Hős lett a Microsoft a konzolos társadalom szemében?

Úgy néz ki, hogy a Sony PlayStation 4 kemény falat lesz a Microsoft számára az új generációs konzolok csatájában, ráadásul a japán cég eddig igen jól menedzseli a rendszer marketingjét, hiszen a játékosok egyértelműen az Xbox One korlátozásai ellen vannak. Utóbbi szempontból a legfőbb sérelem, hogy a Microsoft masináján nem lehet teljesen internet nélkül játszani, régiózárasak lesznek a gépek, valamint a használt játékok eladása is túlbonyolított.

A Sony figyelve a játékosok reakcióját lényegében mindig azt mondta, amit a nép hallani akart, így a PlayStation 4 használható lesz internet nélkül is, régiózárral sem kell számolni, illetve a használt játékok eladása előtt sincs akadály, legalábbis nem több annál, ami eddig volt.

Persze a sajtó alaposan rájátszik arra, hogy a Microsoft lejáratása nagy olvasottságot hoz, viszont kétségtelen tény, hogy az Xbox One kapott olyan reális érvekkel alátámasztott kritikát is, amin tényleg elgondolkodhatott a redmondi óriáscég.

A Microsoft nemrég hivatalosan is bejelentette, hogy az Xbox One esetében felülvizsgálták a bevezetendő korlátozásokat, és azokat lényegében elvetették, ennek megfelelően a konzol ténylegesen használható lesz internet nélkül, nem lesz régiózár, illetve a használt játékokkal való kereskedelem is abban a formában mehet tovább, amit a vásárlók megszoktak. A vállalat kiemelte, hogy a játékok vásárlása történhet digitális vagy fizikai adathordozón, és a tartalom mindenhol elérhető lesz a hivatalos megjelenés pillanatában. Ezzel kapcsolatban a fizikai adathordozó esetében az aktuális védelem marad érvényben, így a program indításakor be kell helyezni a lemezt a konzolba. Ez persze nem zárja ki az adott játék telepítését.

A változások negatív hatása a családos rendszer eltörlése. Ez azt tette volna lehetővé, hogy egy tízfős baráti társaság hivatalosan is úgymond családként legyen jelen az Xbox One rendszerében, vagyis ha valaki megvásárol egy Xbox One játékot, akkor azt a többi családtag is elérhetné, viszont egyidőben csak egy ember játszhatna rajta. A lemezek természetesen továbbra is kölcsönadhatók, de a családos rendszer eltörlésével a digitálisan vásárolt játékok esetében erre már nincs lehetőség.

Összességében a játékosok számára a változások kedvezőek, hiszen ezt akarták. A Microsoft ezzel együtt mondhatja azt, hogy bizony hallgatnak a felhasználóik visszajelzéseire, és az Xbox One-t ennek megfelelően alakítják ki. Ezzel lényegében a vállalat hőssé vált a konzolos társadalom szemében, ami persze csak illúzió, hiszen a változásokat a cégérdek vezérelte, viszont ez a potenciális vásárlókat úgy sem érdekli. A legtöbben azt látják majd, hogy elérték a céljukat, és egy nagy mamutcég behódolt a tömegek akaratának. Bizonyos nézőpontból így is történt.

Előzmények