A VR és az AR piacok meghódítását tervezi a Lenovo

A Lenovo figyelemmel kíséri azokat a kialakuló piacokat, amelyek a jövőben komoly szerephez juthatnak. Ezen belül is a cég érdeklődik a virtuális valóság és a kiterjesztett valóság iránt. A vállalat ezzel kapcsolatban bejelentette, hogy szövetségre léptek a Movidius néven ismert céggel. Utóbbi leginkább a Myriad 2 VPU-járól híres, ami az iparág első, állandóan aktív úgynevezett vision processzora.

A 28 nm-es gyártástechnológián készülő Myriad 2 VPU egy kifejezetten érdekes konstrukció, hiszen kicsinek mondható tokozás mellett biztosít fejkövetést, gesztusfelismerést, valamint megoldja a több kamerapozícióból származó videótartalmak összefűzését is. A mindössze 1 wattot igénylő lapka két darab 32 bites RISC processzormagot használ, ami mellett számos fixfunkciós gyorsító, egy ISP (képfeldolgozó processzor), illetve 12 darab SHAVE nevű vektorprocesszor teljesít szolgálatot. Egy SHAVE 128 bites SIMD motort használ, amit a tervezők kifejezetten a képfeldolgozásra optimalizáltak.

Movidius Myriad 2
Movidius Myriad 2

A lapkán belül a részegységek között 2 MB-nyi memória van megosztva, és ezen belül a heterogén feldolgozási modell biztosítja a fenti feladatok hatékony megoldását. A 600 MHz-es órajelen operáló lapka 1 gigabites LPDDR2 vagy 4 gigabites LPDDR3 memórialapkával együtt rendelhető, a memória pedig egy 256 kB-os L2 gyorsítótárhoz kapcsolódik.

A kiválasztott rendszermemória egyébként meghatározza a platformdizájn méretét is, ugyanis LPDDR2 mellett 6,5 x 6,5 mm-es, míg LPDDR3 esetén 8 x 9,5 mm-es alapterületet igényel a Myriad 2.

A Lenovo azt még nem közölte, hogy milyen termékekben használják majd fel a Myriad 2 VPU-t, de a vállalat nyilatkozataiból arra lehet következtetni, hogy több virtuális és kiterjesztett valósághoz használható eszközzel készülnek a jövőben.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés