Árat kapott az Xbox One is

Az E3-on a Microsoft is prezentálta a nemrég bemutatott Xbox One nevű konzolt, és ezúttal az előadás valóban a játékokra lett kihegyezve. Emellett végre hivatalos specifikációkkal is előhozakodott a cég. Túl sok meglepetés itt sincs, így a korábbi cikkünkben leírt hardver lesz a masinában. Az AMD által tervezett speciális APU lényegében ugyanolyan elvi felépítést használ az új Xboxban mint a PlayStation 4-ben, így a nyolc Jaguar magot egy GCN architektúrára épülő integrált grafikus vezérlő egészíti ki, és utóbbit a fejlesztők általános számítási feladatokra is használják majd. A Microsoft a Sony közleményével ellentétben kerüli az IGP teljesítményének specifikálását, így ha mindenképp rákérdeznek, akkor is csak úgy válaszolnak, hogy 768 darab shader processzor dolgozik benne. Itt elsősorban az a cég gondja, hogy az elméleti számítási teljesítmény tekintetében a PlayStation 4 nagyjából 50%-kal erősebb, ami egy konzolnál másodlagos tényező, de akkor is érdemes kerülni a direkt összehasonlítást. Az új Xbox teljesen koherensen megosztott rendszermemóriájának kapacitása 8 GB lesz, de DDR3 szabványú lapkákról van szó, viszont az APU-ba került egy 32 MB-os ESRAM is. A merevlemez a konkurens konzolhoz hasonlóan 500 GB-nyi adatot tárolhat.

Az Xbox One esetében sarkalatos pont, hogy a Microsoft 499 dolláros árcédulát szab meg, vagyis 100 dollárral drágább lesz a gép, mint a konkurens PlayStation 4. Ezért cserébe az alapcsomag is több elemből áll majd, így maga a konzol és a gamepad mellé egy új generációs Kinect szenzor is bekerül. Ez nagyon fontos, ugyanis nélküle nem működik az Xbox One. A konzol tartalmaz még egy Blu-ray meghajtót, lesz IEEE 802.11n-es Wi-Fi is Wi-Fi Direct funkcióval, illetve 4K-s tartalmak továbbítására képes HDMI ki- és bemenet, valamint USB 3.0-s portok, vagyis lényegében minden, amire szükség lehet.

Az Xbox One esetében a használt és a kölcsönadott játékok helyzete bonyolult, de röviden összefoglalható, hogy a megvásárolt játékot nem lehet csak úgy akárkinek eladni, hanem lesznek erre kijelölt üzletek, akik a Microsoft hivatalos engedélyével megvehetik a megunt játékokat. A kölcsönadás valamivel egyszerűbb, ugyanis ki kell jelölni egy barátot, aki majd elviszi a játékot, és azzal 30 napig játszhat, de ehhez kötelező az internetre kapcsolódnia. Az internet egyébként alapvetően kell majd az Xbox One esetében, ugyanis ha egy gép 24 óráig nem volt jelen a világhálón, akkor azon nem lehet játszani, de ugyanakkor bármi másra használható. A játékprogram indítása szempontjából egy gyors feljelentkezés kell, és természetesen indulhat is a szórakozás.

Az Xbox One elsősorban az Egyesült Államokban számíthat sikerre, mivel a Microsoft komplett szórakoztatóközpontként gondol a rendszerre, így a tévét is meg szeretnék vele reformálni. Erről szintén írtunk a korábban megjelent cikkünkben, és minden bizonnyal az exkluzív tévésorozatok, illetve az NFL (National Football League) sportesemény exkluzív tartalmainak elérhetősége komoly szempont lesz a tengerentúlon. Ez elsősorban onnan látható, hogy az Xbox 360-at már ma is sokan veszik csak a tévés szolgáltatásért, így ha a Microsoft ehhez még exkluzív tartalmakat is társít, akkor hazai terepen nyert ügyük van.

Az Xbox One mellett érkezik egy felújított Xbox 360 is, ami az aktuális verziónál némileg vékonyabb, és halkabb, illetve a dizájnja is megváltozott. Ennek az áráról még nincs pontos adat, de megtudtuk, hogy a Microsoft továbbra is nagyon épít majd a rendszerre.

Az új Xbox 360
Az új Xbox 360

Információnk szerint a vállalat elsősorban az androidos asztali konzolokban gondolkodó cégek kedvét akarja elvenni ettől a piactól.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés