsetekre.

A másik friss információ a játékok és más 3D alkalmazások fizikai modelljének számításához kapcsolódik. Míg az Ageia saját dedikált PPU-jának (Physics Processing Unit) igyekszik piacot teremteni, addig az ATI kutató-fejlesztő részlege azon munkálkodik, hogy R520-as chipjében sajátítson ki egy matematikai egységet a mozgások számításához. A cél ugyanaz: tehermentesíteni a központi processzort, és ezzel megvetni az alapjait egy részletesebb és valósághűbb ábrázolásnak, ahol természetesebbnek tűnnek a különféle anyagok, és nem zuhannak egymásba az ütköző, akár rugalmas testek.

Az Ageia megoldása elsőként az Asus kínálatában jelenik meg PCI-os, majd akár PCIe csatolófelületű bővítőkártya formájában. Az első hivatalos fotók a vállalat kínai honlapján bukkantak fel, ám a korábbi hírekkel ellentétben az új termék megjelenése 2005 végéről mégiscsak jövő év második negyedére csúszhat.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés