Már régóta készül a Huawei, Androidot váltó operációs rendszere

A Hongmeng OS kódnéven futó projektről egyre több, Kínából származó riport ír.

A kínai Global Times, három kínai riportra hivatkozva arról írt egy bejegyzésben a Twitteren, hogy a Huawei saját fejlesztésű operációs rendszerének a kódneve Hongmeng OS. Ennek bevetésére azért lesz szükség, mert a Google nem licenceli tovább az Androidot a cégnek, amelynek hátteréről az alábbi hírben már beszámoltunk.

Ezt persze nem a semmiből húzták elő, ugyanis Richard Yu, a Huawei elnök-vezérigazgatója már korábban, a Welt számára adott interjúban utalt rá, hogy saját operációs rendszert fejlesztenek a háttérben, amivel reagálni tudnának arra az esetre, ha az Egyesült Államokkal túlságosan elmérgesedne a helyzet. Utóbbi lényegében megtörtént, így úgy néz ki elő is veszik a fejlesztést, amiről még annyira sokat nem lehet tudni, ugyanakkor meg nem erősített pletykák szerint a rendszert 2012-ben kezdték tervezni.

Az ultramobil piacon tehát viszonylag hamar talpra tud állni a Huawei az USA által bevitt gyomros után, elvégre a rendszerchipeket is saját maguk tervezik, azokat a komponenseket pedig nem túl nehéz pótolni, amelyeket esetleg Egyesült Államokban bejegyzett cégektől rendelnek.

A mobil PC-k tekintetében már bonyolultabb a helyzet, erre vonatkozóan nagyobb átszervezések kellenek, mivel ha még tudnak is tervezni az Intel és az AMD megoldásaihoz hasonló képességű HiSilicon rendszerchipeket, a Microsoft szoftveres hátterét már közel lehetetlen pótolni. Ez a piac ugyanakkor nem annyira kritikus a vállalatnak, mint az ultramobil megoldásoké.

A legfőbb kérdések a hálózati eszközök szegmensét érintik, amiről még a Huawei se nagyon nyilatkozik. Itt már jóval nehezebb pótolni az Egyesült Államokban bejegyzett partnereket, és tudja ezt az ipar is, nem véletlenül kapott szárnyra a konkurens Cisco a bejelentésáradat után. Valószínűleg erre is van valamiféle terv a kínai gyártó tarsolyában, csak erre vonatkozóan még találgatni is nehéz.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés