Az AMD Navi GPU-i a Castle Peak platformhoz lesznek tervezve?

A gyártóknak leadott útitervben az szerepel, hogy együtt lesznek igazán erősek. De mit jelenthet ez?

Az AMD Castle Peak kódnevű fejlesztéséről egy hónapja írtunk, és ez a platform nagyrészt nyitott könyv, hiszen a Ryzen Threadripperek lényegében mindig a szerverpiacra szánt fejlesztések asztali verziói. Ezúttal az alap ugye a Rome platform lesz, tehát igazán nem nehéz átlátni, hogy a processzor tokozására mi kerül. Az már egy érdekes kérdés, hogy az I/O lapkában milyen képességeket enged asztali szinten az AMD, vagy éppenséggel mennyi CPU chiplettel lehet majd számolni, a technikai hátteret viszont olyan nagy találgatás nem övezi, hiszen ezek a múlt novemberi Next Horizon esemény alapján nagyjából ismertek.

Az sem számít már titoknak, hogy a Castle Peak a harmadik negyedévben érkezik, ami valószínűleg augusztust jelent, hiszen az új Ryzen Threadripperek mindig ekkor mutatkoztak be, és valószínűleg ez most sem lesz másképp. Ami viszont érdekes, hogy a gyártóknak leadott útiterv a Navi kódnevű GPU-ra úgy utal, hogy a Castle Peak platformhoz lesznek tervezve. Hogy ez konkrétan mit jelent, az egyelőre nem ismert, illetve jelenleg hiába kérdezgettünk utána, senki sem tudott biztosat.

Maga az utalás lehet szimplán marketing, de a gyártók felé azért ez nem szokás, hiszen itt konkrétan partnerekről van szó, vagyis a marketing is egységesen kerül kidolgozásra. Nyilván opció a PCI Express 4.0 is, amit az I/O lapkába épített vezérlő támogat, így új alaplapokkal a képesség abszolút kihasználható, de ugyanerre például képes lesz a normál szintre szánt Ryzen is, tehát ebből a szempontból a Castle Peak platform nem okosabb, maximum több sávot kínál.

Van viszont egy érdekes lehetőség is, ami tényleg a szerverpiacra tervezett fejlesztések sajátja. A Rome platformba szánt I/O lapkában lévő PCI Express 4.0-s vezérlő állítólag a CCIX-et is támogatja. Az erre vonatkozó kérdéseket az AMD ugyan kerüli, illetve azt mondják, hogy minden részletet majd a megjelenéskor lepleznek le, de idén a Xilinx hozza a megfelelő gyorsítókat az említett interfészre, ergo amelyik érdeklődő igényli a memóriakoherenciát a host CPU-val, lényegében kötelezve van arra, hogy CCIX-et támogató szerverplatformra váltson. Mindemellett nyilván az AMD tudja, hogy mire lesz képes a saját szerverpiacra szánt fejlesztése, tehát a házon belüli gyorsítóit is a CCIX-hez tervezheti, így nem kell majd túlzottan meglepődni azon, ha Navi GPU-kra építve lesznek ilyen Radeon Instinct megoldások.

Figyelembe véve, hogy a Castle Peak platform a Rome kódnevű fejlesztés asztali verziója, vagyis a tokozáson ugyanazok a lapkák találhatók meg, adódik egy érdekes kérdés. Mi van akkor, ha az AMD a HEDT szintre is engedélyezi a CCIX-et? Az érkező lapkákban elvileg benne van, egy szimpla döntés kérdése, hogy működni fog-e. Ha igen, akkor a Castle Peak a Navi társaként lesz igazán erős, hiszen ez lehet a legelső első asztali platform, amely memóriakoherens interfésszel köti be a dedikált grafikus vezérlőt a processzorba.

Akárhogy is lesz, nagy haszna a memóriakoherenciának nem feltétlenül a játékokban lesz, hanem inkább a professzionális alkalmazásokban, ami mondjuk pont a Castle Peak kódnevű fejlesztés elsődleges piaca. A játékok szempontjából az esetleges CCIX inkább a több GPU-t reformálhatja meg, hiszen memóriakoherens összeköttetéssel a rendszer legnagyobb korlátját, vagyis a rossz kialakítású memóriakialakítást lehet korrigálni, így a mostani szoftveres helyett hardveres hátteret kaphat a grafikus vezérlők összekötése.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés