Nem megy simán a 802.11n szabvány kidolgozása

Az EE Times beszámolója szerint az IEEE 802.11n szabvány kidolgozásáért felelős munkacsoport legutóbbi szavazásán elbukott az első szabványtervezet. Korántsem meglepő, hogy a specifikáció nem kapta meg az elfogadáshoz szükséges háromnegyedes többséget, néhány vállalatot azonban érzékenyen érinthet, hogy a szabványosítási procedúra következő lépcsőfokára való továbblépéshez szükséges egyszerű többséget sem szerezte meg – csupán 46,6 százaléknyi támogató szavazatot kapott. Az IEEE illetékeseit ugyanakkor nem érte váratlanul az eredmény, így egyelőre nincs szükség a menetrend módosítására, a 802.11n ratifikálásának végső határideje továbbra is 2007 közepe, bár valószínű, hogy már jóval hamarabb lezárulhat a folyamat.

A döntés hátrányosan érintheti azokat a gyártókat (ilyen például az Atheros és a Broadcom), melyek már szállítják a szabványtervezet 1.0-s verzióján alapuló vezérlőiket. Minthogy most az IEEE TGn munkacsoportjának értékelnie kell a jelenlegi változathoz benyújtott kommentárokat, és ezek alapján kell kidolgozni egy újabb tervezetet, még bizonytalanabbá válik, hogy lehetséges lesz-e majd szoftveres frissítéssel szabványkonformmá tenni a jelenlegi pre-802.11n eszközöket, vagy megmaradnak átmeneti, csakis egymással kompatibilis termékeknek. Az Atheros vezérigazgatója, Bill McFarland azt nyilatkozta, hogy továbbra is az 1.0-s tervezetet tekintik a kizárólagos munkaanyagnak. „A végleges 802.11n szabvány tétje igen nagy, és még számos szavazáson kell átesnünk. Ezen a fokon egy »nem« szavazat nem jelenti azt, hogy a szabványban radikális változtatásokra kerül sor.”

Az ellenzők oldalán az Airgo elnök-vezérigazgatója nyilatkozott; Greg Raleigh szerint az eredmény „megmutatta, hogy az 1.0-s tervezet nem olyan stabil, mint amilyennek egyes iparági szereplők láttatni szeretnék.” A vállalat kezdettől fogva ismert kritikája szerint a tervezetnek nem csupán a nagy adatátviteli teljesítményre kell összpontosítania, hanem tekintettel kell lennie az egyszerű használatra és a már telepített Wi-Fi eszközökkel való kompatibilitásra is. Ennek fényében érthető, hogy bár a 802.11n-tervezet több eljárását – mindenekelőtt a párhuzamos jelátvitelt kihasználó MIMO-t – az Airgo is alkalmazza aktuális Gen3 True MIMO vezérlőjében, a tervezet egészére építő terméket versenytársaival ellentétben nem szándékozik piacra dobni, amíg a szabványosítás el nem ér egy előrehaladottabb, a kifogásolt gondokat kiküszöbölő fázist. Abban azonban valamennyi fél érdekelt, hogy a szabvány végleges változatát a lehető leghamarabb ki kell dolgozni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés