Bemutatkozott Isaiah társa, a VIA VX800

Hirdetés

A VIA bejelentette, hogy elkészült a PDA-knál nagyobb tudású, ám a notebookoknál kisebb, könnyebb, érintőképernyős Ultra Mobile PC-khez fejlesztett vezérlőchip új generációjával, mely a cég reményei szerint tovább erősíti majd a vállalat pozícióját ebben a szegmensben. A VIA most bemutatott megoldása a 2006-ban érkezett VX700-at váltja a sorban: az új generációs lapka, a VX800 szinte minden tekintetben gyorsabb lesz elődjénél, ugyanakkor továbbra is rendkívül energiatakarékos marad, és már nem csak a cég C7-M, C7-M ULV és Eden processzorait, hanem a hamarosan piacra kerülő Isaiah architektúrára épülő CPU-kat is támogatja.

Az új vezérlőáramkör a VX700-hoz hasonlóan egyetlen, mindössze 33 x 33 milliméteres méretű lapkába integrálja a többnyire két chipből álló lapkakészletek összes funkcióját, a VX800 ugyanakkor elődjénél lényegesen gyorsabb rendszersebességen üzemel (800 vagy 400 MHz processzortól függően), emellett támogatja a DDR2-667-es memóriákat is, melyből maximum 4 gigabájtnyit kezel. A VX800 része egy DirectX 9-kompatiblis grafikus motor is: a VIA Chrome9 HC3 az MPEG-2, MPEG-4, VC-1 és DivX videók dekódolásánál is besegít a processzornak.

A VX800 egy IDE-csatornát és két Serial ATA portot kínál a meghajtók számára (utóbbi SATA-300-kompatibilis), a vezérlő maximum hat USB 2.0, négy hagyományos PCI, valamint újdonságként két PCI Express x1 és egy PCI Express x4 interfészen keresztül csatlakozó eszközt vagy bővítőkártyát képes kiszolgálni. A lapka része egy nyolccsatornás VIA Vinyl HD Audio hangvezérlő is.

Az új vezérlőchipnek készült egy energiatakarékosabb, ugyanakkor valamivel szerényebb tudású változata is: a VX800U-t olyan felhasználási területekre szánja a VIA, ahol mindennél fontosabb, elsődleges szempont az energiatakarékos működés. Ez a vezérlő csak a 400 MHz-es rendszersínt támogatja, csak DDR400-as memóriát kezel, hiányzik belőle a Serial ATA vezérlés, valamint a PCI Express interfész. Az energiatakarékos változat fogyasztása cserébe maximum 3,5 watt a gyártó szerint, de a normál változat sem kér ennél sokkal többet: a VX800 beéri 5 wattal.

  • Kapcsolódó cégek:
  • VIA

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés