Nyílt VIA platform olcsó mininoteszekhez

A VIA kellő elszántsággal és némi szerencsével komoly tőkét kovácsolhat abból, hogy a szolid teljesítményű, kis és könnyű notebookokra soha nem látott kereslet mutatkozik. A kategóriát az Asus Eee PC-je alapozta meg, de ebben az évben más nagy gyártók is beszállnak a piacra. Technológiai szempontból meghatározó az Intel energiatakarékos Atom processzorainak megjelenése, de ebben a szegmensben a VIA is versenyképes lehet. Jelenleg még az Esther architektúrára alapozó C7-M és C7-M ULV processzorokat szállítja (ilyen kerül a HP 2133 Mini-Note PC-jébe is), de hamarosan megjelenhetnek az Isaiah magos VIA processzorok is. Az Isaiah egy teljesen új architektúrát képvisel, ráadásul 65 nm-es csíkszélességével gyártástechnológiai szempontból is új lépcsőfokra hág, ami egy C7-es processzor fogyasztási szintjén 2–4-szeres sebességnövekedést eredményezhet – állítják a mérnökök.

VIA OpenBook

Ahogy a VIA-tól megszoktuk, partnerei számára nem pusztán processzorokat és lapkakészleteket kínál, hanem teljes platformokkal és referenciadizájnokkal is szolgál. A mini noteszek megközelítése azonban még radikálisabb, hiszen ezúttal nem megvásárolható dizájncsomagról vagy – a NanoBook koncepcióhoz hasonló – legyártott, kis mértékben testre szabható hardverről beszélünk. A VIA az OpenBook specifikációit és CAD fájljait a Creative Commons Attribution/Share Alike licenc alatt szabadon hozzáférhetővé tette, erre alapozva a gyártók olcsón és rövid idő alatt elkészíthetik a VIA-alapú notebook saját elképzeléseiknek megfelelő variánsát.

VIA OpenBook

A referencia szerint az OpenBook 1,6 GHz-es VIA C7-M ULV processzort tartalmaz, melynek fogyasztása terhelve is megáll 7,5 wattnál. Mellé az új – modernizált Chrome9 HC3 grafikus vezérlőt magában foglaló – VX800 chipset és legfeljebb 2 GB DDR2 memória társul. A megjelenítő egy 1024x600 pixel felbontású, LED háttérvilágítású panel 8,9 hüvelyk képátlóval. A kommunikációt Gigabit Ethernet és többféleképpen konfigurálható vezeték nélküli interfészek szolgálják, utóbbiak sorában van Bluetooth, 802.11b/g Wi-Fi, WiMAX és HSDPA opció is. A felhasználó ezenkívül beépített memóriakártya-olvasót, D-Sub monitorkimenetet, három USB 2.0 portot és analóg audiocsatlakozókat használhat, kamerát a fedlap mindkét oldalán találunk. A VIA adatai szerint a komplett gép 240 x 175 x 36 mm méretű, tömege egy négycellás, 2600 mAh kapacitású akkuval együtt kevesebb mint 1 kilogramm. A támogatott operációs rendszerek sorában a Linuxon és a Windows XP-n kívül ott van a Vista is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • VIA

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés