Asus: sokoldalú vezeték nélküli routerek

Az Asus új, elsősorban otthoni, kisirodai alkalmazásra szánt vezeték nélküli hálózati eszközöket dob piacra. A WL-500W Super Speed N Router – a korábban általunk is tesztelt WL-566gM-hez hasonlóan – három külső antennával rendelkezik, ez is arra utal, hogy a párhuzamos jeltovábbítást (MIMO) is felhasználja a sebesség, illetve a hatósugár növelése érdekében. Az új eszköz azonban továbbmegy ennél, hiszen a még nem véglegesített 802.11n szabvány aktuális tervezetére alapoz, így legfeljebb 300 Mbps sebességet tud elérni, emellett természetesen nem okoz problémát számára a 802.11b/g szabványt követő állomásokkal való kommunikáció sem.

A biztonság WEP, WPA, WPA2 titkosítás használatával garantálható. Vezetékes interfészekből a szokásos négy LAN- és egy WAN-oldali Fast Ethernet port került a routerre, és nem maradtak ki a DHCP és tűzfal funkciók sem. Az eszközt egy USB 2.0 host porttal is ellátják, melyre webkamera, nyomtató vagy külső tárolóegység köthető, utóbbi tartalmát integrált FTP szerver teszi elérhetővé. Ugyancsak figyelemre méltó a Download Master funkció, melynek révén a router maga képes lementeni FTP, HTTP vagy BitTorrent technológiával elérhetővé tett tartalmakat a rákapcsolt merevlemezre. A szolgáltatás akár az interneten keresztül is konfigurálható, és a zavartalan használat érdekében sávszélesség-menedzsment is tartozik hozzá.


Asus WL-600g

Ugyancsak új modell a WL-600g, amely nem ismeri a MIMO-t, sem a 802.11n-tervezetet, ám így is gazdag funkcionalitást kínál: magában foglalja a szokásos router, tűzfal, hozzáférési pont funkciókat, ezenkívül FTP-, illetve nyomtatószerverként is működhet, és tartalmaz egy ADSL2/2+ szabványokkal is kompatibilis modemet.

A WL-600g vezeték nélküli interfésze a 802.11b/g szabványokat, a négy LAN-port a Fast Ethernet specifikációt követi. WEP, WPA vagy WPA2 titkosítás használható; a multimédiás alkalmazások (köztük a VoIP) és a játékok forgalmát az eszköz képes kiemelt prioritással kezelni. Az USB 2.0 portra csatlakoztatott tárolóegységekhez a beépített FTP szerver révén lehet hozzáférni. A WL-600g a WDS rendszer révén több hozzáférési pont vezeték nélküli összekapcsolásához is használható.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés