Eddigi leggyorsabb VGA-ját adta ki az NVIDIA

Sajnos az újdonság csak limitált mennyiségben készül, és igazából listaára sincs, leginkább a kiváltságosok juthatnak hozzá.

Az NVIDIA még az előző év végén mutatta be a Titan V nevű VGA-ját, aminek most érkezett egy különleges, limitált szériás, Titan V CEO Edition variánsa. Technikai értelemben ugyanazt a GV100 kódnevű lapkát használja, de a konkrét specifikációkat a cég nem árulja el. Az viszont biztos, hogy a Titan V-hez képest a Titan V CEO Edition lényegében annyival több, hogy az összes memória aktív rajta, így 3072 helyett 4096 bites buszon kapcsolódik a négy darab HBM2-es szett, és ezek összkapacitása is 32 GB lesz a korábbi 12 GB helyett. A memória-sávszélesség is biztosan nőtt, de nem tudni, hogy pontosan mennyivel, mivel a memória órajelét nem hozták nyilvánosságra.

A fenti változással járulékos előny az L2 gyorsítótár 4,5 MB-ról 6 MB-ra való növekedése, illetve az összes ROP blokk aktiválása, így 96 helyett már 128 blending egység dolgozik a lapkában. A multiprocesszorok számára vonatkozóan nincs adat. Az eredeti Titan V 80 darab aktív SMV-t használt, de a GV100-ban valójában 84 darab van összesen. Egy 815 mm²-es lapkánál azonban nem feltétlenül ajánlott mindet engedélyezni, jobban megéri az órajellel paraméterezésével teljesítményt nyerni. Annyi biztos, hogy az NVIDIA a Titan V CEO Edition modellre 125 TOPS-os teljesítményt adott meg a tensor magok szempontjából, ami jobb a Titan V 110 TOPS-os tempójánál.

A Titan V CEO Edition nem a végfelhasználói piacra készült, nem is lesz majd megvásárolható a boltokban. Az NVIDIA húszat már kiosztott a kutatópartnereinek, de minden bizonnyal azért több készült, és ezeket direkten a vállalatnál lehet majd beszerezni, az ár pedig valószínűleg megegyezés kérdése. Látszatra amúgy nincs sok értelme a Titan V CEO Editionnek, azonban tudni kell, hogy a gépi tanulás egy iszonyatosan memóriaigényes terület, így a Titan V a 12 GB-nyi fedélzeti memóriájával eléggé korlátozott megoldás. A Titan V CEO Edition által kínált 32 GB egy sokkal kellemesebb paraméter, gyakorlatilag ez az igazi értéke az újdonságnak.

Előzmények

Hirdetés