Az ARM nagyon hisz a GPGPU-ban

Az ARM az ultramobil piacon igen komolyan gondolja a GPGPU terjedését, mivel az elsősorban energiahatékonyabb feldolgozást tesz lehetővé, így az eszközök a feladatokat IGP-vel gyorsítva nem csak tempósabbak lesznek, de emellett még az üzemidejük is megnő. Nem véletlen, hogy a brit tervezőcég az új Mali-T600-as sorozat alapjául szolgáló Midgard architektúrát úgy tervezte, hogy az általános számításokban is jó képességeket mutasson fel, így a rendszer támogatja az OpenCL platformot is, de a C++ AMP sem akadály. Természetesen nem csak az ARM gondolkodott így, hiszen az Imagination Technologies Rogue architektúrájú PowerVR Series6 termékcsaládja is hasonló tudású, de még a Qualcomm sem akart kimaradni a buliból, így az Adreno 300-as sorozat is a GPGPU felé nyitott, amire a pletykák szerint az Adreno 400-as megoldások alaposan ráerősítenek majd.

Szerencsére az operációs rendszer szempontjából a Google és a Microsoft is egyre több figyelmet szentel a GPGPU-nak. Az Androidhoz a fejlesztők már elérhetik az OpenCL támogatást, és a fentebb említett megoldások már drivert is kínálnak ehhez. Arról egyelőre nincs adat, hogy hivatalosan mikor válik elérhetővé az OpenCL Androidon, de a Google komolyan dolgozik rajta, mivel a vezető gyártók komolyan igénylik a felület bevetését, emellett a keresőóriás a készülő WebCL szabvány legnagyobb támogatója, amihez pedig szükséges az OpenCL támogatása az operációs rendszer oldaláról.

Ian Smythe, a The Inquirer által készített röpinterjúban elmondta, hogy bizonyos feladatok számára az IGP kifejezetten jó feldolgozó, így többek között a képstabilizáláshoz használható lenne a tudásuk. Ezzel a hardvert fejlesztő cégek is nyernének, mivel az erre használt részegységet kivághatnák a lapkából, amivel csökkenne az adott lapka előállítási költsége, amellett, hogy a programozható hardver a fixfunkciós egység helyett számos más feladatra felhasználható még, így a funkcionalitás is pozitív irányban változna. Az ARM szóvivője szerint az ISP-t részben ki tudja váltani az IGP, hiszen utóbbit mindenképp be kell építeni, és a képfeldolgozás során számos feladatott elláthatna.

A GPGPU-t valószínű, hogy elsőként a gyártók próbálnák kamatoztatni, így a független fejlesztők csak később vennék fel a fonalat. Mindenesetre, ha a szoftveres támogatás meglenne, akkor onnantól kezdve a labda a fejlesztők térfelén is pattogna.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ARM

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés