Előkészületben az Asus fizikai gyorsítókártyája

Az Ageia tavasz óta többé-kevésbé folyamatosan jelen van a hírekben – hol a különböző játékfejlesztő stúdiók számára licencelt PhysX fizikai modellje, illetve fejlesztői környezete okán, hol pedig PC-s használatra szánt fizikai gyorsítóchipjével (Physics Processing Unit, PPU).

Májusban az amerikai vállalat bejelentette, hogy a valósághű mozgásábrázolást, illetve különféle, a jelenlegi módszerekkel nehezen modellezett anyagok (folyadékok, ruházat, ködszerű anyagok) viselkedésének jobb visszaadását lehetővé tevő lapkája elsőként az Asus által gyártott bővítőkártyákon tűnhet fel. A TSMC által 130 nm-es csíkszélességű techológiával készített, mintegy 125 millió tranzisztort tartalmazó PPU várhatóan még ebben az évben piacra kerül – párhuzamosan az Ageia fizikai modelljét támogató játékok megjelenésével. A PhysX chip – hasonlóan a 3D-gyorsítókhoz – jelentős terhet vehet le a központi processzorról, miközben a jelenleginél jóval összetettebb és természetesebbnek tűnő jelenetek valós idejű megjelenítését teszi lehetővé.

A korábbi információkat megerősíteni látszanak a Hardspell által most közreadott fotók, amelyek az Asus PCI csatolójú fizikai gyorsítókártyájának prototípusát tárják elénk. A PPU körül 128 MB GDDR3 RAM kapott helyet, és egy molex csatlakozó biztosítja a megfelelő tápellátást. Minthogy a kártyából még csak minták készülnek, a kereskedelmi forgalomba kerülő modellek pontosabb specifikációit és árát egyelőre nem közölték.



Forrás: Hardspell

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés